10 dagen
Aantal dagen
5-12 personen
Aantal personen
Polen
Bestemming
kamer op indeling
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief treinticket
Trein ticket
Polen | Wandelen in noordoost Polen

Noordoost Polen, gevormd tijdens de laatste ijstijd, is een uniek gebied in Europa. Het biedt met haar talrijke nationale parken dé perfecte bestemming voor uw wandelvakantie. Hier kunt u wandelen over onverharde weggetjes of oude trekkersporen en andere bijzondere wandelpaden. In het mooie glooiende landschap waar riviertjes, meren en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, zijn uitgestrekte natuurgebieden te vinden.

Anders dan in Nederland zijn veel van deze gebieden niet of nauwelijks door de mens aangetast. Zo bevindt zich hier niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerassengebied van Europa, de Biebrzamoerassen, maar ook het laatste stukje oerbos van Europa, het Bialowieza oerbos. Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom, met name in het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook zoogdieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. Zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven.

Het gebied is dun bevolkt. Smalle asfaltweggetjes, onverharde veldwegen en af en toe kinderkopjes verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In de fraaie houten huisjes wordt vaak nog gekookt op keramieken houtkachels. De kronkelende riviertjes en meren zijn schoon. Er kan lekker in gezwommen worden.

Het landschap leent zich voor vele mooie wandelingen. De tochten voeren door een prachtig afwisselend landschap met indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en kleinschalige landbouw.

Deze reis is zeer gevarieerd, omdat zowel de prachtige natuur als de bijzondere cultuur van Noordoost Polen aandacht krijgt. Gedurende de week sluit dit naadloos op elkaar aan. We wandelen door het oerbos van Bialowieza, in de uitgestrekte Biebrzamoerassen en door het heuvelachtige Suwalki Landschapspark. Per fiets en kano verkennen we de Mazurische Meren en riviertjes en het voormalige Oost-Pruisen. We maken kennis met Joodse en Tataarse invloeden uit het verleden. We ontdekken het idyllische kanaal van Augustow met haar vele met de hand bediende sluisjes. Deze reis is een afwisselende combinatie van natuur en cultuur, mensen en dieren. Een heuse ontdekkingstocht van het echte Noordoost Polen.

Overnachtingen
Tijdens deze reis overnachten we op kleinschalige, vaak ecologische boerderijen op basis van volpension. Zo leert u naast de prachtige natuur ook de bevolking, haar gastvrijheid en haar manier van leven kennen. Wij proberen altijd een 1-persoonskamer of een 2-persoonskamer voor alleengebruik te reserveren maar door de kleinschalige opzet van deze reis kunnen we dit maar voor enkele kamers garanderen. Wanneer een eenpersoonskamer niet meer mogelijk is dan krijgt u een kamer op indeling en u deelt deze kamer altijd met iemand zijn van hetzelfde geslacht en de bedden zijn gescheiden.

Bialowieza
In Bialowieza slapen we in een familiepension en/of in een gastenverblijf bij particulieren. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, bij anderen is het sanitair op de gang. Er wordt in het pension gegeten.

Wolka Karwowska
Hier verblijven we op een boerderij op het platteland. De boerderij zelf is niet meer als boerderij in gebruik. De schuur is heel stijlvol omgebouwd tot gastenverblijf. Ook zijn er enkele kamers in het authentieke houten woonhuisje. De meeste kamers hebben eigen badkamers. Er wordt gekookt op een ouderwets fornuis van keramiek, gestookt op hout. U krijgt een goede indruk van hoe men vroeger leefde en soms nu nog steeds leeft in de houten huizen. We zullen er heel gastvrij onthaald worden.

Eigen vervoer
Mocht u liever met uw eigen auto naar Bialowieza willen rijden dan kunnen wij u een eigen vervoerskorting van € 240,- per persoon geven. Mocht u meer informatie hierover willen neem dan gerust contact met ons op!

Vertrekdata

26/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
04/08/2023
€ 1295.00
08/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
1

Dag 1

´s Middags vertrek per internationale trein vanuit Deventer. In Duitsland reizen we via Berlijn naar Kostrzyn of Szczecin in het uiterste westen van Polen. Daar stappen we over op de directe nachttrein naar Warschau. Er wordt geslapen in 6-persoons couchettes. (het is mogelijk om 2-persoons compartimenten tegen meerkosten voor u )te reserveren.
2

Dag 2

Na aankomst in Warschau reizen we verder per minibus naar het diep in het bos gelegen dorpje Bialowieza, het dorpje dat haar naam heeft gegeven aan één van de laatste oerbossen van Europa. Onderweg komen we door kleine dorpjes met houten huisjes en orthodoxe kerken.
3

Dag 3

´s Ochtends vroeg neemt een lokale gids ons mee diep het oerbos in waar zonder officiële gids niemand mag komen. Soms lijkt het bos een ware jungle door de vele omgevallen woudreuzen. We zien het lijk van een enorme woudreus. Het gat in het kronendak dat hij na liet, toen hij met donderend geweld het loodje legde, is reeds langgeleden weer gevuld. Op zijn overwoekerde en vermolmde lichaam staat een nieuwe generatie boompjes keurig in een rijtje. Zal één van hen ooit dezelfde omvang halen? De vele dode bomen, sommigen met een diameter van meer dan een meter, vormen een ideaal biotoop voor o.a. spechten en uilen. Overal om ons heen zijn bomen vol gaten en hier en daar ontdekken we een spechtensmidse.
De bomen hebben een enorme hoogte. De stamvoeten zijn veelal zwaar bemost en de ondergroei is weelderig zoals het in een bos eigenlijk behoort te zijn. Kans op wroetsporen van wilde zwijnen en prenten van wolven.
Voor de vogelkenners; enkele leuke soorten die je tijdens de voorjaarsreis kunt verwachten zijn withalsvliegenvanger, kleine vliegenvanger, taigaboomkruiper en draaihals. ’s Middags is er voldoende tijd om zelf of met de groep, de zeer uitgestrekte en gevarieerde bossen rondom Bialowieza te verkennen, dan wel te voet of met een huurfiets. Tijdens de najaarsreis, wanneer de bronstijd van de edelherten net begint, zullen we juist wat later het oerbos in gaan, zodat we mogelijk het begin van het burlen kunnen meemaken.
4

Dag 4

Zij die willen mogen nogmaals voor dag en dauw uit de veren op zoek naar de laatste Wisenten van Europa. Deze Europese Bison komt hier nog in het wild voor. Een lokale boswachter neemt ons op sleeptouw. Hij weet waar deze imposante dieren zich ongeveer ophouden, waardoor de kans groter wordt ze te zien, maar garanties krijgen we niet. Zonder de hulp van lokale kenners wordt het zoeken naar een naald in een hooiberg, zo uitgestrekt is het bos.
Na het ontbijt laten we Bialowieza achter ons en gaan met de bus richting de noordelijker gelegen Biebrzamoerassen. Onderweg brengen we een bezoek aan een uit de 17de eeuw stammende houten moskee. Al in de 16de eeuw vestigden zich hier moslims (de Polen spreken van Tataren), nadat ze hadden meegevochten aan de zijde van de Poolse koning. Tot op de dag van vandaag vinden we hier nog een Tataarse gemeenschap. We kunnen ons tegoed doen aan enkele typische Tataarse lekkernijen. Aan het eind van de dag komen we bij ons volgende onderkomen aan. Een kleine voormalige boerderij, heerlijk rustig gelegen op het platteland bij het gehucht Wolka Karwowska niet ver van de Biebrzamoerassen.
5

Dag 5

Na een goed en stevig ontbijt maken we ons op voor een zeer gevarieerde wandeling (20 km) door het Czerwone Bagno, het ´rode moeras´. Hier kunnen we wandelend tot diep in de Biebrzamoerassen doordringen. De tocht gaat afwisselend door drassige venen en over kurkdroge duinen. Sporen en uitwerpselen verraden de aanwezigheid van o.a. de Eland en de Wolf. De Eland laat zich soms ook zien.
´s Avonds bij een kampvuurtje en wellicht onder het genot van een glaasje wodka valt er nog heel wat na te praten.
6

Dag 6

´s Ochtends wandelen we (8km) over slingerende karrensporen en graspaden door kleinschalig boeren landschap en bossen naar het meer van Drestwo. Bij het meer aangekomen gaat onze tocht verder per kano. We volgen de kant van het meer en varen het riviertje de Jegrznia op. Onderweg zien we mogelijk sporen van bever- en otteractiviteiten. We meanderen door natte graslanden en het vredige boeren land. We komen door een dorpje en varen uiteindelijk de uitgestrekte rietvelden nabij de Biebrzamoerassen in. Na 12 km, vlak voordat het riviertje het eindeloze moeras in duikt, worden we opgepikt.
7

Dag 7

Het Suwalki Landschappark is ruim 6.000 ha groot en is één van de meest pittoreske gebieden van Polen. De talloze meren, het reliëf (de heuvels zijn tot 300 meter hoog) en grote keien zijn de zichtbare sporen van de enorme krachten die de laatste ijstijd op het landschap uitoefende. Het gebied bestaat uit bossen, velden en bloemrijke valleien met af en toe een dorpje. Oude boerderijen en watermolens geven het landschapspark een speciaal karakter. We zullen hier naar hartelust wandelen over gemarkeerde en ongemarkeerde paden (17 km).
Onderweg naar het Suwalki Landschappark komen we door het stadje Augustow waar we eerst nog even kunnen rondstruinen op de lokale markt. Augustow is een leuk stadje welke ook haar naam heeft gegeven aan het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, de Puszcza Augustowska en het kanaal van Augustow, gegraven in het begin van de 19de eeuw. Dit kanaal is een indrukwekkend waterwerk van 102 km lang die een handelsroute mogelijk maakte vanuit het gebied van de Biebrza via de Baltische staten naar de Oostzee. Zo was men niet meer afhankelijk van de daarvoor gebruikelijke handelsroute door het vijandige Oost-Pruisen. In het idyllische kanaal, dat diverse meertjes en rivieren met elkaar verbindt, bevinden zich 18 sluisjes, allen met de hand bediend. Het kanaal staat op de nominatie voor de UNESCO lijst van Werelderfgoederen.
8

Dag 8

Vanaf de boerderij maken we een gevarieerde fietstocht (55km) door voormalig Oost Pruisen. De tocht gaat zowel door kleinschalig boeren landschap als uitgestrekte velden van voormalige staatsboerderijen. Maar ook door weelderige bossen, afgelegen boeren gehuchten en natuurlijk langs kraakheldere meren en kleine meanderende riviertjes.
9

Dag 9

Na het ontbijt rijden we terug naar Warschau. We hebben nog even tijd om Warschau te bezichtigen. ’s Avonds stappen we weer op de trein en overnachten dan wel in de trein of in een hotel/pension in een stad onderweg.
10

Dag 10

In de loop van de ochtend keren we terug in Nederland.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen. Er wordt op 2-persoons kamers overnacht. Tegen een toeslag kan er een 1-persoons kamer gereserveerd worden. De 1-persoons kamers zijn beperkt beschikbaar.

INBEGREPEN Heen- en terugreis per trein* vanaf Deventer naar Bialystok incl. zit- en ligplaatsreserveringen (6-persoonscouchettes)
Alle lokale vervoer
Alle overnachtingen
Alle maaltijden van avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 9,
Nederlandse reisleiding
Kanohuur
Deskundige gids oerbos
Wisentenexcursie met lokale boswachter
Toegangsgelden nationale parken
Fietshuur dag 8
Reispakket
NIET INBEGREPEN Maaltijden tijdens heen- en terugreis
Optionele fietshuur in Bialowieza dag 3 en/of 4 ´s ochtends (± € 7,50)
Optioneel proeven Tataarse lekkernijen dag 4 (± € 5,-)
Toegang Tataarse moskee dag 4 (± € 1,-)
Toegang Biebrza Nationaal Park dag 5 (± € 1,50)
Eventuele kosten bagagedepot station Warschau dag 9
Andere kleine uitgaven
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten

*incl. zit- en ligplaatsreserveringen. o.b.v. vierpersoons couchette, indien u een één- of tweepersoonscouchette wilt, neem dan contact  met ons op!

Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar