12 dagen
Aantal dagen
8-14 personen
Aantal personen
Bulgarije, Servië
Bestemming
eenpersoonskamer, kamer op indeling
Kamerindeling
Groepsreis, voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Servië | Wandelen over de Sultans Trail

Houdt u van wandelen, cultuur, natuur en geschiedenis? Wandel dan samen met ons over de Sultans Trail van Servië naar Bulgarije, een prachtige historische wandel- en fietsroute van Wenen naar Istanbul. De Sultan’s Trail leidt van Wenen, via Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland naar Istanbul in Turkije. Het volgt in grote lijnen de tocht die de beruchte sultan Süleyman de Grote, machthebber van het Ottomaanse Rijk, in de 16e eeuw maakte. De totale lengte is ca. 2500 kilometer.

Sultan Süleyman de Grote is in de 16e eeuw tot driemaal toe op weg geweest naar Wenen en heeft deze stad zelfs één maal weten te belegeren. Wenen hield stand, maar Süleyman slaagde er wel in om grote delen van zuidoost Europa onder zijn bewind te plaatsen. Tijdens zijn 3e poging overleed de sultan op 60-jarige leeftijd in Hongarije. Wenen werd dan wel niet veroverd, maar de Turkse overheersing van zuidoost Europa heeft tot het begin van de 20e eeuw stand gehouden.

In tegenstelling tot het verleden is de Sultans Trail nu een pad van vrede en ontmoetingen tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. De route volgt de Turkse opmars in tegenovergestelde richting, op zoek naar de geschiedenis van deze regio, de aard van de bevolking en de kenmerken van het landschap. De route start bij de grootste kathedraal van Oostenrijk, de imposante Stephans dom in het hart van Wenen waarvan de klokken gemaakt zijn van de omgesmolten Ottomaanse kanonnen. De Sultan’s Trail eindigt in Istanbul bij de indrukwekkende Süleyman Moskee en het Topkapi paleis van de sultan aan de Bosphorus.

De Sultan’s Trail is ontwikkeld door vrijwilligers van de Nederlandse stichting Sultan’s Trail — A European Cultural Route. Al jaren zijn wij als “ambassadeurs” van de Sultan’s Trail bezig om deze route geschikt te maken voor een groepsreis. Een lastige opgave omdat de routes eerst voorgelopen moeten worden en er ook nog geschikte accommodaties moeten zijn om een groep onder te brengen. Ook het facilitaire gedeelte v.w.b. transfers, maaltijden en begeleiding door erkende gidsen is een lastige zoektocht geweest. Wij zijn nu dan ook trots op onze eerste groepsreis over de Sultan’s Trail. Wij hopen binnen enkele jaren de gehele route als groepsreis te kunnen aanbieden, al zal dit nog veel inspanningen kosten voor alle vrijwilligers die zich hier voor inzetten. Door samenwerking met een lokale reisagent die de Sultans Trail een warm hart toedraagt, is het mogelijk geworden om deze eerste “commerciële” groepsreis uit te voeren. De tocht start in het Servische Niš en eindigt in het Bulgaarse Sofia.

Met het boeken van deze reis steunt u direct stichting Sultan’s Trail. Met uw bijdrage zorgt u er voor dat de vele vrijwilligers de route verder in kaart kunnen brengen zodat we ook andere etappes als groepsreis kunnen gaan aanbieden. Op het moment dat we enkele groepsreizen hebben, worden deze ook geschikt gemaakt om als individuele reis te boeken. De Sultanstrail is een initiatief van de in Nederland gevestigde stichting, de  “Sultans Trail –  A  European Cultural Route”  en wordt ontwikkeld door vrijwilligers met uitsluitend private middelen.

Vertrekdata

23/04/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1395.-
15/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1395.-

1

Dag 1

Vertrek van Amsterdam naar Belgrado. 
Aankomst vliegveld Belgrado en vervoer naar de stad Niš (250 km). Accommodatie in een 3-sterren hotel. Ontmoeting met de lokale gids. Diner. Overnachting

2

Dag 2

CITY TOUR OF NIŠ Reisafstand: 15 km, loopafstand: 5 km
Start van een rondleiding door het Fort van  Niš, symbool van de stad, onder leiding van een lokale gids. Bezoek aan Koning Milan plein en Obrenoviceva straat tot aan de Tinwerkersstraat, een oud en uniek straatje van de vroegere „Turkse wijk” stammend uit de 17e en 18e eeuw. Onderweg komen we o.a. langs het hoofdgebouw van de Universiteit van Niš, het stadhuis, het monument voor de bevrijders van Niš en het oude stadscentrum uit de 18e en 19e eeuw. Lunch in één van de restaurants in de Tinwerkerstraat. Na de lunch vervolg van de rondleiding met een bezoek aan het voormalige Duitse Concentratie camp (Red Cross), Bubanj Memorial park, de Skull tower en Cegar hill. Diner in het traditionele dorp Malča. Overnachting in Niš.

3

Dag 3

Wandeling Niš – Bojanine Vode Loopafstand: 26 km, stijging: 560m
Na het ontbijt beginnen we met onze tocht op de Sultna’s trail. De weg van Niš naar Bojanine Vode gaat geheel over een smalle weg richting Niška Banja. Bezoek aan het archeologische complex van Mediana. Lunchpause in één van de restaurants in Niška banja. Na de lunch lopen we verder naar Bojanine Vode langs de oude dorpjes van de Suva planina, waar de tijd heeft stilgestaan.
Accommodatie en diner in een Ski lodge

4

Dag 4

Wandeling Bojanine Vode – Bela Palanka Loopafstand: 25 km, stijging: 255m
We wandelen van Bojanine Vode, via de bergpas Preslap, naar Bela Palanka. We lopen over bergweggetjes (géén asfalt) en door de voetheuvels van het Suva Planina gebergte. Verder langs het pittoreske houthakkersdorp Kosmovac en omhoog naar de Preslap pas van waar we een schitterend uitzicht hebben over het Balkangebergte. Onderweg genieten we van ons luchpakket. Vervolgens door het bos omlaag naar Bela Palanka. Accommodatie en diner bij mensen thuis.

5

Dag 5

Wandelig van Bela Palanka – Pirot Loopafstand: 29 km, stijging: 27m
Na het ontbijt gaan we op weg van Bela Palanka via Belava naar Pirot. We lopen over één van de twee oude Balkan wegen. We nemen weer een lunchpakket mee. Bij aankomst in Pirot brengen we een bezoek aan de middeleeuwse burcht “Kale Pirot”. Accommodatie en diner in hotel Alma.

6

Dag 6

Wandeling Pirot – Dimitrovgrad Loopafstand: 27 km, stijging: 178 m
We lopen vandaag van Pirot langs verschillende dorpen door de heuvels van het Balkan gebergte naar Dimitrovgrad. Onderweg geneiten we op een mooie pelkje van ons luchpakket. Accommodatie in privé villa en diner in lokaal restaurant.

7

Dag 7

Wandeling Dimitrovgrad – Dragoman Loopafstand: 25 km, stijging: 158m
We wandelen vandaag naar de grens met Bulgarije (8 km). Na de grensformaliteiten lopen we door de grensheuvels, via Kalotina, Novo Bardo en Dragoil naar Dragoman. Accommodatie in hotel Dragoman met Spa en wellness en diner.
8

Dag 8

Wandeling Dragoman – Slivnitsa Loopafstand: 16 km, stijging: 152 m Wandeling van Dragoman via Izvor naar Aldomirovtsi. Lunchpause bij  het “Guest house Daga and Dan”. We wandelen verder naar Slivnitsa. Diner en accommodatie in hotel Mehana Gergana.
9

Dag 9

Wandeling Slivnitsa – Bankya Loopafstand: 25 km, stijging: 144m
Na het ontbijt lopen we van Slivnitsa naar het Spa resort Bankya. Lunchpauze. Accommodatie in Darling Bankia hotel. Vrije tijd. Diner. Overnachting.
10

Dag 10

Wandeling Bankya – Sofia Loopafstand:14 km, stijging: 195m Wij wandelen van Bankya via Ivanyane en Suhodol naar Sofia. Pauze voor lunch. Accommodatie in 3-sterren hotel in de stad en diner.
11

Dag 11

Sofia free city tour Loopafstand: ca. 6 km
Na het ontbijt rondleiding door de stad onder leiding van een lokale gids. De city tour start op St. Nedelya plein. Deze rondleiding neemt je mee langs alle belangrijke plekken in Sofia zoals de Nedelya kerk, de ruines van Romeins Serdika, de minerale bronnen, het presidentiële paleis, de “Banya Bashi”, moskee, de Alexander Nevski  kathedraal en nog veel meer. Lunchpauze met een traditionele lunch. Terug naar het hotel. Diner en overnachting. 
12

Dag 12

Vertrek uit Sofia Reisafstand: ca.15 km
Na het ontbijt einde programma en vervoer naar Sofia airport voor de vlucht terug naar Nederland.  

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Retourvlucht Amsterdam – Belgrado & Sofia – Amsterdam
Vervoer per minibus van Belgrado naar Nis
Bagagevervoer tussen accommodaties;
Accommodatie voor acht nachten in de driesterrenhotels
twee nachten in het privépension
één nacht in een berghut o.b.v. halfpensionin 1/2, 1/3 en 1/4 kamers
5 traditionele lunches tijdens de wandeltocht
5 lunchpakketten tijdens de wandeltocht.
Een traditioneel diner in een restaurant in het dorp Malča;
Bezoek aan de stad Niš en Sofia met officielestadsgids
NIET INBEGREPEN Individuele kosten en uitgaven
Eventuele Optionele activiteiten en excursies
Eventuele entreegelden
Kosten ruimbagage € 60,-
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar