8 dagen
Aantal dagen
6-8 personen
Aantal personen
Portugal
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Portugal | Wandelen over de Rota Vicentina

Heerlijk wandelen over de Rota Vicentina, langs een ruige kliffenkust, kleine baaien en door kurkeikenbossen. Genieten van een overweldigende sterrenhemel en volop rust en ruimte in een gebied waar je de stilte nog kunt horen! Tijdens deze natuur- en wandelvakantie in de Zuidwest Alentejo verblijven wij op een prachtige plek te midden van imposante kurkeiken en met een fantastisch uitzicht. De wandelingen leiden ons over de Fishermen’s trail en de Historical way van de mooie lange afstand wandelroute Rota Vicentina.

We wandelen langs een wilde, ongerepte kust en komen door traditionele gehuchten, langs oude boerderijen, rivieren en beekjes. In het voorjaar is het fris groen en zijn hier vele bloemen en kruiden te vinden. Het gebied is onderdeel van het parque natural do Sudoeste Alentejano Costa Vicentina. De wandelingen worden begeleid door Evelien die veel van de omgeving af weet en hier graag over vertelt.

Wandelen
Wij volgen paden die van oudsher worden gebruikt door pelgrims, reizigers, vissers en lokale inwoners. Runderen, geiten, schapen kijken ons nieuwsgierig na. Op de toppen van de kliffen vinden we ooievaarsnesten en tijdens de wandelingen maken we ook kennis met de eeuwenoude kurkproductie. Een product dat een opmerkelijke comeback als een multifunctioneel en hip designmateriaal maakt.

Bijzondere, sfeervolle accommodatie
De kleinschalige, rurale accommodatie “Pedras Negras”  waar wij verblijven, is rustig en landelijk gelegen en heeft een groot terrein met kurkeiken en fruitbomen. Het uitzicht is prachtig. Op het terrein vind je vele zitjes en ook een zwembad. De kamers zijn sfeervol ingericht en je kunt in de gemeenschappelijke ruimte zelf je thee en koffie zetten. De accommodatie ligt op 2,5 km van het dorp Sao Luis en op slechts 17 km van de kust. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen en kennis te maken met het traditionele leven in de Alentejo. Ideaal voor mensen die van stilte en natuur houden.

De Rota Vicentina
De wandelingen zijn onderdeel van het  Rota Vicentina project, een in 2012 geopend lange afstandwandelpad in het Zuidwesten van Portugal. Deze trail leidt door het rustige binnenland -Historical way- en langs de ongerepte, ruige kust -Fishermen’s trail- van de Costa Vicentina.

Vertrekdata

24/03/2022
beschikbaar
07/05/2022
beschikbaar
26/05/2022
beschikbaar
1

Dag 1

Aankomst op het vliegveld. Met een taxibusje rijden wij naar onze mooi gelegen accommodatie bij Sao Luis.
2

Dag 2

Inloopwandeling ca. 14 km, enig reliëfverschil.
Na een rustige start wandelen we via landweggetjes, gehuchten en imposante kurkeiken naar het dorp Sao Luis waar we na een kop koffie/thee verder lopen naar de kleine landerijen, olijf- en boomgaarden achter het dorp. Via een andere mooie route lopen we terug naar de accommodatie.
3

Dag 3

Kustwandeling Vila Nova de Milfontes – Almograve – Lapa das Pombas 15,5 km, ca. 100m stijgen, 100m dalen.
Na een korte transfer naar het kustplaatsje Vila Nova de Milfontes steken we met een boot de rivier de Mira over en volgen de Fishermen’s trail van de Rota Vicentina. We lopen langs stille stranden en een grillige kust naar Almograve met haar 2 prachtige stranden. Het noordelijke strand heeft glooiende duinen, het zuidelijke strand daarentegen imponeert met haar zwarte rotspartijen en steile kliffen. Na een drankje op een terrasje kunnen we nog wat tijd op het strand doorbrengen voordat wij verder lopen naar het natuurlijke haventje van Lapa das Pombas. Ons busje brengt ons terug naar de accommodatie.
4

Dag 4

Wandeling Cercal ca. 17 km of 20 km
Vandaag wandelen we vanaf het traditionele plaatsje Cercal do Alentejo naar Porto Covo gelegen aan de ruige kust. Dit sfeervolle kustplaatsje heeft prachtige kleine baaien en stranden. Wandeling ca. 17 km, ca. 200m stijgen, 300m dalen. We kunnen ook kiezen voor een pittigere  kustwandeling vanaf de natuurlijke haven Lapa das Pombas naar het kustplaatje Zambujeira do Mar via de prachtige Kaap van Sardao met haar vuurtoren. Wandeling ca. 20 km, ca. 200m stijgen, 200m dalen. De keuze is o.a. afhankelijk van het weer.
5

Dag 5

Vrije dag waarbij u met de lokale bus een bezoek kunt brengen aan het oude stadje Santiago do Cacem gelegen op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Vroeger een belangrijke plaats voor de orde van Santiago. Liefhebbers kunnen echter ook een mooie kanotocht over de rivier de Mira maken of gaan suppen. Een extra wandeling of een lekker relaxed dagje is natuurlijk ook mogelijk. Wat je wilt!
6

Dag 6

Sao Luis – Pego das Pias/Odemira ca. 21 km, ca. 275m stijgen, 435m dalen
Een mooie wandeling leidt ons over landweggetjes, door kurkeikenbossen, langs oude boerderijen, beekjes en de rivier de Torgal. Onderweg komen we langs de prachtige rotspoelen en kloof van Pego das Pias waar u heerlijk kunt zwemmen of lekker kunt relaxen. Hierna lopen we verder naar het mooie oude plaatsje Odemira, gelegen aan de rivier waar we op een terrasje lekker bijkomen voordat we terug naar de accommodatie gaan met de lokale bus of het eigen busje.
7

Dag 7

Kustwandeling Ribeira da Azenha – Vila Nova de Milfontes 17 km, ca. 100m stijgen, 100m dalen.
Na een korte transfer starten wij met deze indrukwekkende wandeling langs de ruige kust. We blijven vlak langs zee lopen en lopen bovenlangs verlaten baaien en indrukwekkende rotspartijen en kliffen. We eindigen bij het strand van Farol in Vila Nova de Milfontes waar we bij één van strandtenten onder het genot van een drankje heerlijk bij kunnen komen. Het mulle zand maakt deze wandeling wat zwaarder. Aan het eind van de middag worden we teruggebracht naar de accommodatie. ‘s Avonds staat weer een heerlijk avondmaaltijd voor ons klaar.
8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma en met taxibusje terug naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Nederland.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Accommodatie o.b.v. 1-pers.kamer met D/T
Vlucht Lissabon of Faro v.v.
Taxibusje Lissabon – Sao Luis v.v.
Alle transfers voor de wandelingen
Nederlandse reisbegeleiding
7 x ontbijt
6 x lunchpakketten
1,5 L water per dag
5 x diner
1 stuk handbagage max. 10 kg
NIET INBEGREPEN Drankjes bij de maaltijden
Indien u met 2-personen boekt en een kamer deelt, ontvangt u een korting van € 55,- p.p.
Niet genoemde maaltijden bij inclusief
Eventuele extra activiteiten
Ruimbagage 20 kg € 26,- per vlucht
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt