8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Portugal
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief vliegticket
Vliegticket
Portugal | Wandelen over de Rota Vicentina

Op deze 8-daagse individuele wandelvakantie in Portugal maakt u kennis met het natuurpark Costa Vicentina wat deels in de Alentejo en deels in de Algarve ligt (zie kaart). Over wandelpad “Rota Vicentina” landinwaarts wandelt u door het zacht glooiende landschap met rustige dorpjes, langs velden en door eucalyptusbossen. Langs de kust wandelt u langs kliffen en baaien en mooie zandstranden.

Ondanks de bijzondere schoonheid van deze kuststrook, is dit gebied nog redelijk onbekend bij het Nederlands publiek. De Rota Vicentina is een recent (2012) gereedgekomen wandelroute die bestaat uit twee delen. 

De ‘Historical way’ is 230 kilometer lang en is opgedeeld in 12 secties, die bedoeld zijn als 1 wandeldag. De Historical Way loopt door het binnenland. Het terrein is er glooiend en begroeid met kurkeik en eucalyptus. Hier en daar komt de route door een dorpje met wat akkerland rondom. De Fisherman’s Trail volgt het kustpad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. De route bestaat uit een lang kustpad van Porto Covo naar Odeceixe en een vijftal ‘wandellussen’ langs de kust tussen Odeceixe en Sagres. Die lussen zijn eigenlijk toevoegingen aan de ‘Historical Way’. Het lange kustpad van de Fisherman’s trail is verdeeld in 4 secties, ieder bedoeld als 1 wandeldag.

Deze 8-daagse trektocht biedt een goede combinatie van beide routes. De trektocht begint in het mooi gelegen kustplaatsje Vila Nova de Milfontes op de Fishermen’s trail. U volgt de route in zuidelijke richting over prachtige kustpaden en langs vissersdorpen. U komt langs de vuurtoren van Cabo Sardao en loopt verder richting Odeceixe waar de wandeling overgaat in de Historical way en waar u langs slaperige dorpen en eeuwenoude kurkeiken verder wandelt. Het laatste traject brengt u in São Luis.

U overnacht tijdens deze trektocht in comfortabele kleinschalige accommodaties en de bagage wordt voor u vervoerd. Indien u wilt, kunnen wij de tocht verkorten of verlengen. Er is ter plaatse een Engelstalige contactpersoon aanwezig.

Route
De Rota Vicentina is een middelzware tocht. Het terrein is glooiend, met langs de kust enkele korte klimmetjes en afdalingen die soms wat steil zijn. Sommige stukken langs de kust zijn zwaarder door mul zand, andere stukken gaan over kliffen. De hoogteverschillen zijn gering. De route is goed bewegwijzerd: de Historical Way is rood-wit gemarkeerd, de Fisherman’s Trail blauw-groen.
De bagage wordt voor u vervoerd. U wandelt aan de hand van de markeringen, wandelkaart, wandelnotities en het officiële wandelgidsje (Engelstalig).

Hoe er te komen
Vliegen op Lissabon of Faro.

Huurauto
U kunt zowel vanaf Lissabon als Faro met een huurauto naar het startpunt rijden in ca. 2 uur. Wij kunnen vanaf het eindpunt een transfer terug regelen naar de auto. Autohuur voor een week, is buiten het seizoen vaak erg aantrekkelijk geprijsd.

Bus

Vanuit Lissabon (station Sete Rios) reis je met een comfortabele bus naar Vila Nova de Milfontes, kosten ca. € 16,-. Er zijn 5 bussen dagelijks en op vrij/zat/zon gaat er nog een extra bus. De eerste bus is om 7.30 u. en de laatste om 19.00 u. Klik HIER voor de dienstregeling,

Vanaf eindpunt Sao Luis gaat een expresse bus naar Lissabon, vertrek 10.15 aankomst 12.50. Er vertrekt (behalve in het weekend en op feestdagen) ook een bus om 6.40 u, aankomst 10.00 u. Deze bus heeft een overstap in Santiago do Cacem.  U kunt ook een taxi nemen naar Cercal de Alentejo, ca. € 15,- waar vandaan ook een bus naar Lissabon om 17.20 vertrekt.

Trein
Vanuit Lissabon kunt u ook de trein nemen vanaf Station Oriente naar Funcheira en daarvandaan met een taxi naar Vila Nova de Milfontes (ca, € 50,-).
Vliegen op Faro kan ook, u reist dan verder met de trein naar Funcheira en daarvandaan een taxi (kosten tussen de € 50,- en  € 60,-.
Website van de trein: https://www.cp.pt/passageiros/en

Verlenging
Inmiddels zijn er zowel in Vila Nova de Milfontes als in Sao Luis extra rondwandelingen uitgezet zodat u de reis met meerdere dagen kunt verlengen. U kunt natuurlijk ook één of meerdere dagen in Lissabon verblijven of als u op Faro vliegt, bijvoorbeeld in het vissersplaatsje Olhao of in de kustplaats Lagos.

Prijs
De prijs is op basis van minimaal 2 personen. Indien u de tocht alleen wilt lopen, komt er een 1-persoonstoeslag bij. Wilt u met drie of meer personen deze reis boeken neem dan voordat u boekt contact met ons op. Wij zullen voor u dan de eventuele extra kosten uitrekenen. Tevens is het vanaf 4 personen al financieel interessant om een transfer vanaf Lissabon voor u te organiseren.

Accommodaties
Er wordt verbleven in comfortabele kleinschalige accommodaties o.b.v een 2-persoonskamer met eigen badkamer.
Een 1-persoonskamer is tegen een toeslag te boeken, in deze toeslag zit de extra kosten voor de kamer en bagagevervoer verwerkt.

Prijzen 2023:

Periode A: € 595,- excl. vlucht
1 februari t/m 31 maart
16 april t/m 14 mei
1 oktober t/m 30 november
  Periode B: € 630,- excl. vlucht
1 april t/m 15 april
15 mei t/m 30 juni
11 september t/m 30 september

We bieden deze reis aan vanaf 1 februari t/m 30 juni en van 11 september t/m 30 november.
In maart en april is de begroeiing erg mooi.

1

Dag 1

Aankomst in het kustplaatsje Vila Nova de Milfontes met haar  prachtige stranden. U verblijft hier in een vrolijk en kleurrijk 3* hotel met geweldig uitzicht op de monding van de rivier de Mira en de zee.

Er zijn vanuit Lissabon een aantal expresbussen per dag naar dit stadje. Indien u niet te laat aankomt krijgt u ‘s avonds een introductie door onze Engelstalige contactpersonen ter plaatse, met uitleg over het programma, de wandelingen en de streek. Bij late aankomst wordt dit verschoven naar de volgende ochtend.

2

Dag 2

Villa Nova de Milfontes – Almograve 16 km.
Na het ontbijt start u met de eerste wandeling over de Fishermen’s trail, u volgt het pad langs de grillige kust naar Almograve met haar 2 prachtige stranden. Het noordelijke strand heeft glooiende duinen, het zuidelijke strand daarentegen imponeert met haar zwarte rotspartijen en steile kliffen. U overnacht in het gastenhuis Natura Maris direct achter de duinen.

U kunt met  de boot de rivier over steken waardoor u de wandeling met 4 km inkort.

3

Dag 3

Almograve – Zambujeira do Mar 21 km Langs rode duinen, kleine vissershavens, ooivaarsnesten op kliffen en de immense vuurtoren van Cabo Sardão wandelt u naar het vissersdorp/badplaatsje Zambujeira. U overnacht midden in het plaatsje in het gastenhuis Rosa dos Ventos of in Ondazul.

Het is mogelijk om deze route met 2 km in te korten.

4

Dag 4

Zambujeira do Mar – Odeceixe 18 km
U volgt vandaag de route Zambujeira do Mar naar het kustplaatsje Odeceixe, prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Seixe. De rivier geeft de grens aan tussen de regio’s Alentejo en  Algarve. Onderweg komt u langs het vissersdorp Azenha do Mar bekend om haar goede visrestaurants.
5

Dag 5

Odeceixe – São Teotónio 18 km Vandaag verlaat u de Fishermen’s trail en volgt u de Historical way over heuvels en door groene valleien richting het noorden, naar het stadje São Teotónio. U overnacht hier in het kleine Sao Teotonio hotel.

6

Dag 6

São Teotónio – Odemira 18 km
Wandeling door de glooiende heuvels van de Alentejo naar het rustige stadje Odemira met haar verweerde huizen. Het plaatsje dankt haar naam aan de rivier de Mira, die 15 kilometer stroomafwaarts uitmondt in de Atlantische Oceaan bij Villanova de Milfontes. U verblijft hier in een klein hotel -Residencial Rita- boven de patisserie midden in het stadje.
7

Dag 7

Odemira –  São Luis 25 km
Vandaag staat de langste wandeling op het programma. U loopt van Odemira naar het dorp São Luis. Onderweg komt u langs de prachtige rotspoelen van Pego das Pias. Een klein riviertje heeft hier een enorme rotspartij in tweeën gedeeld waardoor een mooie waterpartij is ontstaan waar u eventueel heerlijk kunt zwemmen. U overnacht in het prachtig gelegen gastenhuis Pedras Negras buiten het dorp.

Indien u de wandeling te lang vindt, kunt u deze met 5 km inkorten door een taxi te nemen naar de brug over de rivier Torgal.

8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma.

U kunt het programma ook verlengen als u wilt.

We kunnen u aanraden om deze reis aan het begin of eind te verlengen met 1 of 2 dagen in het mooie en bruisende Lissabon. Er vertrekt elke dag om 10.15 uur een expressbus  vanuit het dorp naar Lissabon, aankomst om 12.50 uur.

INBEGREPEN Bagagevervoer
Accommodatie o.b.v. 2-pers.kamer met badkamer
7 x ontbijt
6 eenvoudige lunchpakketten
1,5 L water per dag
introductie ter plaatse met uitleg en tips voor deze wandelweek (Engelstalig)
Wandelroutes, gidsboekje Rota Vicentina (in het Engels) & wandelkaart
Engelstalig contactpersoon ter plaatse
NIET INBEGREPEN Vlucht
Transfer naar beginpunt wandelreis
Transfer vanaf eindpunt wandelreis
Avondmaaltijden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar