12 dagen
Aantal dagen
2-8 personen
Aantal personen
Polen
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief treinticket
Trein ticket
Polen | Fietsvakantie in Noordoost Polen

Noordoost Polen, gevormd tijdens de laatste ijstijd, is een uniek gebied in Europa. In het mooie glooiende landschap waar riviertjes, meren en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, zijn uitgestrekte natuurgebieden te vinden. Anders dan in Nederland zijn veel van deze gebieden niet of nauwelijks door de mens aangetast. Zo bevindt zich hier niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerassengebied van Europa, de Biebrzamoerassen, maar ook het laatste stukje oerbos van Europa, het Bialowieza oerbos.

Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom, met name in het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook zoogdieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. Zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven.

Waar en wat: Polen | Fietsen in Noordoost Polen (Bialowieza)

Hoeveel dagen: 12 dagen

Het gebied is dun bevolkt. Smalle asfaltweggetjes, onverharde veldwegen en af en toe kinderkopjes verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In de fraaie houten huisjes wordt vaak nog gekookt op keramieken houtkachels. De kronkelende riviertjes en meren zijn schoon. Er kan lekker in gezwommen worden. Het landschap leent zich voor vele mooie fietstochten. De tochten voeren door een prachtig afwisselend landschap met indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en kleinschalige landbouw.

Noordoost Polen, gevormd tijdens de laatste ijstijd, is een uniek gebied in Europa. In het mooie glooiende landschap waar riviertjes, meren en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, zijn uitgestrekte natuurgebieden te vinden. Anders dan in Nederland zijn veel van deze gebieden niet of nauwelijks door de mens aangetast. Zo bevindt zich hier niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerassengebied van Europa, de Biebrzamoerassen, maar ook het laatste stukje oerbos van Europa, het Bialowieza oerbos.

Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom, met name in het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook zoogdieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. Zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven. Het gebied is dun bevolkt. Smalle asfaltweggetjes, onverharde veldwegen en af en toe kinderkopjes verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In de fraaie houten huisjes wordt vaak nog gekookt op keramieken houtkachels. De kronkelende riviertjes en meren zijn schoon. Er kan lekker in gezwommen worden. Het landschap leent zich voor vele mooie fietstochten. De tochten voeren door een prachtig afwisselend landschap met indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en kleinschalige landbouw.

Deze fietsvakantie voert u langs de uitgestrekte Biebrzamoerassen en door het oostelijke en meest idyllische deel van het Mazurische merengebied. Het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska wordt doorkruist. Onderweg komt u langs de oude treinbruggen van Stanczyki die van veraf doen denken aan Romeinse aquaducten, het zijn de hoogste in Polen. Ook komt u vlak langs de grens van Polen met de Russische enclave van Kaliningrad en de grens met Litouwen en Wit-Rusland. Een dagje fietsen door Litouwen behoort tot de mogelijkheden.

Een groot deel van de fietstocht gaat over goed begaanbare, smalle wegen met weinig verkeer. Ook rijdt u geregeld over onverharde paden en een enkele keer over kinderkopjes. De grotere doorgaande wegen worden volledig gemeden. Het landschap is licht glooiend; tegen de Litouwse grens moeten wat heuvels beklommen worden. De fietsen die u kunt huren zijn Poolse toerfietsen met minimaal 10 versnellingen. Als uitrusting krijgt u een kabelslot, fietspomp en bagagedrager. Reparatiesetje en fietstassen dient u zelf mee te nemen. De bagage kunt u zelf vervoeren of desgewenst tegen een toeslag laten vervoeren.

Accommodaties en maaltijden
De overnachtingen zijn op boerderijen en in woonhuizen bij de lokale bewoners waar u gastvrij onthaald wordt. Meestal overnacht u in speciale gastenkamers en maakt u gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen als de familie des huizes. Wanneer u aan het eind van de middag arriveert, staat er een heerlijke warme maaltijd voor u klaar. Er wordt soms op prachtige keramieken houtkachels gekookt. Veel ingrediënten voor de maaltijden komen van het eigen land. ´s Ochtends krijgt u een stevig ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. U kunt uw thermos of veldfles vullen met thee of koffie. De gastfamilies spreken Pools. Vaak is er een familielid, die enkele woordjes Engels, Frans (meestal een zoon of dochter) of Duits (opa en oma) spreekt. Omdat uw verblijf volledig door ons wordt geregeld en uw gastheer/-vrouw op de hoogte is van uw komst en uw exacte wensen, vormt taal geen fundamenteel probleem. Eventuele speciale dieetwensen zijn aan de boer en/of boerin door gegeven.

1

Dag 1

Deze fietstrektocht begint in het gehuchtje Wolka Piaseczna, gelegen in het dal van de Biebrza, bekend om haar uitgestrekte moerassen. Komt u met de auto dan rijdt u zelf naar Wolka Piaseczna toe. Wanneer u met het openbaar vervoer komt, staat de boswachter van Wolka Piaseczna u op het stationnetje van Monki op te wachten om u naar de eerste accommodatie te brengen. Indien u niet te laat in Monki aankomt kunt u ook naar de accommodatie fietsen, de afstand Monki – Wolka Piaseczna is ongeveer 12km.
2

Dag 2

Wólka Piaseczna – Makosieje (69 km). Op weg naar de volgende accommodatie rijdt u het gebied van de Biebrzamoerassen uit en het Mazurische merengebied binnen. U komt door knusse gehuchtjes met houten huisjes en soms nog kinderkopjes in de straten. Onderweg passeert u de voormalige grens met het voormalige Oost-Pruisen. Van de grens zelf vindt u niets meer terug, maar zodra de daken van de huizen met oude rode dakpannen zijn bedekt, weet u dat u in Pruisen bent. Ook de smalspoorlijnen en oude (oorlogs)kerkhoven, soms helemaal overwoekerd, zijn Pruisische overblijfselen.
3

Dag 3

Makosieje – Bakalarzewo (50 km). U fietst steeds verder het oostelijke deel van het Mazurische merengebied in. U komt een aantal kleine dorpjes tegen met een typische Oost-Pruisische uitstraling, hoge stenen huizen met steile rode daken, waaraan u kunt zien dat het gebied lang Duits is geweest. Al fietsend over de smalle wegen, vaak omzoomd door oude karakteristieke bomen, kruist u meerdere malen kleine riviertjes. Onderweg komt u soms een oude watermolen tegen waar vroeger graan werd gemalen. Hierna wordt het landschap opener. U ziet uitgestrekte landerijen die stammen uit de tijd van de grote communistische staatsboerderijen. Wanneer u Bakalarzewo nadert wordt de landbouw weer kleinschaliger en ziet u schuren die gebouwd zijn van zwerfkeien, meegenomen uit Scandinavië tijdens de ijstijden. Bakalarzewo ligt in het stroomdal van de Rospuda, een snelstromend riviertje afgewisseld met langgerekte meren. De boerderij waar u overnacht ligt direct aan dit karakteristieke riviertje.
4

Dag 4

Bakalarzewo – Wizajny (52 km). Deze etappe komt langs het ‘aquaduct’ van het Romincka woud; hoge oude spoorbruggen uit de tijd dat dit gebied nog tot Oost-Pruisen behoorde. De hoogte van de spoorbruggen, 36 m, geeft al aan dat het heuvelachtiger wordt. U volgt een stukje het voormalige spoorwegtracé. Ook passeert u het drielandenpunt van Polen met de Russische Enclave van Kaliningrad en Litouwen. Aan het eind van de dag komt u bij de boerderij aan in Burniszki, vlakbij Wizajny en op een steenworp afstand van de grens met Litouwen.
5

Dag 5

Wizajny – rondtocht (52km). Vandaag slaapt u nog een keer op hetzelfde adres en kunt u een mooie rondtocht maken. De boerderij waar u overnacht bevindt zich vlakbij de grens zodat u via kleine landweggetjes, verhard en onverhard, zo Litouwen in kunt fietsen. Een ideale kans om ook dit land een beetje te verkennen. Bovendien fietst u aan het eind van de dag langs een groot meer, waar de grens tussen Litouwen en de Russische enclave van Kaliningrad doorheen loopt. Maar wanneer u wilt kunt u het vandaag natuurlijk ook een dagje rustig aan doen.
6

Dag 6

Wizajny – Giby (56 km). De etappe naar de volgende accommodatie gaat hoofdzakelijk over verharde wegen. Het landschap is glooiend met een enkele keer een pittige helling.?Dit deel van het merengebied heet Suwalszczyzna. Het wordt door de Polen zelf als een sprookjeslandschap omschreven, vanwege het liefelijke karakter met de vele heuvels, bosschages, meertjes en riviertjes. De accommodatie in Giby ligt aan een meer.
7

Dag 7

Rondtocht vanuit Giby (naar keuze 32 of 49 km). U kunt kiezen uit twee fietsroutes. De kortste brengt u via bos en veel onverharde wegen naar een gebied met een enkel afgelegen gehuchtje, waar het riviertje Marycha de grens vormt met Litouwen. Wilt u een wat steviger tocht, dan raden we de route aan naar een voormalig klooster, van waar u een schitterend uitzicht heeft over het Wigry-meer, een Nationaal Park. De route gaat hoofdzakelijk over asfaltwegen. Uiteraard kunt u ook een dagje niet gaan fietsen, maar lekker gaan poedelen in één van de vele meren rond Giby.
8

Dag 8

Giby – Plaska (30 km, uit te breiden tot 72 km). Op weg naar de volgende accommodatie duikt u het woud van Augustow in, het meest uitgestrekte bosgebied van Polen. Omdat de tocht naar Plaska niet zo lang is kunt u, nadat u in Plaska bent aangekomen, nog een flinke rondtocht maken naar de Belarussische (Wit-Russische) grens. Overigens is Plaska, met haar meertjes en sluisjes, ook heel geschikt om een middagje rond te gaan kijken.
9

Dag 9

Plaska – Wolka Karwowska (60km). U fietst verder door het eindeloze woud, langs het idyllische en handgegraven kanaal van Augustow en enkele meren. Halverwege de dag verlaat u het woud en komt u door het stadje Augustow, die het woud zijn naam heeft gegeven. Augustow, ingeklemd door meren, is een gezellig stadje, met elke ochtend een markt in het centrum. Na Augustow gaat het verder over verharde en onverharde wegen naar het boeren gehucht Wolka Karwowska waar u overnacht op een sfeervol boerderijtje, midden op het platteland.
10

Dag 10

Wólka Karwowska – Dolistowo Stare (45 km fietsen). Vandaag fietst u hoofdzakelijk over goed begaanbare onverharde wegen. U kruist nog enkele keren het kanaal van Augustow, bij met de hand bediende sluisjes. Ook passeert u het sterk meanderende riviertje Netta. Uiteindelijk fietst u door het wijde Biebrzadal, de oever van de rivier volgend.
11

Dag 11

Dolistowo Stare – Goniadz (20 km kanovaren of 35 km fietsen). Vandaag kunt u het landschap eens op een andere manier ervaren. Per kano kunt u het riviertje de Biebrza afzakken. U vaart langs kleine gehuchtjes naar het stadje Goniadz, met haar kenmerkende witte kerktorens. Daar wordt u opgepikt om naar de boswachterswoning in Wólka Piaseczna te worden gebracht. Fietst u vandaag liever dan kan dat natuurlijk ook. U fietst dan via dezelfde kleine gehuchtjes en het stadje Goniadz naar de laatste accommodatie.
12

Dag 12

Na het ontbijt eindigt deze fietstrektocht op de plek waar u ook begonnen bent. Indien u met het openbaar vervoer bent gekomen wordt u weer naar het stationnetje in Monki gebracht.
INBEGREPEN Alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m lunchpakket dag 12
Kanotochtje op dag 11Transfers conform programmaNederlandse contactpersoonReispakket met kaartmateriaal en routebeschrijvingen
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis kunnen wij voor u regelen per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Monki, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4- persoonscouchette).Eventueel kunt u ook vliegen op Warschau en daar vandaan verder met de trein of huurauto.
Maaltijden tijdens heen- en terugreis
Eventuele bagagevervoer per gezelschap € 355,-
Eventuele huurfiets per persoon € 60,-
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
ReserveringskostenToeslagen
134 euro eenoudertoeslag* indien alle kinderen jonger dan 12 jaar zijn
72 euro eenoudertoeslag* indien alle kinderen jonger dan 18 jaar zijn*De standaardprijzen zijn gebaseerd op deelname van minimaal 2 volwassenen. Wanneer slechts 1 volwassene mee gaat geldt daarom een éénoudertoeslag welke het prijsverschil is tussen de kind- en de volwassenprijs.
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt