8 dagen
Aantal dagen
6-8 personen
Aantal personen
Portugal
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
Culinaire reis
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Portugal | Culinaire ontdekkingsreis in onbekend Alentejo

Algarve is de streek van het fastfood en de drukke gezelligheid, maar vlak erboven kan je de Alentejo vinden en deze grootste “regio” van Portugal is vermaard om zijn culinaire genot, temidden van intimiteit en kwaliteit. Alentejo staat vooral binnen zijn eigen grenzen bekend om zijn wilde, oranje wijnen gerijpt in ondergrondse amforen, zijn vele wild (vooral patrijs, hert en konijn), zijn vis (zowel uit zee als rivier), sterke drank van de aardbeiboom en schapenkaas.

Staat Spanje bekend om zijn voortreffelijke jamon van varkens die vetgemest worden met eikels, over de grens komen dezelfde varkens voor en leveren net zo’n uitmuntende hammen en worsten. Alentejo is een verstopt culinair paradijs in ons eigen Europa, de Portugezen zijn te bescheiden om zichzelf de hemel in te prijzen.

De Alentejo is niet alleen de grootste “provincie” van Portugal en de kurkleverancier van de wereld maar is vooral de provincie van ruimte, rust en zon. Daarnaast bevat het vele culinaire geheimen. In Zuid-Portugal kun je naar hartenlust genieten van wilde, ondergronds gerijpte wijnen, rauwmelkse kazen met vegetarisch stremsel en olijfolie die tot de beste van de wereld behoort! Of wat dacht u van het vlees van het Alentejana zwarte varken en deze voor ons onbekende streek staat ook bekend om de gerechten met wild!

De rivier de Guadiana afkomstig uit de Pyreneeën levert talloze soorten riviervis (zeeprik of lamprei, paling, harder, barbeel) en daarnaast is de zee nooit ver weg (maximaal 2-3 uur rijden), dus ook zeevis is hier overal ruimschoots aanwezig. Al eeuwenlang aanwezig is verder de cactusvijg die heerlijke vruchten, sap en jam levert. Centraal in deze provincie ligt het Nationaal Park van Mertola, waar zo’n 60 lynxen (grote wilde katten) het beheer houden over duizenden konijnen en patrijzen. De roodpootpatrijs is daar alom ook aanwezig, evenals op elk bord in de omgeving.

Op de luchthaven van Faro (Algarve) gaat 95% van de toeristen richting strand en golfbaan, wij gaan naar het onaangetaste binnenland. Wij gaan onder andere op zoek naar het meest afwijkende landschap van Europa, met eeuwenoude eiken, waar duizenden schapen al eeuwenlang over paden lopen die bezaaid zijn met miljarden keutels en eikeltjes.
Kortom: taste het onaangetaste!!!

Accommodatie
Tijdens deze bijzondere week verblijven wij in een leuk hotel in Mertola,

Voor wie
Voor flexibele mensen die geïnteresseerd zijn in de culinaire geheimen van bijzondere streken en die graag meegaan een nieuw gebied verder culinair te verkennen. We vliegen op Faro, vandaar reizen we met een minibus naar Mertola, het startpunt van deze reis.

Begeleiding
De reis wordt begeleid door bioloog-journalist en Ambassadeur van Dutch Cuisine, René Zanderink en een lokale gids die Engels en Portugees spreekt.

Vertrekdata

25/10/2022
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
1

Dag 1

Vlucht naar Faro. Transfer naar de accommodatie in het plaatsje Mértola. Na het inchecken gaan we de rivier op voor een rondvaart (1 uur) over de Guadiana die uitstroomt in de Middellandse Zee. Tijdens de rondvaart zijn er wat hapjes en drankjes aan boord en na afloop is er nog wat tijd om op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. Omstreeks 20.00 uur gaan we genieten van een diner in een lokaal restaurant met natuurlijk allemaal lokale ingrediënten (in het voorjaar veel voorjaarsgroente, in het najaar veel wild)
2

Dag 2

Na het ontbijt vertrekken we naar de oude haven in Mertola aan de rivier de Guadiana. Hier bezoeken we een lokale honingproducent http://www.montedosbens.com/ en genieten we natuurlijk van een honingproeverij. Na deze proeverij gaan we lekker lunchen en wordt er voor ons een hertensteak klaargemaakt volgens lokaal receptuur in het lokale restaurant Al-Andaluz  
Na deze bijzondere lunch gaan we op bezoek bij een producent van cactusvijgen. Hier gaan we genieten van een proeverij van jams, chutneys en sappen. Later in de middag bezoieken we Monte dos Xistos in Beja, een fokkerij met honderden Alentejana runderen met grote hoorns). Na dit bezoek gaan we terug naar Mertola en later op de avond genieten we weer van een bijzonder gerecht in een plaatselijk restaurant.
3

Dag 3

Bezoek aan Nationaal Park Herdade das Romeiras – hier gaan we op zoek naar patrijzen, konijnen, wild zwijn, herten en hopen we ook de zwarte ooievaar, hop, grote trap, bijeneter en arenden te kunnen spotten. Hierna gaan we genieten van een bijzondere lunch met groenten uit de berm. Na deze lunch gaan we naar een biologische wijngaard “Herdade dos Lagos” waar we genieten van een bijzondere wijnproeverij. Later in de middag brengen we een bezoek aan een fokkerij van zwarte varkens die zich voeden met eikels: het Alentejana zwarte varken hier genieten we eerst van een proeverij van producten van de boerderij, gevolgd door diner
4

Dag 4

Na het ontbijt gaan we naar Vidigueira en brengen we een bezoek aan de Romeinse villa Cucufate (1ste tot 4de eeuw). Na dit bezoek gaan we naar wijnbodega Tinto da Talha waar we een mooie proeverij krijgen aangeboden. Later gaan we naar Restaurante Pais das Uvas in Vidigueira (hier worden in grote amforen zgn. wilde & oranje wijnen geproduceerd). Na de lunch maken we ons op om naar een andere wijngaard te gaan in Beja. We bezoeken van Monte Novo e Figueirinha waar we ook weer een paar bijzondere wijnen gaan proeven. Daarna hebben we even tijd om alles te overdenken voordat we in Mértola weer gaan genieten van een uitgebreide avondmaaltijd met patrijs en konijn.
5

Dag 5

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan paddenstoelenkwekerij waar we alle geheimen ontdekken over het kweken van paddenstoelen. Daarna genieten we van een heerlijke lunch in Restaurante Cabecinha in Aljustrel met garnalen en schelpdieren. Na de lunch gaan we naar een mijnmuseum in Aljustrel. (ooit was deze streek bekend vanwege de goudwinning). ‘s Avonds genieten we van een bijzonder gerecht in Restaurante Fio D´azeite in Aljustrel
6

Dag 6

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Almodôvar – Monte Gois Country House waar we gaan genieten van een bijzondere lunch. Na de lunch maken we ons op om naar de distilleerderij van Arbutus de Medronho te gaan (hier wordt sterke drank gemaakt uit aardbeiboomvruchten)
Na dit bezoek rijden we weer terug naar Mertola en heeft u nog wat tijd voor uzelf waarna we later op de avond gaan eten in Restaurante O pescador do Guadiana in Mértola waar we een gerecht van verse riviervis krijgen voorgeschoteld.
7

Dag 7

Na het ontbijt gaan we naar Ourique en bezoeken we een Schapenkaasproducent
waar we alles te weten komen over de productie van schapenkaas. Hier krijgen wij ook een heerlijke lunch aangeboden. Na deze bijzondere lunch rijden we naar een bierbrouwerij waar we bier en port gaan proeven. Daarna hebben we nog even tijd om gezellig door het stadje te lopen en later schuiven we aan in Restaurante O Lobo in Ourique waar we alweer onze laatse diner krijgen voorgeschoteld met Alentejo`s traditionele gerechten
8

Dag 8

Na het ontbijt heeft u nog even de tijd voor uzelf in Mértola voordat we naar Faro vertrekken voor de vlucht terug naar Nederland.
INBEGREPEN Vlucht Amsterdam – Faro v.v.
Vervoer Faro – Accommodatie v.v.
Handbagage 10 kg
Verblijf in fijne en bijzondere accommodaties met privé badkamer
Transfers volgens programma
Alle maaltijden volgens programma
Wandelkaartjes
Engelstalige/Portugese reisbegeleiding
Deskundige begeleiding van René Zanderink
NIET INBEGREPEN Kosten eventuele ruimbagage, € 26 per enkele vlucht
Toeslag 1-persoonskamer € 250,-
Drankjes tijdens de maaltijden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar