9 dagen
Aantal dagen
2-8 personen
Aantal personen
Polen
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief treinticket
Trein ticket
Polen |Fietstrektochten Biebrzamoerassen

Het Biebrzadal, het mooist en best bewaard gebleven laaglandmoeras van Europa vormt de zuidelijke begrenzing van het Mazurisch merengebied en voert een groot deel van het overtollige water van het merengebied af. In het voorjaar wemelt het in dit bijzonder waterrijke gebied van de vogels; maar liefst 176 broedvogels zijn er waargenomen. Het is ook leefgebied voor de eland, de bever en de otter. Zelfs de wolf is niet uit het gebied verdwenen

Fietsend komt u door de Biebrzamoerassen, het uitgestrekte woud van Augustow, het Wigry nationaal Park, het oostelijke deel van het Mazurische merengebied en langs de grenzen met Wit-Rusland en Litouwen. Het landschap is licht glooiend en onderweg kunt u zwemmen in riviertjes en meertjes die u al fietsend tegenkomt. Indien gewenst, kan er ook een dagje worden kanogevaren.

Noordoost Polen, gevormd tijdens de laatste ijstijd, is een uniek gebied in Europa. In het mooie glooiende landschap waar riviertjes, meren en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, zijn uitgestrekte natuurgebieden te vinden. Anders dan in Nederland zijn veel van deze gebieden niet of nauwelijks door de mens aangetast. Zo bevindt zich hier niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerassengebied van Europa, de Biebrzamoerassen, maar ook het laatste stukje oerbos van Europa, het Bialowieza oerbos. Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom, met name in het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook zoogdieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. Zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven.

Het gebied is dun bevolkt. Smalle asfaltweggetjes, onverharde veldwegen en af en toe kinderkopjes verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In de fraaie houten huisjes wordt vaak nog gekookt op keramieken houtkachels. De kronkelende riviertjes en meren zijn schoon. Er kan lekker in gezwommen worden. Het landschap leent zich voor vele mooie fietstochten. De tochten voeren door een prachtig afwisselend landschap met indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en kleinschalige landbouw.

Over het fietsen, het wandelen en het kanovaren
De fietsetappes zijn niet lang en het landschap vlak. De fietsen die u kan huren zijn hybride fietsen: toerfietsen met 3×7 versnellingen en bagagedrager achter. Als uitrusting krijgt u ter plaatse een kabelslot en fietspomp mee. Reparatiesetje en fietstassen dient je zelf mee te nemen. De bagage kunt u zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren. Indien u eigen fietsen mee wilt nemen in de trein, overleg dan even over de mogelijkheden.

Een enkele rondwandeling in de moerassen, kan in het voorjaar erg nat zijn en in het zomerseizoen moet u rekening houden met muggen en steekvliegen. Een deet-houdend middel kan u beschermen. Bij de overige optionele wandelmogelijkheden, die variëren van enkele 100-den meters tot 17km, zal u de voeten wel droog houden.

Accommodaties en maaltijden
De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u op speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen uit de eigen moestuin. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kan uw thermos- of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van je komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Heeft u bij uw boeking speciale dieetwensen opgegeven dan is de boer en/of boerin daar al van op de hoogte.

De heen- en terugreis is standaard niet inbegrepen bij deze fietstrektochten. Hoe komt u er vanuit Nederland?

Auto
Komt u met de auto dan vindt u in het reispakket een routebeschrijving.
De fietstrektochten zijn zo opgezet dat je aan het eind van de reis weer terug komt bij het begin. U hoeft uw auto aan het eind van de reis dus niet elders op te halen.

Trein
Wilt u per trein reizen, dan kunnen wij op verzoek een prijs inclusief het treinticket aan u geven, hoe eerder u boekt des te goedkoper is het treinticket.

1

Dag 1

In de loop van de dag komt ue aan op het station van Osowiec of Monki, centraal gelegen bij de Biebrzamoerassen.
Heeft u huurfietsen, dan staan deze op het station voor je klaar en kunt u naar de eerste accommodatie fietsen in het piepkleine gehuchtje Gugny, midden in de Biebrzamoerassen.
Komt u met uw eigen auto dan rijdt u naar de laatste accommodatie van deze reis in Wolka Piaseczna en start daar uw fietstocht naar Gugny. Bent u van plan om pas ‘s avonds per auto aan te komen, dan kunt u ook een extra nacht aan het begin in Wolka Piaseczna bij boeken.
Komt u niet al te laat aan en heeft u voor bagagevervoer inclusief gekozen, dan kunt u nog meerijden met het bagagevervoer naar Gugny.
Afstand: maximaal 34 km fietsen
Accommodatie: Gugny
2

Dag 2

U maakt een prachtige rondwandeling door de moerassen. Onderweg komt u langs een hoogzit die prima zicht biedt op de eindeloze moerassen. Tussen de wilgenstruwelen kunnen elanden opduiken. In het vroege voorjaar kan deze wandeling erg nat zijn.
Afstand: 15 km wandelen
Accommodatie: Gugny
3

Dag 3

U fietst over een goed begaanbare smalle asfaltweg, afwisselend door dennenbos met ondergroei van jeneverbessen, nat moerasbos en open rietvelden. Onderweg zijn er mogelijkheden om kortere of langere moeraswandelingen te maken, op zoek naar bv. de waterrietzanger.
Afstand: 20 km fietsen
Accommodatie: Laskowiec
4

Dag 4

Vanuit Laskowiec maakt u een rondtocht door het stroomdal van de Narew. Onderweg komt u door het bijzondere plaatsje Tykocin. De Synagoge getuigt nog van het Joodse verleden.
Afstand: 50 km fietsen
Accommodatie: Laskowiec
5

Dag 5

Door polderachtig landschap fietst u naar het moreneplateau bij het plaatsje Wizna, het meest zuidelijke puntje van de Biebrzamoerassen. Vanaf het moreneplateau herft u prachtig uitzicht over de Biebrzamoerassen en het punt waar de Biebrza in de Narew stroomt. In het voorjaar vinden vele vogelaars dit het mooiste plekje van de Biebrzamoerassen. Grote delen van de fietsroute van vandaag gaan over meestal goed begaanbare onverharde wegen. Korte stukjes kunnen soms mul zijn of ‘ondermijnd met boomwortels, wat het fietsen daar dan wat moeilijker/zwaarder maakt.
Afstand: 45 km fietsen
Accommodatie: Taraskowo
6

Dag 6

De rondtocht gaat vandaag over de rivierduinen langs de oevers van de Narew. Een bezoek aan het regiostadje Lomza behoort tot de mogelijkheden. Wandelen in plaats van fietsen kan ook.
Afstand: 38 km fietsen of 17 km wandelen
Accommodatie: Taraskowo
ervaren.
7

Dag 7

Een prachtige tocht over het moreneplateau langs de rand van de Biebrzamoerassen. Onderweg komt u door kleine idyllische boerendorpjes, langs observatietorens en plekken met panoramisch uitzicht over het lager gelegen Biebrzadal.
Afstand: 42 km fietsen
Accommodatie: Brzostowo
8

Dag 8

U voltooit het rondje zuidbekken vandaag. Via Osowiec, de enige plaats waar een weg en een spoorlijn de moerassen doorkruisen, fietst u naar het gehuchtje Wólka Piaseczna. In Osowiec kunt u vanuit een uitkijktoren een laatste blik tot ver in het natte zuidbekken van de moerassen werpen. Ook kunt u wandelend een kort ommetje maken over een vlonderpad en langs ruïnes van fortificaties die stammen uit de Tsarentijd.
Afstand: 44 tot 56 km fietsen, optioneel 2 km wandelen
Accommodatie: Wolka Piaseczna
9

Dag 9

Na het ontbijt wordt u naar het stationnetje in Monki of Osowiec gebracht.
Bent u met de auto gekomen dan staat hij al in Wolka Piaseczna omdat u daar op dag 1 bent begonnen.
INBEGREPEN 8 overnachtingen
Alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m ontbijt dag 9
Kanotochtje op dag 4
Transfers van Wolka Karwowska via Augustow naar Plaska op dag 5
Nederlandse contactpersoon
Reispakket met kaartmateriaal en routebeschrijvingen
Indien men wenst gps-tracks
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis kunnen wij voor u regelen per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Monki, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4- persoonscouchette).Eventueel kunt u ook vliegen op Warschau en daar vandaan verder met de trein of huurauto.

Maaltijden tijdens heen- en terugreis
éénpersoonstoeslag € 160,-
éénoudertoeslag € 100,- (alleen als alle kinderen jonger zijn dan 12 jaar)
Kinderen € 399,- (t/m 11 jaar)
Eventuele bagagevervoer per gezelschap € 355,-
Eventuele huurfiets per persoon € 96,-
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten

Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt