4 dagen
Aantal dagen
12 – 24 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Winterwandelen in het Aachener Land

Het landgoed van Abdij Rolduc lijkt de abrupte overgang te zijn van het industriële gebied Parkstad Limburg en de zachtgolvende groene stilte in Duitsland voorbij het Drielandenpunt. Deze winterwandeltochten, die ook over Duits grondgebied gaan en het meest zuidoostelijk stukje van Nederland meenemen, gaan door het oude Hertogdom Limburg gelegen tussen Prinsbisdom Luik en Hertogdom Gulik (dit lag in de Middeleeuwen iets voorbij Aken).

Uitvalsbasis van deze winterwandelreis is het hotel van Abdij Rolduc, een fors kloostercomplex waarvan de oudste delen uit de 12e eeuw dateren, precies op de grens Nederland/Duitsland. Een anderhalf uur durende rondleiding door de gebouwen o.a. de kerk met de crypte, de bibliotheek en de bisschopskamer is inbegrepen. In en rondom de gebouwenverzameling, bestaande uit een kerk, hotel, seminarie, oud gymnasium, wijngaard en omvangrijke tuin, heerst een zalige rust en een prettige sfeer.

De horecafaciliteiten ademt de klassieke rijke kloostersfeer, maar dan gevat in een hedendaagse monnikspij. Zoals de keukenbroeders vroeger zeer gezonde kloostermaaltijden bereidden, zo leggen de hedendaagse koks nu hun ziel en zaligheid in de gerechten. Uiteraard met seizoensgebonden producten uit de streek.! In de gezellige brasserie “de Kanunnik” kunt u genieten van een lekker biertje of wijntje, en het restaurant “de verloren zoon” gebruiken we voor ons diner. Deze winterwandelreis is op basis van halfpension, dus uw ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen. Op de reisdata van 25 en 31 december a.s. hebben we zelfs een extra uitgebreid 5 gangen diner, voorafgegaan door een apéritief met een amuse.

De omgeving
De streek staat werkelijk bol van lokale bezienswaardigheden, waar meestal “iets” historisch aan is. Die interessante plekjes en ook de wandelroutes zélf staan goed beschreven in de route/kaartenboekjes. De omgeving van het Limburgse Kerkrade stond vroeger bekend als het Land van Rode. Ook de Duitse plaats Herzogenrath was onderdeel van dit gebied. Deze streek heet tegenwoordig de Historische Driehoek van Eurode. In deze omgeving kun je wandelen langs tastbare overblijfselen uit een ver verleden, zoals een burcht en abdij en een 900 jaar oude watermolen. Er gaan maar liefst elf wandelroutes door deze relatief onbekende Nederlands-Duitse streek.

De combinatie van de verblijfsaccommodatie in het oude klooster, de landschappelijke variatie van de streek en de couleur locale aan bezienswaardigheden onderweg maken de reis heel afwisselend en boeiend. De zomer, herfst-, winter- en lentetinten, liefst beschenen door een vriendelijke zon, maken het wandelen in het Limburg/Duitse grensgebied extra aantrekkelijk.

Over het abdijhotel Rolduc
Ligging: rustig, op de grens Nederland/Duitsland, grenzend aan Kerkrade, ca. 10 km van Vaals en Aachen.
Faciliteiten: groot en mooi gastenverblijf in een historisch gebouw, met ruime ontbijtruimte, gezellige brasserie en restaurant, grote tuin; op het eigen terrein is een kleine wijngaard.
Kamers: Voor deze periode hebben wij de beschikking over een eenpersoons comfortkamer met eigen douche/toilet.
Maaltijden: ontbijt (buffet) en diner inbegrepen, op 2 en 31 december een uitgebreid en luxe diner-buffet met 4 gangen; tijdens de wandelingen hapje en drankje verkrijgbaar bij horeca en in winkels onderweg.
Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

Bereikbaarheid
Per auto: aan de rand van Kerkrade, via de A76 richting grens afslag 7, navigatie Heyendallaan, gratis parkeren.
per OV: U reist per NS naar Heerlen, daar stapt u over op de trein van Arriva naar Kerkrade (let op: Kerkrade heeft twee stations: Kerkrade Chevremont en Kerkrade, u moet uitstappen op het laatste station). Er rijdt geen bus van het station naar Rolduc, u kunt dat stuk in ca. 20 minuten lopen.

Alle (4) wandelingen gaan vanuit Rolduc. U heeft ter plaatse uw auto dus niet nodig om naar de wandelingen te rijden.

Kerstperiode
De reis tijdens de kerstperiode en nieuwjaar wordt extra feestelijk aangeboden. Tijdens deze reizen wordt er extra aandacht door het restaurant van Rolduc aan het ontbijt en avondmaaltijd gegeven. Op zowel op 25 en 31 december gaat dat in uitgebreide buffetvorm en is dat dan extra smakelijk en rijk gesorteerd. De prachtige ambiance en professionele werkwijze van Rolduc leent zich uiteraard perfect voor deze sfeervolle maaltijden. Op de kerstreis hebben we zoveel vraag dat we besloten hebben i.s.m. Abdij Rolduc om de maximale groepsgrote naar 32 personen te brengen!

23-12-2022 Kerstmis: 3 x ontbijt, 3 x diner waarvan 1 x (25 december) extra luxe/uitgebreid en feestelijk
27-12-2022 Tussen kerst en nieuwjaar: 3 x ontbijt, 3 x diner
31-12-2022 Oud en nieuw: 3 x ontbijt, 3 x diner waarvan 1 x (31 december) extra luxe/uitgebreid en feestelijk.
04-01-2022 Eerste dagen januari: 3 x ontbijt, 3 x diner

REISSOMTABEL

vertrekdatum

  23-12-2022

  27-12-2022

  31-12-2022

  04-01-2023

1-pk comfortkamer

€ 545,-

€ 510,-

€ 545,-

€ 480,-

Vertrekdata

31/12/2022
€ 540
23/12/2022
Niet meer beschikbaar
€ 540
27/12/2022
Niet meer beschikbaar
€ 505
04/01/2023
Niet meer beschikbaar
€ 475
1

Dag 1

Rolduc, aankomst per eigen vervoer uiterlijk 13.00 uur. Mogelijkheid om iets te eten of te drinken (niet inclusief). Daarna informatie over de reis en de route door de reisleider. Broichbachtal wandeling (ca. 1,5 + 8 + 1,5 = 11 km/3,5 uur inclusief aan- en terugloop) via het 15e eeuwse Schloß Ottenfeld.
2

Dag 2

Graaf Saffenbergroute wandeling (ca. 14 + 2 = 16 km/5,5 uur inclusief afsteek naar het kunstenaarsdorp Rimburg) via het plateau bij Hofstadt en het dal van de Worm/Wurm.
3

Dag 3

Wurmtalwandeling in combinatie met het noordelijke deel van de Pauline von Borghesewandeling (ca. 1,5 + 7 + 5,5 + 1,5 = 15,5 km/5 uur inclusief aan- en afloop). Een vlakke tot glooiende route langs de oost- en westoever van de schilderachtige Worm/Wurm. Op de route passert u het (tot 1884) oude kolenmijntje Fürth waaraan zelfs een klein treintje nog herinnert, Burg Wilhelmstein en de uitspanning Teuterhof bij een manege.
4

Dag 4

Grupello wandeling (ca. 11 km/4 uur) langs het stuwmeer in de Anstel Cranenweyer. U passeert het klooster Elisabeth Stift uit 1877 gesticht door de Duitse zusters van de Orde der Elisabethinnen dat nu een seniorenverblijf is, het kasteel Erenstein met iets verderop de kasteeltuin met een borstbeeld van de Vlaamse beeldhouwer Gabriël Grupello, en de eerst afgebroken en later herbouwde Hoeve Klarenanstel (lokaal genoemd: ‘Klöarenaselt’) die eens behoorde tot Abdij Rolduc. Terugkomst in Rolduc ca. 15.00 uur en daarna afscheid en vertrek per eigen vervoer.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Verblijf in 1-persoonskamer met eigen douche/toilet)
Meelopende reisleider
Rondleiding door Rolduc
3 x ontbijt en avondmaaltijd (3-gangen) inbegrepen
Nederlandse route-uitleg
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Hapjes en drankjes onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar