8 dagen
Aantal dagen
6-8 personen
Aantal personen
Portugal
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Portugal | Wandelen in Portugal over onbekende paden

Ontdek met deze wandelvakantie in Portugal samen met ons de noordelijke Alentejo! Een landelijk, groen, cultuur- en waterrijk gebied. We wandelen langs de rivier de Taag, langs beekjes, oude watermolens, zwerfkeien, kastelen en de typische Alentejo huizen. Deze onbekende streek wordt wel “de andere Alentejo” genoemd en is veel groener en waterrijker dan de zuidelijke helft.

In de Alentejo vindt u een landelijk, groen, cultuur- en waterrijk gebied, in het noorden begrenst door de rivier de Taag en in het oosten door de grens met Spanje. De Taag vormde vroeger de grens tegen de oprukkende Moren en verschillende religieuze ordes hebben hier kastelen en forten gebouwd. Alentejo betekent ook letterlijk over de Taag.
Tijdens deze reis wandelen wij langs de rivier, beekjes, oude watermolens, granieten rotspartijen, kastelen en de typische Alentejo huizen. Deze onbekende streek wordt wel “de andere Alentejo” genoemd. Wij zijn er zeer enthousiast over en willen dit graag al wandelend met u delen!

Een vergeten gebied
Dit deel van de Alentejo wordt door velen over het hoofd gezien. Onbegrijpelijk vinden wij! Maar het zal aan de locatie liggen. Ver weg gestopt tegen de Spaanse grens aan en in het noorden tegen Centraal Portugal aanschurkend. Als u het eenmaal weet te vinden blijkt het toch goed bereikbaar te zijn. Een mooie reis brengt u hier in ca. 2 uur vanuit Lissabon.

De wandelingen
In het vruchtbare landschap met haar vele rivieren en beekjes vindt u oude olijfgaarden, terrassenbouw en groentetuinen. Kastelen en kerken domineren de kleine verstilde dorpen en getuigen van een rijk en roemrucht verleden. In de drogere gedeelten van de regio vindt u de indrukwekkende Alentejo runderen. De wandeltochten brengen ons op verrassende plekken met enorme zwerfkeien, ondergrondse rivieren en oude watermolens. Langs de rivieren en beekjes is het goed uitrusten.

Accommodaties
De eerste drie dagen verblijven wij in een kleinschalige accommodatie met een klein zwembad, mooi en rustig gelegen aan de rivier de Taag. Na de wandelingen kunt u bij het rivierstrandje zwemmen of kanoën of gebruik maken van het zwembad. De volgende drie nachten verblijven wij op een oude herenboerderij met mooi ingerichte kamers, fijne gemeenschappelijke ruimtes en een klein zwembad. Hier wordt vee gehouden en gewassen en kruiden geteeld.  We wandelen soms direct vanuit de accommodatie de natuur in, voor andere tochten maken we gebruik van een korte transfer.

Voor wie
Voor flexibele mensen die graag meegaan een nieuw gebied verder te verkennen. We vliegen op Lissabon, vandaar reizen we met de trein of transferbus naar Belver – Gaviao, het startpunt van deze reis.

De route
De reis wordt verzorgd en begeleid door de enthousiaste gastheer en gastvrouw van de eerste accommodatie: Henriques en Katerina. Zij  kennen de omgeving op hun duimpje en één van hen wandelt mee met de tochten. Beiden spreken goed Engels en zijn zeer gastvrij.

Zwaarte trektocht
Niveau 2 met wat steilere klimmetjes en afdalingen. Afstanden tussen de 12 – 22 km per dag.

Accommodaties
Verblijf in twee fijne, comfortabele en kleinschalige accommodaties.

1

Dag 1

Vlucht naar Lissabon. Transfer naar de accommodatie in het plaatsje Belver, warm welkom door de gastheer en gastvrouw: Henriques en Caterina. Verblijf in fijne, kleinschalige accommodatie met klein zwembad, rustig gelegen aan een  strandje aan de rivier de Taag. Avondmaaltijd in de accommodatie.
2

Dag 2

Na een goed ontbijt maken we een mooie gevarieerde rondwandeling in de omgeving. De tocht leidt deels langs de rivier. We lopen door het mooie dorpje Belver met haar kasteel en verder langs sculpturen, olijfgaarden, dorpjes en rivierstrandjes. De route is 17 km, ca. 5 uur. Enkele korte steilere klimmetjes en afdalingen. Avondmaaltijd in de accommodatie.
3

Dag 3

Korte transfer naar het dorp Atalaia, het beginpunt van de wandeling. Een mooie wandeling door en bovenlangs een prachtige waterrijke vallei met kleine watervallen en oude boerderijen. We lopen verder langs de Taag voordat we opgehaald worden met een boot. We varen terug naar de accommodatie en komen onderweg o.a. langs gieren koloniën. Afstand: ca. 15 km met klimmetjes en afdalingen, ca. 4,5 – 5 uur. Avondmaaltijd in de accommodatie.
4

Dag 4

Korte transfer naar het beginpunt van een mooie gevarieerde wandeling. We wandelen door dorpen, langs fonteinen, beekjes, kurkeiken en landerijen. In de kleine café’s onderweg kunnen we stoppen om wat te drinken. Lengte: ca. 16 km, duur ca. 4,5 uur. Avondmaaltijd in de accommodatie.
5

Dag 5

In de ochtend maken we een korte  wandeling naar het oude stadje Gaviao waar we kennismaken met de geschiedenis van de omgeving en op een terrasje het Portugese leven aan ons voorbij laten trekken. De liefhebbers kunnen hierna het weefmuseum, het kasteel en het zeepmuseum in Belver bezoeken.
Later in de middag worden we naar onze volgende accommodatie gebracht: een bijzondere oude herenboerderij met mooi ingerichte kamers, een natuurlijk zwembad en vele zitjes. Avondmaaltijd in de accommodatie.
6

Dag 6

Korte transfer naar het beginpunt van de wandeling. Wij wandelen langs bos, langs rivieren en beekjes, oude watermolens, kleine kloven en grote zwerfkeien. Aan het eind van de wandeling rusten we uit in het lokale café. Lengte ca. 17 km, ca. 5 uur.
7

Dag 7

Een mooie rit brengt ons naar het kleurrijke dorp Amieira do Tejo, vlak aan de rivier de Taag gelegen. Een prachtige wandeling leidt ons over een pad tussen oude stenen muurtjes en langs boerderijen naar de rivier. We lopen langs rotspartijen en over een oud jaagpad langs de Taag en verder langs landerijen terug naar het dorp waar we Castelo do Amieira uit de 14-15e eeuw bezoeken. In de oude dorpsherberg genieten we, onder het genot van een drankje, na van onze wandeling voordat we teruggebracht worden naar onze accommodatie. Avondmaaltijd in de accommodatie. Wandeling ca. 14 km, ca. 4 uur.
8

Dag 8

Met de trein naar Lissabon voor de vlucht terug naar Nederland.
INBEGREPEN Vlucht
Vervoer Lissabon – Accommodatie v.v.
Handbagage 10 kg
Verblijf in fijne en bijzondere accommodaties met privé badkamer
Bagagevervoer
Transfers volgens programma
6 x ontbijt
6 x diner
5 x lunchpakket
Wandelkaartjes
Engelstalige Portugese gastvrouw en gastheer
Engelstalige Portugese wandelgids
NIET INBEGREPEN Kosten eventuele ruimbagage, € 26 per enkele vlucht
Toeslag 1-persoonskamer € 155,-
Entree kasteel € 2,-
Drankjes tijdens de maaltijden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt
15-04-2020
Volgeboekt