9 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Polen
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
*Fiets ervaring gewenst
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief treinticket
Trein ticket
Polen |Fietstrektochten Biebrzamoerassen

Een hele leuke reis voor gezinnen, waarin je het traditionele platteland van Noordoost-Polen kan ontdekken. U fietst een weekje terug in de tijd, in het ritme van een streek waar het haastige leven nog niet lijkt te zijn doorgedrongen. Ervaar het oude boerenland en maak kennis met de prachtige ongerepte natuur die Noordoost-Polen rijk is. Al fietsend rijdt u door de Biebrzamoerassen, het uitgestrekte woud van Augustow, het Wigry nationaal Park, het oostelijke deel van het Mazurische merengebied en langs de grenzen met Wit-Rusland en Litouwen.

Bij alle accommodaties zijn rondfietsroutes van diverse lengtes uitgezet. Naast de fietstochten kunt u soms ook kiezen uit een wandel- en of kanotochtje, of een combinatie ervan. U kunt het programma dus naar wens lichter of zwaarder maken. Omdat de voorgestelde fietsroutes variëren in lengte tussen de 16km en 60km is dit arrangement geschikt voor kinderen van uiteenlopende leeftijden. Op dag 7, wanneer er van de ene naar de andere accommodatie wordt gefietst, is de kortst mogelijke route 29km.

Over de accommodaties en de maaltijden
U overnacht op een voormalige boerderij en bij particulieren. Soms heeft men een apart gebouw gereserveerd voor gasten, waarbij de voorzieningen aangepast zijn aan de moderne tijd, soms slaapt u letterlijk bij de mensen thuis en proeft u er nog de nostalgische sfeer van het Poolse platteland. De meeste dorpelingen spreken alleen Pools, de jongeren soms ook een woordje Engels. Sommige accommodaties liggen afgelegen en hebben geen rijk voorziene winkels in de buurt.
Er wordt op tweepersoonskamers en/of familiekamers overnacht. Soms heeft de kamer een eigen douche/wc, soms maakt u gebruik van dezelfde douche en toiletvoorzieningen als de familie des huizes. De maaltijden worden verzorgd door het gastgezin. ‘s Ochtends krijgt u een uitgebreid ontbijt en een lunchpakket mee voor onderweg. ‘s Avonds komt er een heerlijke Poolse maaltijd op tafel.

Over het vervoer ter plaatse
De heen- en terugreis is standaard niet inbegrepen. Komt u met de auto, dan rijdt u op dag 1 zelf rechtstreeks naar de eerste accommodatie. Komt u met het openbaar vervoer dan kunnen we u adviseren over de reismogelijkheden en kunt u voor de laatste kilometers eventueel een transfer bijboeken, bijvoorbeeld vanaf het treinstation in Grajewo of de bushalte in Rajgrod.

Tijdens de reis zelf wordt het bagagevervoer tussen de accommodaties geregeld. Op dag 5 kunt u ter plaatse kiezen om naar de volgende accommodatie in Plaska te fietsen, of u er naar toe te laten brengen. Wanneer u besluit zelf te fietsen dan wordt de bagage ‘s avonds nagebracht. Bent u met de auto gekomen dan kunt u zelf naar Plaska rijden. Indien u dan ook liever wilt fietsen, kunt u ‘s avonds de auto weer ophalen, door met de bagagevervoerder mee terug te rijden naar Wolka Karwowska. Op dag 7 kunt u ook met de bagagevervoerder mee terug rijden naar Plaska, indien u daar inmiddels de auto hebt staan.

Heeft u de door ons voorgestelde logistiek gevolgd, dan heeft u op dag 9, wanneer het arrangement eindigt, uw auto al in Giby staan en kunt ue vertrekken wanneer je wilt. Bent u met het openbaar vervoer gekomen dan kunt u het gastgezin vragen u naar de bushalte in Giby, of tegen betaling het treinstation van Augustow of Suwalki te laten brengen. Uiteraard kunnen we adviseren bij het vinden van de voor u meest praktische terugweg per openbaar vervoer.

Over de huurfietsen
Wanneer u geen eigen fietsen meeneemt kunt u ook fietsen huren. Dit moet u wel bij boeking al aangeven. Volwassenen krijgen een toerfiets met minimaal 10 versnellingen en 28 inch wielen. Poolse toerfietsen zijn lichter van bouw dan de degelijke toerfietsen die we in Nederland gewend zijn. Grote framematen zijn niet gangbaar. Voor lange mensen werkt men in Polen gewoon met extra lange zadelpennen. Kinderen die nog niet aan een volwassen fiets toe zijn krijgen een mountainbike model.

Fietshuur
Fietshuur is alleen nodig wanneer je zelf geen fietsen mee neemt.
60 euro fietshuur per fiets + 65 euro per gezelschap (dit zijn kosten die de fietsvervoerder rekent om de fietsen aan het eind van het arrangement weer op te halen)

Heen- en terugreis
Heen- en terugreis kunnen wij voor u regelen per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Monki/Osowiec , incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4- persoonscouchette). Eventueel kunt u ook vliegen op Warschau en daar vandaan verder met de trein of huurauto.

1

Dag 1

De reis begint in het boerengehucht Wolka Karwowska. Bij aankomst in het knusse boerderijtje, wordt u gastvrij onthaald door de beheerster, die op de houtgestookte keramieken kachel het avondeten bereidt. De kamers waar u verblijft zijn in de sfeervol verbouwde natuurstenen schuur, of in het oude houten woonhuisje op het erf waar je kan ervaren hoe men vroeger leefde. U voelt u echt een beetje terug in de tijd. Bij vroege aankomst kan er al een fietstochtje (10km) gemaakt worden naar een strandje aan het Drestwo meer, maar het is ook leuk om de velden rondom het voormalige boerderijtje te verkennen.
Accommodatie: Wolka Karwowska
2

Dag 2

Na een uitgebreid ontbijt kunt u kiezen uit verschillende fietstochten, van 16 tot 60 kilometer. Afhankelijk van de gekozen afstand fietst u door de bossen en velden rond Wolka Karwowska, tot in het voormalige Oost-Pruisen waar het landschap nog bepaald wordt door de resten van de oude communistische staatsbedrijven. Onderweg kan er gezwommen worden in het meer van Drestwo of in het riviertje de Jegrznia.
Accommodatie: Wolka Karwowska
3

Dag 3

Met de fiets gaat u de mysterieuze Bierbza-moerassen in, waar naast otters en bevers, zelfs nog elanden en wolven leven. Midden in de moerassen ligt Wilcza Gora, wat ‘Berg van de Wolf” betekent. Het is een heel lang en hoog rivierduin. Als u er bovenop staat, heeft u prachtig uitzicht over de moerassen en kans om elanden te zien. De moerassen zijn een belangrijk nationaal park en doen denken aan hoe vroeger bij ons, het rivierengebied eruit heeft gezien. De 36 kilometer lange fietstocht kun je eventueel uitbreiden met een wandeling van ongeveer 3 uur door het drassige moeras, waar het voor de fiets onbegaanbaar is.
Laat u de moerassen liever links liggen dan is het ook mogelijk om een mooie landelijke fietstocht te maken rond het meer van Tajno door kleine gehuchtjes met leuke boerderijtjes (29 km). En wie weet komt er wel een vlucht Kraanvogels over vanuit de moerassen.
Accommodatie: Wolka Karwowska/timeline_item]
4

Dag 4

Vandaag kunt u weer kiezen voor één van de verschillende fietstochten vanuit Wolka Karwowska, maar als je zin in iets anders hebt, kun je ook een spannende kanotocht van 11 kilometer gaan maken. De kanoverhuurder haalt u dan in de morgen op. Met echte Canadese kano’s wordt het meer van Drestwo overgestoken om vervolgens het riviertje de Jegrznia af te zakken. Soms ziet men dat Ed en Willem bever flink bezig zijn geweest langs de oevers, of ziet u de “glijbaan” van een otter.
Accommodatie: Wolka Karwowska
5

Dag 5

reisdag van Wolka Karwowska naar Plaska
Als u geen eigen vervoer hebt, wordt u vandaag naar de volgende accommodatie in het dorpje Plaska gebracht. Onderweg komt u door het stadje Augustow, waar een uurtje pauze wordt gehouden. Er is namelijk bijna elke ochtend markt. Uit de wijde omgeving komen mensen naar de markt om bijvoorbeeld hun zelf geplukte bessen en paddenstoelen te verkopen.
Het dorpje Plaska ligt tussen meertjes midden in het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska. Na aankomst in Plaska kan de omgeving per fiets worden verkend of kan er gezwommen worden in een van de meertjes in de buurt.
Indien u wilt kunt u ook naar Plaska fietsen, een tocht van 60km.
Accommodatie: Plaska
6

Dag 6

Vandaag kunt u een fietstocht van 43 kilometer maken, helemaal naar de grens met Wit-Rusland. De tocht gaat voor het grootste deel door het bos. Overal in het bos zijn er kleinere en grotere meren. Veel van deze meren zijn met elkaar verbonden via het kanaal van Augustow, een idyllisch kanaaltje met vele met de handbediende sluisjes. Ooit is het kanaal met de hand gegraven om een nieuwe handelsroute te creëren die buiten het ‘vijandige Oost-Pruisen’ om ging. Tegenwoordig is het een populaire kanoroute. Bij het sluisje van Kurzyniec, precies op de grens, stroomt het kanaal verder Wit-Rusland in.
U kunt ook kiezen voor een kortere fietstocht, of voor een heel andere invulling van de dag, zoals zelf kano’s huren en het Kanaal van Augustow en haar sluisjes vanaf het water ervaren.
Accommodatie: Plaska.
7

Dag 7

van Plaska naar Giby
Dwars door het eindeloze woud van Augustow, en door het dal van het vrij meanderende riviertje, de Czarne Hancza, fietst u zelf naar het volgende adres in Giby. Giby ligt aan een meertje aan de rand van het woud, waar de velden en boerderijen weer beginnen. De kortste fietsroute vanuit Plaska naar Giby is 26km.
Houdt u van een flinke fietstocht, bijna 60km, fiets dan via het voormalige Camaldolieten klooster, gelegen op een schiereiland in het Wigry meer. Dit meer ligt in het gelijknamige Wigry nationaal park.
Accommodatie: Giby
8

Dag 8

Een paar dagen geleden kon u fietsen naar de grens met Wit-Rusland, vandaag maakt u een 32 kilometer lange fietstocht naar de grens tussen Polen en Litouwen. U komt langs het meer Pomorze en door de piepkleine gehuchtjes Wilkokuk, Zelwa en Budwiec. Wanneer je langs de moerassige oevers van het grensriviertje de Marycha fiets, weet u dat Litouwen aan de andere kant ligt. Door glooiende landerijen fietst u weer terug naar Giby.
Accommodatie: Giby
9

Dag 9

Na het ontbijt eindigt deze fietsvakantie.
INBEGREPEN 8 overnachtingen
Alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m ontbijt dag 9
Kanotochtje op dag 4
Transfers van Wolka Karwowska via Augustow naar Plaska op dag 5
Nederlandse contactpersoon
Reispakket met kaartmateriaal en routebeschrijvingen
Indien men wenst gps-tracks
NIET INBEGREPEN Maaltijden tijdens heen- en terugreis
éénpersoonstoeslag € 160,-
Eventuele bagagevervoer per gezelschap € 355,-
Eventuele huurfiets per persoon € 60,-
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt