9 dagen
Aantal dagen
2-8 personen
Aantal personen
Polen
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief treinticket
Trein ticket
Polen | Fietsvakantie met de kinderen

Fietsen in Noordoost Polen (Bialowieza)

Een aantrekkelijke fietsreis waarin ouders met hun kinderen het traditionele platteland van Noordoost Polen kunnen ontdekken. U fietst een weekje terug in de tijd in het ritme van een streek waar het haastige leven nog niet lijkt te zijn doorgedrongen. Hier ervaart u het oude boerenland en maakt u kennis met de prachtige ongerepte natuur die Noordoost Polen rijk is.

Fietsend komt u door de Biebrzamoerassen, het uitgestrekte woud van Augustow, het Wigry nationaal Park, het oostelijke deel van het Mazurische merengebied en langs de grenzen met Wit-Rusland en Litouwen. Het landschap is licht glooiend en onderweg kunt u zwemmen in riviertjes en meertjes die u al fietsend tegenkomt. Indien gewenst, kan er ook een dagje worden kanogevaren.

Noordoost Polen, gevormd tijdens de laatste ijstijd, is een uniek gebied in Europa. In het mooie glooiende landschap waar riviertjes, meren en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, zijn uitgestrekte natuurgebieden te vinden. Anders dan in Nederland zijn veel van deze gebieden niet of nauwelijks door de mens aangetast. Zo bevindt zich hier niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerassengebied van Europa, de Biebrzamoerassen, maar ook het laatste stukje oerbos van Europa, het Bialowieza oerbos. Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom, met name in het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook zoogdieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. Zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven.

Het gebied is dun bevolkt. Smalle asfaltweggetjes, onverharde veldwegen en af en toe kinderkopjes verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In de fraaie houten huisjes wordt vaak nog gekookt op keramieken houtkachels. De kronkelende riviertjes en meren zijn schoon. Er kan lekker in gezwommen worden. Het landschap leent zich voor vele mooie fietstochten. De tochten voeren door een prachtig afwisselend landschap met indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en kleinschalige landbouw.

Deze bijzondere fietsvakantie kunnen wij u aanbieden voor de volgende prijs:

€ 450,- per volwassene
€ 350,- per kind van 12 t/m 17
€ 295,- per kind t/m 11 jaar

Eenoudertoeslag

€ 145,- (alleen indien alle kinderen jonger zijn dan 12 jaar)
€ 99,- (alleen indien alle kinderen jonger zijn dan 18 jaar)

*De standaardprijzen zijn gebaseerd op deelname van minimaal 2 volwassenen. Wanneer slechts 1 volwassene mee gaat geldt daarom een éénoudertoeslag welke het prijsverschil is tussen de kind- en de volwassenprijs.

Mocht u niet met eigen vervoer komen en een fiets nodig hebben dan is het mogelijk via ons een degelijke fiets te huren. U dient dan rekening te houden met de volgende extra kosten;

€ 70,- fietshuur per fiets
€ 48,- fietshuur per gezelschap (dit zijn kosten die de fietsvervoerder rekent om de fietsen aan het eind van het arrangement weer op te halen)

1

Dag 1

De reis begint in het boerengehucht Wolka Karwowska. Bij aankomst in het knusse boerderijtje, wordt u gastvrij onthaald door de beheerster, die op de houtgestookte keramieken kachel het avondeten bereidt. De kamers waar u verblijft zijn in de sfeervol
verbouwde natuurstenen schuur, of in het oude houten woonhuisje op het erf waar u kunt ervaren hoe men vroeger leefde. U voelt zich echt een beetje terug in de tijd. Bij vroege aankomst kan er al een fietstochtje (10km) gemaakt worden naar een strandje
aan het Drestwo meer, maar het is ook leuk om de velden rondom het voormalige boerderijtje te verkennen.
2

Dag 2

Na een uitgebreid ontbijt kunt u kiezen uit verschillende fietstochten, van 16 tot 60 kilometer. Afhankelijk van de gekozen afstand fietst u door de bossen en velden rond Wolka Karwowska, tot in het voormalige Oost-Pruisen waar het landschap nog bepaald
wordt door de resten van de oude communistische staatsbedrijven. Onderweg kan er gezwommen worden in het meer van Drestwo of in het riviertje de Jegrznia.
3

Dag 3

Met de fiets gaat u de mysterieuze Bierbzamoerassen in, waar naast otters en bevers zelfs nog elanden en wolven leven. Midden in de moerassen ligt Wilcza Gora, wat ‘Berg van de Wolf” betekent. Het is een heel lang en hoog rivierduin. Als u er bovenop staat, heeft u prachtig uitzicht over de moerassen en kans om elanden te zien. De moerassen zijn een belangrijk nationaal park en doen denken aan hoe vroeger bij ons het rivierengebied eruit heeft gezien. De 36 kilometer lange fietstocht kunt u eventueel uitbreiden met een wandeling van ongeveer 3 uur door het drassige moeras, waar het voor de fiets onbegaanbaar is. Laat u de moerassen liever links liggen dan is het ook mogelijk om een mooie landelijke fietstocht te maken rond het meer van Tajno door kleine gehuchtjes met leuke boerderijtjes (29 km). En wie weet komt er wel een vlucht Kraanvogels over vanuit de moerassen.
4

Dag 4

Vandaag kunt u weer kiezen voor één van de verschillende fietstochten vanuit Wolka Karwowska, maar als u zin in iets anders heeft, kunt u ook een spannende kanotocht van 11 kilometer gaan maken. De kanoverhuurder haalt u dan in de morgen op. Met echte Canadese kano’s wordt het meer van Drestwo overgestoken om vervolgens het riviertje de Jegrznia af te zakken. Soms ziet u dat Ed en Willem bever flink bezig zijn geweest langs de oevers of ziet u de “glijbaan” van een otter.
5

Dag 5

Als u geen eigen vervoer heeft, wordt u vandaag naar de volgende accommodatie in het dorpje Plaska gebracht. Onderweg komt u door het stadje Augustow, waar een uurtje pauze wordt gehouden. Er is namelijk bijna elke ochtend markt. Uit de wijde omgeving komen mensen naar de markt om bijvoorbeeld hun zelf geplukte bessen en paddenstoelen te verkopen. Het dorpje Plaska ligt tussen meertjes midden in het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska. Na aankomst in Plaska kan de omgeving per fiets worden verkend of kan er gezwommen worden in een van de meertjes in de buurt. Indien u dit wilt kunt u ook naar Plaska fietsen, een tocht van 60km.
6

Dag 6

Vandaag kunt u een fietstocht van 43 kilometer maken, helemaal naar de grens met Wit-Rusland. De tocht gaat voor het grootste deel door het bos. Overal in het bos zijn er kleinere en grotere meren. Veel van deze meren zijn met elkaar verbonden via het kanaal van Augustow, een idyllisch kanaaltje met vele met de handbediende sluisjes. Ooit is het kanaal met de hand gegraven om een nieuwe handelsroute te creëren die buiten het ‘vijandige Oost-Pruisen’ om ging. Tegenwoordig is het een populaire kanoroute. Bij het sluisje van Kurzyniec, precies op de grens, stroomt het kanaal verder Wit-Rusland in. U kunt ook kiezen voor een kortere fietstocht, of voor een heel andere invulling van de dag, zoals zelf kano’s huren en het Kanaal van Augustow en haar sluisjes vanaf het water
ervaren.
7

Dag 7

Dwars door het eindeloze woud van Augustowen door het dal van het vrij meanderende riviertje de Czarne Hancza, fietst u zelf naar het volgende adres in Giby. Giby ligt aan een meertje aan de rand van het woud, waar de velden en boerderijen weer beginnen. De kortste fietsroute vanuit Plaska naar Giby is 26km.

Houdt u van een flinke fietstocht, bijna 60km, fiets dan via het voormalige Calmadolietenklooster, gelegen op een schiereiland in het Wigrymeer  Dit meer ligt in het gelijknamige Wigry nationaal park.

8

Dag 8

Een paar dagen geleden kon u fietsen naar de grens met Wit-Rusland, vandaag maakt u een 32 kilometer lange fietstocht naar de grens tussen Polen en Litouwen. U komt langs het meer Pomorze en door de piepkleine gehuchtjes Wilkokuk, Zelwa en Budwiec. Wanneer u langs de moerassige oevers van het grensriviertje de Marycha fiets, weet u dat Litouwen aan de andere kant ligt. Door glooiende landerijen fietst u weer terug naar
Giby.
9

Dag 9

Na het ontbijt eindigt deze fietsvakantie.
INBEGREPEN 8 overnachtingen
Alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m ontbijt dag 9
Kanotochtje op dag 4
Transfers van Wolka Karwowska via Augustow naar Plaska op dag 5
Nederlandse contactpersoon
Reispakket met kaartmateriaal en routebeschrijvingen
Indien men wenst gps-tracks
NIET INBEGREPEN heen- en terugreis per (nacht)trein vanaf elk station in Nederland naar Monki, incl. zit- en ligplaatsreserveringen (4- persoonscouchette)
Eventueel kunt u ook vliegen op Warschau en daar vandaan verder met de trein of huurauto.

Afstand vanuit Utrecht ± 1450 kmHeen- en terugreis kunnen wij voor u regelen!
Eventuele huurfiets per persoon € 70,-
Eventuele reis- en annuleringsverzekering
Uitgaven van persoonlijke aard
reserveringskosten (€ 15,-)Eventuele toegangsgelden nationale parken (ongeveer 1,50 euro per volwassene), eventuele kanohuur en kanovervoer en sluisgelden op dag 6 mocht men besluiten zelf kano’s te huren om op het kanaal van Augustow te varen.
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt