5 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Wandelvakantie Texel

Texel is onze grootste Waddeneiland en is een waar wandelparadijs! Texel leent zich uitstekend voor urenlange wandelingen en dit betekent genieten van rust en ruimte in de vrije natuur. Met deze wandelvakantie ontdekt u al wandelend het bos, de duinen en het strand van Texel. Geniet samen met een groep gelijkgestemden van de bijzondere wandelpaden op Texel die door de mooiste en voor vele nog onbekende natuurgebieden gaan. U zult de stilte van de Waddendijk ervaren waar u de meest bijzondere vogels kunt spotten in natuurgebied De Schorren.

Hier hoort u eidereenden, grutto’s en zilvermeeuwen en misschien zelfs een zeearend die hier even tot rust komt. Wandelend Texel verkennen is een bijzondere ervaring. Het hele jaar door is het veelzijdige landschap een lust voor het oog. In de Texelse ‘binnenlanden’ liggen een paar gebieden die zeer de moeite waard zijn om al wandelend te verkennen en om de geschiedenis en legendes van het eiland te leren kennen.

Zo wandelen we over mooie wandelpaden in gebieden die vroeger in particulier bezit waren en lange tijd niet toegankelijk waren voor “buitenstaanders” en krijgen we al wandelend een heel andere kijk op het landschap. Zelfs geboren en getogen Texelaars worden nog steeds verrast door hun eigen eiland! In het uitgestrekte duingebied en het bos wandelen we via een wijdvertakt net van paden en kunnen we als we geluk hebben een kudde pony’s bij een duinmeertje ontdekken. Polders, zandstranden, duinen, uitgestrekte graslanden, flinke stukken bos en tal van kwelders; Texel heeft het allemaal! Kortom, als u ergens uit wilt uitwaaien, kom dan naar Texel. Binnen enkele uren vanaf Amsterdam, binnen 3 uur vanuit Maastricht. Een unieke beleving die u nooit meer zult vergeten!

De uitvalsbasis van de reis is de groepsaccommodatie Nieuw Leven op Texel. De accommodatie beschikt over 18 2- persoonskamers, welke alle beschikken over privé sanitair.

Vertrekdata

08/02/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Heenreis naar Texel per eigen vervoer. In Den Helder neemt u op eigen gelegenheid en voor eigen kosten (een retour met de auto kost € 37) de boot naar het eiland. De overtocht duurt maar 20 minuten. De boot vertrekt elk half uur tussen 6.30 en 21.30 uur en kan niet vooraf gereserveerd worden. Wel kunt u tickets reserveren, deze zijn dan niet gekoppeld aan een tijdstip, maar u kunt dan sneller doorrijden met kentekenherkenning, zie www.teso.nl. We verzamelen tussen 13.30 en 14.00 uur bij de groepsaccommodatie Nieuw Leven, dus we raden u aan om de boot van 13.00 uur te nemen. Na aankomst uitleg over de reis en kennismaken met elkaar en de reisleider. We starten vervolgens met een korte wandeling (ca. 10 km/3 uur). Terug van de wandeling is het lekker genieten en samen kletsen in de fijne accommodatie met open haard. Vanavond genieten we samen, zoals elke avond tijdens ons verblijf, van een lekkere maaltijd, verzorgd door een lokale cateraar.
2

Dag 2

We starten de dag goed met een lekker ontbijt. Daarna krijgen degenen die het interessant vinden een presentatie van ca. 45 minuten over de accommodatie (Nieuw Leven genaamd) waar we verblijven. Nieuw Leven is de meest duurzame locatie van Europa en we krijgen een rondleiding door dit familiebedrijf.
Een bezoek aan Texel is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan Ecomare (natuurmuseum en de zeehondenopvang), dus dat staat voor na de rondleiding op het programma. De entree is voor eigen rekening en bedraagt € 13,75 (Museumkaart niet geldig). Ecomare is een leuk en boeiend dagje uit. We kunnen er zeehonden en bruinvissen bekijken. Ook vogels, vissen en andere zeedieren zien we er van heel dichtbij. In het natuurmuseum van Ecomare ontdekken we alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’ en we kunnen er vanmiddag uren rondstruinen.
3

Dag 3

We wandelen vandaag heerlijk door het Texelse land (ca. 23 km/5 uur). Deze wandeling voert langs het Texelse duin, langs een stukje Waddenstrand en door het Texelse weidelandschap met zijn karakteristieke wit-groene stolpboerderijen en vele tuinwallen. De tuinwallen werden in de loop van de zeventiende eeuw aangelegd door graszoden op elkaar te stapelen, zodat de percelen van schapenweides van elkaar gescheiden werden. Tot die periode liepen de kuddes van verschillende eigenaren gewoon door elkaar. Tijdens de wandeling zien we ook enkele typische schapenboeten, ofwel schaapsschuurtjes. Het zijn rietgedekte houten schuurtjes waarvan de schuine kant naar de overheersende westenwind staat. Anders dan de naam doet vermoeden werden ze gebruikt voor de opslag van gereedschap en voer. De wandeling neemt ons ook mee langs de voet van de Hoge Berg, de keileemheuvel die met zijn vijftien meter het hoogste punt vormt van het eiland. We lopen de heuvel op en genieten van een weids uitzicht over Texel en het water. Uiteraard neemt de route ons ook mee door het charmante dorpje Den Hoorn, waarvan het markante vijftiende-eeuwse kerkje het boegbeeld is. Na de wandeling rijden we terug naar onze gezellige accommodatie waar we heerlijk uit kunnen rusten voor een knapperend haardvuur voor we weer samen gezellig aan tafel gaan.
4

Dag 4

We starten de dag met een korte wandeling (ca. 10 km/2,5 uur) We maken een ‘achtje’ door Nationaal Park Duinen van Texel. De eerste lus leidt ons over slingerende paadjes door de bossen van De Dennen. Dit bos is rond 1900 geplant op wat toen nog woeste duingronden waren. In de plantgaten werd natte en vruchtbare turfgrond gestopt, zodat de jonge dennen wortel schoten. De naam van het Bospaviljoen ’t Turfveld – waar deze wandeling begint en eindigt – herinnert nog aan het gebruik van het turf. We wandelen tussen struweel en heide richting de zee en kunnen even het strand oplopen om te genieten van het geluid van de branding. We vervolgen de route verder de duinen door en lopen het laatste stukje door het bos naar Bospaviljoen ’t Turfveld. De middag kunt u vrij besteden.
5

Dag 5

We eindigen vandaag deze gezellige midweek zoals we ook zijn begonnen met een wandeling. Na het ontbijt pakken we onze spullen en leggen deze in de auto, waarna we voor de laatste keer samen op pad gaan. Einde rond 14.00 uur, zodat u de boot van 15.00 uur terug kunt nemen (die vaart ieder heel uur tussen 6.00 en 21.00 uur). We nemen afscheid van elkaar en iedereen keert weer met eigen vervoer huiswaarts.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen en wordt aangepast aan de weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld te koud en/of te nat is, dan wordt er voor een alternatief programma gezorgd of wordt er voor een korte wandeling gekozen in plaats van een langere. Heeft u een museumkaart, neem deze dan mee. Er zijn een paar musea in de omgeving die gratis toegankelijk zijn met de museumkaart. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een gedeelte van het programma niet mee te doen en gewoon lekker in de accommodatie te blijven en bijvoorbeeld een boek te lezen bij het haardvuur of er zelf op uit te trekken.

INBEGREPEN verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) o.b.v. volpension (logies + ontbijt + lunchpakket + avondmaaltijd)
Opgemaakte bedden bij aankomst en 1 grote en 1 kleine handdoek
meelopende Reisleider
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Overtocht van Den Helder naar Texel
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt