8 dagen
Aantal dagen
8-14 personen
Aantal personen
Roemenië
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief vliegticket
vliegticket
Roemenië | Wandelvakantie in gastvrij Roemenië

Geniet van de grote gastvrijheid van het Roemeense platteland en ga mee met deze bijzondere wandelreis in Roemenië en maak kennis met de mooie noordelijke provincie Maramures. We wandelen over heuvels en door dalen, komen onderweg boeren tegen die het land bewerken, herders die met hun kudden ronddwalen en vooral ook veel paardenwagens. Tijdens deze reis bezoeken we historische dorpjes met hun bijzondere architectuur, zien dat oude ambachten hier nog springlevend zijn en ontdekken grote en kleine cultuurschatten.

De Maramures in Roemenië is altijd een beetje anders geweest dan de rest van Roemenië. Al gedurende de Romeinse overheersing werd de Maramures ongemoeid gelaten. Doordat de landstreek in het Noordwesten ligt, ver verwijderd van Boekarest, is dit lange tijd onveranderd gebleven. De Maramures is dan ook één van de meest authentieke streken van Roemenië met een rijk cultureel erfgoed. Hiertoe behoort o.a. de unieke dorpsarchitectuur van houten kerken en huizen.

De bevolking bestaat uit een bonte en boeiende mix van Roemenen, Hongaren, Saksen en zigeuners. Het heuvellandschap in Maramures wordt gedomineerd door kleinschalige landbouw waarbij weinig tot geen machines aan te pas komen. Het merendeel van het werk wordt nog met man- en paardenkracht gedaan. In de Maramures zijn vele tradities nog springlevend en de bevolking is hier met recht trots op. Hoewel Maramures niet rijk is, is deze streek ook zeker niet arm te noemen. Bedelaars, een beeld dat vaak geassocieerd wordt met Roemenië, zult u hier niet tegenkomen.

De mensen zijn trots, werken hard op het land en zijn erg vriendelijk. De huizen en tuinen worden met zorg onderhouden en zijn vaak erg kleurrijk om te zien. Het is ook opvallend hoe schoon deze streek is. Al met al een bijzondere streek om te bezoeken en vooral ook om heerlijk te wandelen! Overnachtingen vinden plaats in kleine familiepensions en gastenhuizen. Onder het genot van een borreltje worden heerlijke streekgerechten voor ons klaargemaakt.

Begeleiding
Wij hebben er bewust voor gekozen om een goede (erkende)plaatselijke gids in te huren die ervaring heeft met het begeleiden van Nederlandse/Vlaamse groepen. Uitzonderlijk weinig mensen kennen Roemenië, en daardoor is de taak van een Nederlandstalige gids meestal enkel een sociale rol. Onze gidsen zorgen ervoor dat u echt contact krijgt met de plaatselijke bevolking en haar gebruiken. De 2 gidsen waar wij over beschikken spreken goed Engels en begrijpen ondertussen ook wat Nederlands!

Zwaarte
Voor de wandelingen moet u rekening houden met zwaarteniveau 2. We wandelen voornamelijk door een heuvellandschap maar pakken ook een deel laaggebergte erbij. De hoogteverschillen zijn gemiddeld zo’n 300m met een uitschieter naar 535m op dag 8. De reis is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie en enige wandelervaring.

Voor wie
Deze reis is voor mensen die zowel de natuur als de cultuur van de Maramures willen ontdekken.

Accommodaties
Tijdens de reis overnachten we in Cluj in een klein *** hotel. In de Maramures overnachten wij in kleine familie pensions en gastenhuizen o.b.v. een 2-persoonskamer. Onder het genot van een borreltje worden lekkere streekgerechten voor ons klaargemaakt. Indien er veel mensen een 1-persoonskamer hebben geboekt, kan het zijn dat we in verschillende plaatsjes in 2 gastenhuizen wordt verbleven. De accommodaties in Poienile Izei en Borsa hebben gedeelde faciliteiten.

Data 2019
28 mei – 4 juni testreis* v.a. € 995,-
6 – 13 juli v.a. € 1095,-
*De reis in mei is een testreis voor onze nieuwe programma

Deze reis wordt i.s.m. 2 andere reisorganisaties aangeboden zodat we de vertrekdata bijna altijd kunnen garanderen.

1

Dag 1

Vlucht van Nederland naar Cluj- Napoca, transfer naar het hotel in de universiteitsstad Cluj. ‘s Avonds gaan we de stad in voor een lekkere maaltijd. I.v.m de latere aankomst is deze maaltijd voor eigen rekening zodat ieder zelf de grote van de maaltijd kan samenstellen.
2

Dag 2

Na het ontbijt rijden we met de privé minibus naar de Maramures. We stoppen in de Lapus regio, welke is omringd door vulkanische bergen. In dit prachtige gebied maken we onze eerste wandeling. We vinden hier indrukwekkende rotspartijen, canyons, grotten, watervallen en kleine authentieke dorpen. Aan het eind van de middag komen we aan in het mooie dorp Breb met haar traditionele huizen en vriendelijke inwoners. We verblijven hier 2 dagen in een traditioneel gastenhuis waar lekker voor ons wordt gekookt.
Transfer totaal: ca. 3,5 – 4 uur
Wandeling: ca. 11 km, 350m stijgen, 350m dalen, ca. 4 uur.
3

Dag 3

Vandaag bezoeken wij een wat afgelegen gebied van de Maramures en maken een wandeling naar de Rooster’s Crest, een bijzonder vulkanische rotsformatie. Hier tref je een heel ander landschap aan met bergweiden, bergmeren en bossen. Aan het eind van de wandeling bezoeken we in Desesti, één van de meest indrukwekkende houten kerken van de regio. De kerk heeft mooie levendige schilderingen. We overnachten weer in Breb.
Transfer: 30 min.
Wandeling: ca. 18 km, 400m stijgen, 700m dalen, ca. 6 u. 
4

Dag 4

Vandaag wandelen we door velden en bossen en komen door verschillende mooie  dorpen. De boeren zijn op hun land bezig waar het meeste werk nog steeds met paarden- en mankracht wordt gedaan. We bezoeken o.a. de indrukwekkende houten kerk van Poienile Izei, welke op de Unesco lijst staat. Hier in de buurt staat ook het klooster van Barsana, een waar meesterwerk! Indien mogelijk zullen wij deze ook bezoeken. Wij overnachten in het vriendelijke dorp Botiza in een gastvrije kleine accommodatie waar goed voor ons gezorgd wordt.
Transfer: 20 min.
Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 450m dalen, ca. 4,5 – 5 u.
5

Dag 5

Na een korte transfer maken wij een mooie wandeling naar de dorpen in de omgeving. In het dorp Ieud bezoeken wij de oudste houten kerk in de Maramures welke in de 14e eeuw is gebouwd. Hiervandaan wandelen we naar het dorp Dragomiresti. Ons busje staat op ons te wachten om ons naar het volgende verblijf te brengen in het mooie gelegen dorp Salistea se Sus waar we 3 nachten zullen verblijven. Ook hier worden weer goede maaltijden voor ons bereid.
Transfer: 40 min.
Wandeling: 16 km, 350m stijgen, 700m dalen, ca. 5,5 u. 
6

Dag 6

Na het ontbijt een korte transfer naar de pas van Setref waar we onze wandeling beginnen. Een mooie route door de glooiende heuvels van de Maramures, langs groene weiden, hooimijten en kleine boerderijen. Onderweg komen we waarschijnlijk schaapherders met hun kudden tegen en natuurlijk de boeren met hun paard en wagen.
Transfer: 40 min.
wandeling: 16 km, 350m stijgen, 700m dalen, ca. 5,5 u.
7

Dag 7

Vandaag wandelen wij door een ruiger gebied: de Rodnei bergen. Hier ontdekken we het hoogste deel van de Orientaalse Karpaten. We vinden hier bergmeren, weiden en de hoogste waterval van Roemenië. In de Rodnei bergen vind je bijzondere flora en fauna zoals Edelweiss, Kievitsbloemen, Lynxen en Adelaars. Aan het eind van de wandeling worden we weer teruggebracht naar ons dorp.
Transfer: 2 x 1 u
Wandeling: korte of lange wandeling
Kort: 13 km350m stijgen, 1000 m dalen, 4 u
Lang: 18,5 km, 600m stijgen, 1200m dalen, ca. 6 – 6,5 u.
8

Dag 8

In de ochtend transfer naar Cluj. Aangekomen in de stad hebben we tijd om nog wat te drinken of een wandelingetje door het oude centrum te maken voordat wij verder rijden naar het vliegveld voor onze middagvlucht.
Transfer: ca. 3,5 u.

N.B. Programma onder voorbehoud! We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat u daar het beste de gastvrijheid en sfeer van de Maramures kunt proeven. Het kan voorkomen dat de groep in meerdere gastenhuizen in een dorp wordt ondergebracht.

INBEGREPEN vlucht en transfers
transfers zoals verder genoemd in programma
7 x ontbijt
6 x picknicklunch
6 x avondmaaltijd
accommodatie o.b.v. 2-pers.kamer
Enthousiaste, ervaren Engels sprekende gids
NIET INBEGREPEN avondmaaltijd in Cluj (dag 1)
drankjes
eventuele entreegelden
ruimbagage € 26,- per enkele reis
bijdrage reisgarantiefonds  15,-
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt
06-07-2019
Volgeboekt