Algarve is de streek van het fastfood en de drukke gezelligheid, maar vlak erboven kan je de Alentejo vinden en deze grootste “regio” van Portugal is vermaard om zijn culinaire genot, temidden van intimiteit en kwaliteit. Alentejo staat vooral binnen zijn eigen grenzen bekend om zijn wilde, oranje wijnen gerijpt in ondergrondse amforen, zijn vele wild (vooral patrijs, hert en konijn), zijn vis (zowel uit zee als rivier), sterke drank van de aardbeiboom en schapenkaas.
Staat Spanje bekend om zijn voortreffelijke jamon van varkens die vetgemest worden met eikels, over de grens komen dezelfde varkens voor en leveren net zo’n uitmuntende hammen en worsten. Alentejo is een verstopt culinair paradijs in ons eigen Europa, de Portugezen zijn te bescheiden om zichzelf de hemel in te prijzen.
De Alentejo is niet alleen de grootste “provincie” van Portugal en de kurkleverancier van de wereld maar is vooral de provincie van ruimte, rust en zon. Daarnaast bevat het vele culinaire geheimen. In Zuid-Portugal kun je naar hartenlust genieten van wilde, ondergronds gerijpte wijnen, rauwmelkse kazen met vegetarisch stremsel en olijfolie die tot de beste van de wereld behoort! Of wat dacht u van het vlees van het Alentejana zwarte varken en deze voor ons onbekende streek staat ook bekend om de gerechten met wild!
De rivier de Guadiana afkomstig uit de Pyreneeën levert talloze soorten riviervis (zeeprik of lamprei, paling, harder, barbeel) en daarnaast is de zee nooit ver weg (maximaal 2-3 uur rijden), dus ook zeevis is hier overal ruimschoots aanwezig. Al eeuwenlang aanwezig is verder de cactusvijg die heerlijke vruchten, sap en jam levert. Centraal in deze provincie ligt het Nationaal Park van Mertola, waar zo’n 60 lynxen (grote wilde katten) het beheer houden over duizenden konijnen en patrijzen. De roodpootpatrijs is daar alom ook aanwezig, evenals op elk bord in de omgeving.
Op de luchthaven van Faro (Algarve) gaat 95% van de toeristen richting strand en golfbaan, wij gaan naar het onaangetaste binnenland. Wij gaan onder andere op zoek naar het meest afwijkende landschap van Europa, met eeuwenoude eiken, waar duizenden schapen al eeuwenlang over paden lopen die bezaaid zijn met miljarden keutels en eikeltjes.
Kortom: taste het onaangetaste!!!
Accommodatie
Tijdens deze bijzondere week verblijven wij in een leuk hotel in Mertola,
Voor wie
Voor flexibele mensen die geïnteresseerd zijn in de culinaire geheimen van bijzondere streken en die graag meegaan een nieuw gebied verder culinair te verkennen. We vliegen op Faro, vandaar reizen we met een minibus naar Mertola, het startpunt van deze reis.
Begeleiding
De reis wordt begeleid door bioloog-journalist en Ambassadeur van Dutch Cuisine, René Zanderink en een lokale gids die Engels en Portugees spreekt.
Vertrekdata
Dag 1
Dag 2
Na deze bijzondere lunch gaan we op bezoek bij een producent van cactusvijgen. Hier gaan we genieten van een proeverij van jams, chutneys en sappen. Later in de middag bezoieken we Monte dos Xistos in Beja, een fokkerij met honderden Alentejana runderen met grote hoorns). Na dit bezoek gaan we terug naar Mertola en later op de avond genieten we weer van een bijzonder gerecht in een plaatselijk restaurant.
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Na dit bezoek rijden we weer terug naar Mertola en heeft u nog wat tijd voor uzelf waarna we later op de avond gaan eten in Restaurante O pescador do Guadiana in Mértola waar we een gerecht van verse riviervis krijgen voorgeschoteld.
Dag 7
waar we alles te weten komen over de productie van schapenkaas. Hier krijgen wij ook een heerlijke lunch aangeboden. Na deze bijzondere lunch rijden we naar een bierbrouwerij waar we bier en port gaan proeven. Daarna hebben we nog even tijd om gezellig door het stadje te lopen en later schuiven we aan in Restaurante O Lobo in Ourique waar we alweer onze laatse diner krijgen voorgeschoteld met Alentejo`s traditionele gerechten
Dag 8
INBEGREPEN | Vlucht Amsterdam – Faro v.v. Vervoer Faro – Accommodatie v.v. Handbagage 10 kg Verblijf in fijne en bijzondere accommodaties met privé badkamer Transfers volgens programma Alle maaltijden volgens programma Wandelkaartjes Engelstalige/Portugese reisbegeleiding Deskundige begeleiding van René Zanderink |
NIET INBEGREPEN | Kosten eventuele ruimbagage, € 26 per enkele vlucht Toeslag 1-persoonskamer € 250,- Drankjes tijdens de maaltijden Afdracht reisgarantiefonds Bijdrage Calamiteitenfonds Reis- en annuleringsverzekering Reserveringskosten |