8 dagen
Aantal dagen
8-14 personen
Aantal personen
Roemenië
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Roemenië | Single wandelreis Roemenië

Ga met ons mee en laat u verrassen door de prachtige Maramures met haar hoge groene heuvels en gastvrije inwoners. Een wandelreis door een bijzonder gebied in de meest Noordelijke provincie van Roemenië  We wandelen over heuvels en door dalen, komen onderweg boeren tegen die het land bewerken, herders die met hun kudden ronddwalen en vooral ook veel paard en wagens. Tijdens deze reis bezoeken we historische dorpjes met hun bijzondere architectuur, zien dat oude ambachten hier nog springlevend zijn en ontdekken grote en kleine cultuurschatten. Eén van de wandelingen brengt ons ook in de bergen.

De Maramures in Roemenië is altijd een beetje anders geweest dan de rest van Roemenië. Al gedurende de Romeinse overheersing werd de Maramures ongemoeid gelaten. Doordat de landstreek in het Noordwesten ligt, ver verwijderd van Boekarest, is dit lange tijd onveranderd gebleven. De Maramures is dan ook één van de meest authentieke streken van Roemenië met een rijk cultureel erfgoed. Hiertoe behoort o.a. de unieke dorpsarchitectuur van houten kerken en huizen.

De bevolking bestaat uit een bonte en boeiende mix van Roemenen, Hongaren en Saksen. Het heuvellandschap in Maramures wordt gedomineerd door kleinschalige landbouw waarbij weinig machines aan te pas komen. Het merendeel van het werk wordt nog met man- en paardenkracht gedaan. In de Maramures zijn vele tradities nog springlevend en de bevolking is hier met recht trots op. De mensen zijn trots, werken hard op het land en zijn erg vriendelijk. De huizen en tuinen worden met zorg onderhouden en zijn vaak erg kleurrijk om te zien. De mensen zijn erg vriendelijk en open en maken graag een praatje met je. Al met al een bijzondere streek om te bezoeken en vooral ook om heerlijk te wandelen! Overnachtingen vinden plaats in kleine familiepensions en gastenhuizen. Onder het genot van een borreltje worden heerlijke streekgerechten voor ons klaargemaakt.

Begeleiding
Wij hebben er bewust voor gekozen om een goede (erkende) lokale gids in te huren die ervaring heeft met het begeleiden van internationale groepen. Uitzonderlijk weinig Nederlanders kennen Roemenië echt goed en daardoor is de taak van een Nederlandstalige gids meestal enkel een sociale rol. Onze gidsen zijn erg enthousiast, weten veel te vertellen en maken graag contact met de lokale mensen zodat u echt contact krijgt met de plaatselijke bevolking en haar gebruiken. De 2 gidsen waar wij over beschikken spreken goed Engels.

Zwaarte
Voor de wandelingen moet u rekening houden met zwaarteniveau 2. We wandelen voornamelijk door een flink heuvellandschap en maken ook een wandelingen in de bergen. De hoogteverschillen zijn gemiddeld zo’n 350m met op dag 6 en dag 7 een langere afdaling. De reis is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring.

Voor wie
Deze reis is voor mensen die zowel de natuur als de cultuur van de Maramures willen ontdekken.

Accommodaties
Tijdens de reis overnachten we in Cluj in een klein centraal gelegen hotel. In de Maramures overnachten wij in kleine familie pensions en gastenhuizen o.b.v. een 2-persoonskamer met eigen badkamer. Op dag 4 verblijven in een zeer net gastenhuis met gedeelde faciliteiten. Onder het genot van een borreltje worden lekkere streekgerechten voor ons klaargemaakt. Indien er veel mensen een 1-persoonskamer hebben geboekt, kan het zijn dat we in verschillende plaatsjes in 2 gastenhuizen verblijven.

Data 2022
2 juni t/m 9 juni
22 september t/m 29 september

Deze reis wordt i.s.m. 2 andere reisorganisaties aangeboden zodat we de vertrekdata bijna altijd kunnen garanderen.

1

Dag 1

Vlucht naar Cluj- Napoca, transfer naar het hotel in de mooie universiteitsstad Cluj. Na het inchecken zullen wij in het mooie oude stadsgedeelte wat gaan eten.
2

Dag 2

Na het ontbijt rijden we met de privé minibus naar de Maramures. We stoppen in de Lapus regio, welke is omringd door vulkanische bergen. In dit prachtige gebied maken we onze eerste wandeling, we genieten van indrukwekkende vergezichten. Aan het eind van de middag komen we aan in het mooie dorp Breb met haar traditionele huizen en vriendelijke inwoners. We verblijven hier 2 dagen in een mooi, traditioneel en comfortabel gastenhuis met een grote tuin. Er wordt hier lekker voor ons gekookt.
Transfer totaal: ca. 3 uur
Wandeling: ca. 11 km, 350m stijgen, 350m dalen, ca. 4 uur.
3

Dag 3

Culturele wandeldag. Na een korte transfer brengen wij een bezoek aan de prachtige houten kerk in Desesti uit de 18e eeuw. Het is één van de meest indrukwekkende houten kerken van de regio en heeft mooie levendige schilderingen. Hierna rijden wij door naar een oud complex met een watermolen, kledenwasserij en destilleerderij, allen zijn nog in gebruik. We bezoeken in het dorp tevens een leuk klein huismuseum. Een mooie en afwisselende wandeling leidt ons door dorpen, langs mooie kerken en vooral vele vriendelijke mensen voordat wij weer terugkomen in Breb. We wandelen door de straatjes, langs vele mooie traditionele houten huizen en we gaan langs bij de houtbewerker en imker waar we de goede honing proeven. We overnachten weer in Breb.
Transfer: ca. 30 min.
Wandeling: ca. 12 km, weinig hoogteverschil 
4

Dag 4

Vandaag wandelen we door velden en bossen en komen door verschillende mooie  dorpen. De boeren zijn op hun land bezig waar het meeste werk nog steeds met paarden- en mankracht wordt gedaan. We bezoeken o.a. de indrukwekkende houten kerk van Poienile Izei, welke op de Unesco lijst staat. Hier in de buurt staat ook het nieuwe kloostercomplex van Barsana met haar prachtige houtsnijwerk en bijzondere kerk. Wij overnachten in het vriendelijke dorp Botiza in een gastvrije kleine accommodatie waar goed voor ons gezorgd wordt. De gastvrouw is befaamd om haar weefkwaliteiten.
Transfer: 20 min.
Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 450m dalen, ca. 4,5 – 5 u.
5

Dag 5

Na een korte transfer maken wij een mooie wandeling door de hoge heuvels naar de dorpen in de omgeving. In het dorp Ieud bezoeken wij de oudste houten kerk in de Maramures welke in de 14e eeuw is gebouwd. Hiervandaan wandelen we naar het dorp Dragomiresti. Ons busje staat op ons te wachten om ons naar het volgende verblijf te brengen in het mooie gelegen dorp Salistea se Sus waar we 3 nachten zullen verblijven. Ook hier worden weer goede maaltijden voor ons bereid.
Transfer: 40 min.
Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 450m dalen, ca. 5 u. 
6

Dag 6

Na het ontbijt een korte transfer naar de pas van Setref waar we onze wandeling beginnen. Een mooie route door de hoge heuvels van de Maramures, langs groene weiden, hooimijten en kleine boerderijen. Onderweg komen we waarschijnlijk schaapherders met hun kudden tegen en natuurlijk de boeren met hun paard en wagen.
Transfer: 40 min.
Wandeling: 16 km, 350m stijgen, 700m dalen, ca. 5,5 u.
7

Dag 7

Vandaag wandelen wij door een ruiger gebied: de Rodnei bergen. Hier ontdekken we het hoogste deel van de Orientaalse Karpaten. We vinden hier bergmeren, weiden en de hoogste waterval van Roemenië. In de Rodnei bergen vind je bijzondere flora en fauna zoals Gentianen, Edelweiss, Kievitsbloemen, Gemsen en Adelaars.Al met al een prachtig gebied!  Aan het eind van de wandeling worden we weer teruggebracht naar ons dorp.
Transfer: 2 x 1 u
Wandeling: korte of lange wandeling
Kort: 13 km, 450m stijgen, 800 m dalen (makkelijke afdaling), ca. 4,5 u
Lang: 18,5 km, 600m stijgen, 950m dalen, ca. 6 – 6,5 u.
8

Dag 8

Transfer naar Cluj. Aangekomen in de stad kunnen we lunchen en hierna is er nog tijd om door de oude stad met haar smalle straatje en mooie oude panden te dwalen voordat wij verder rijden naar het vliegveld voor onze vlucht naar Nederland.
Transfer: ca. 3,5 u.

N.B. Programma onder voorbehoud! We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat u daar het beste de gastvrijheid en sfeer van de Maramures kunt proeven. Het kan voorkomen dat de groep in meerdere gastenhuizen in een dorp wordt ondergebracht.

INBEGREPEN vlucht en transfers
transfers zoals verder genoemd in programma
7 x ontbijt
6 x picknicklunch
6 x avondmaaltijd
accommodatie o.b.v. 2-pers.kamer
Enthousiaste, ervaren Engels sprekende gids
NIET INBEGREPEN avondmaaltijd in Cluj
eventuele lunch dag 8
drankjes
eventuele entreegelden
ruimbagage € 26,- per enkele reis
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar