10 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Slovenië
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
Individuele reis
Reistype
Eigen auto
Vervoer
Slovenië | Een actieve en culinaire ontdekkingstocht

Verscholen tussen het heuvellandschap , de Karstdinarische Alpen en Pannonische laagvlakte ligt een klein luilekkerlandje aan de Adriatico, net om de hoek bij Italie en Oostenrijk. Dat is Slovenië, een land dat zelfbewust herrees na het uiteenvallen van Joegoslavie. Een land met een open houding naar de rest van Europa, zonder haar eigenheid uit het oog te verliezen. En die eigenheid komt in elk geval tot uitdrukking in de gastvrijheid, wellness en wijnen. Slovenië is terecht een topvijfbestemming van de National Geographic.

Het is ook een land met een rijkdom aan mogelijkheden voor inspanning en ontspanning. Het is hier dan ook goed wandelen en fietsen. Avonturiers kunnen hun dag beginnen op de skipiste, doorrijden naar de prachtigste grotten en eindigen met een frisse duik in zee. Wie het wat rustiger aan wil pakken kan zich laven aan de heerlijkste wijnen, ambachtelijk bereid slow food en de cultuur opsnuiven van dit meest westelijk gelegen land van het grote kruispunt tussen oost, west, noord en zuid dat Balkan wordt genoemd. Tijdens deze reis maakt u op een unieke manier kennis met de hoogwaardige Sloveense keuken, de natuur en de gastvrijheid van de bevolking.

Sloveense wijnen
De Slovenen hadden de gewoonte om ten tijde van het communisme in zomerhuisjes te investeren. Op de omringende landerijen werd de door ooit door de Romeinen geïntroduceerde en door de kruisridders geapprecieerde wijncultuur voortgezet. Na de omwentelingen is de wijncultuur opnieuw tot bloei gekomen. De wijnen die uit deze regio voortkomen doen niet onder voor de Franse of Italiaanse witte wijnen.

Kenmerkend voor dit wijngebied is met name de Sipon-cultuur. Deze druivensoort komt vooral voor in Slovenië, Hongarije, Oostenrijk en Kroatië. Door de relatief late wijnoogst in de tweede helft van oktober neigt de frisse wijn uit deze druiven naar een fruitige lichte notensmaak met een vleugje citrus , grapefruit en ananas. In Slovenië bevinden zich een groot aantal wijnproducenten die eerlijke wijnen op de markt brengen die ambachtelijk zijn geproduceerd zonder cosmetische opsmuk. Authenticiteit en jarenlange traditie vormen basisingrediënten voor bijzondere wijnen. Slovenië staat op een hoge plaats bij de Slow Food beweging. Dit komt ondermeer door haar goede wijnen, olijfolie en kaas die hier nog op ambachtelijke wijzen worden gemaakt. Tevens staat het land bekend om haar perziken, peren, bijzondere groentes en de grote verscheidenheid aan kruiden die overal in het wild groeien. Tot de inheemse kruiden behoren tijm, majoraan, munt, melisse, salie en laurierblad en tot de inheemse vruchten wilde aardbeien, bramen, bosbessen, pruimen, appels en peren. Rapen, kool, wortels, witlof en koolrabi horen bij de langst gebruikte groenten net als regrad, een veldsla die maar gedurende een beperkte tijd in het vroege voorjaar voorhanden is. Vanuit de vele pappen en stoofpotten die men vanouds kende heeft men meer dan 100 soepen ontwikkeld.

Sloveense keuken
Boekweit is een van de ingrediënten waarvan regionale delicatessen worden gemaakt. Boekweitpap met een croute van kaas is een van die lekkernijen die je doet terugverlangen naar de smaak van grootmoeders keuken. Of wat dacht u van Gibanica, dit zijn deeglaagjes van boekweit gevuld met huttenkase, walnoten en papaverzaden. Het geheel ziet er uit als een lasagnegebakje, smaakt zoetachtig en fris en is gezond vanwege de hoeveelheid vezels. Pompoenpittenolie is ook een specialiteit van het land. Pompoenpittenolie is minstens net zo gezond als olijfolie en zou gunstige effecten hebben op de prostaat. Maar het beschermt ook de huid tegen verouderen en uitdrogen. Bovendien smaakt het heerlijk. De pitten van de groene pompoen leveren een olie op met een nootachtige smaak. Pompoenpittenolie met uien is een plaatselijke delicatesse

Al wandelend of fietsend door het heuvelachtige landschap ervaart u de eigenheid die het land tot zo’n bijzondere bestemming maakt. U bezoekt kleine dorpjes en mooie oude steden. U proeft de voortreffelijke Sloveense wijnen, geniet van culinaire hoogstandjes en leert tijdens een kookworkshop om zelf een aantal typische gerechten te bereiden. Al met al een reis waarbij genieten hoog in het vaandel staat!

Bijzondere streken
Soca vallei: Deze vallei is bekend door de smaragdkleurige gelijknamige rivier. De bergtoppen reiken tot 2.000 meter en hoger. De vallei wordt ook wel het outdoor paradijs genoemd door de vele mogelijkheden tot buitensporten. Ook zijn er leuke stadjes en veel historie; zo kun je overblijfselen van de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog bewonderen. De keuken heeft hier een alpine invloed.
Vipava vallei: Eén van de belangrijkste wijngebieden van Slovenië. Er zijn verschillende inheemse soorten druiven, naast de meer bekende. De vallei heeft mediterraanse invloeden, maar er zijn ook nog bergen (1.000 – 1.500 meter) rondom. Het wijngebied Brda en het mysterieuze Karstgebied liggen om de hoek. De vallei is ook bekend om diverse soorten fruit zoals kaki en perziken.
Stajerska: Een regio in het noordoosten van Slovenië die minder bekend is bij toeristen, maar zeker de moeite waard is. Hier vind je zowel het Pohorje gebergte als kleinschalige wijngebieden als leuke stadjes en historie. De keuken heeft een combinatie van alpine en pannonische invloeden.
Maribor is de tweede stad van Slovenië en ligt in het noordoosten van het land. Het centrum nodigt met de mooie architectuur uit tot ontdekken. Maribor is ook de stad waar de oudste wijnstok ter wereld te vinden is. De Drava rivier stroomt langs en door de stad en de boulevard langs de rivier geeft de stad extra charme. Vanuit Maribor kunt u bovendien gemakkelijk dagtrips maken naar de wijnvelden in de omgeving, het oude stadje Ptuj of het Pohorje gebergte. In en om de stad kunt u gemakkelijk wandelen en fietsen. Op de Drava rivier kunt u kanoën, SUPpen of met een timber raft-boot mee.

Accommodaties
Onderstaande accommodaties zullen wij voor u boeken, mochten we geen beschikbaarheid krijgen dan hebben we de beschikking over soortgelijke accommodaties. Mochten ook onze andere accommodaties geen beschikbaarheid hebben dan stellen wij u een alternatieve periode voor om uw reis te maken.

Turizem Kranjc: Aan de voet van de machtige berg Krn, op een hoogte van 600 meter, vindt u een stijlvolle toeristenboerderij. De accommodatie ligt op slechts vijf kilometer van Kobarid, dat onder andere een groot aanbod aan restaurants heeft. De omgeving is rustig en het uitzicht op de bergen is magnifiek. De toeristenboerderij is kleinschalig met slechts acht kamers, allemaal gerenoveerd tot de hoogste categorie van toeristenboerderijen. Er zijn ook een paar glamping huisjes in de tuin. De boerderij biedt ook een goede cuisine met lokale producten. Ook is er mogelijkheid tot wellness. Er is een gedeelde tuin, picknickplaats met barbecue en gedeelde binnenruimte.
Alternatief: Apartmaji Mašera

Majerija Dit hotel biedt de mogelijkheid voor een bijzondere ervaring in een unieke accommodatie. Tien tweepersoonskamers, geschilderd in kruidenthema’s, zijn alle dagen van de week, het hele jaar door, beschikbaar. De kamers liggen onder de kruidentuin, naast de driehonderd jaar oude hoeve. De kamers zijn ondergronds gemaakt, zodat het gebouw – dat een cultureel monument is – niet werd aangetast door een nieuw gebouw ernaast. Het is daarmee een uniek hotel. Het ligt tussen de wijn- en boomgaarden. De kamers hebben wel zonlicht en ’s nachts kun je de sterrenhemel bewonderen vanuit bed.
Alternatief: B & W KRIŽ

Maribor Dit stijlvolle hotel met eco-label bevindt zich in het centrum van Maribor bij het stadsdeel Lent, het oudste deel van de stad met de meeste bezienswaardigheden. Het centrale plein waar het hotel aan ligt, is in 2020 geheel vernieuwd en verkeersluw. De oude wijnstok vind je op korte loopafstand, evenals de Drava rivier (200 meter). Het hotel heeft een eigen restaurant dat één van de beste restaurants van de stad is. Op loopafstand zijn er nog drie andere restaurants van dezelfde eigenaar waar gasten korting krijgen en waar er dus voor ieder wat wils is. Het hotel heeft ruime en stijlvolle appartementen die boven de receptie en het restaurant zijn gelegen aan het centrale plein. Daarnaast zijn er luxe tweepersoonskamers met een gezamenlijke tuin op een rustige locatie op 100 meter afstand van de receptie. Beide type accommodaties zijn gevestigd in een oud gebouw met een geschiedenis, waarin authentieke details nog terug te zien zijn.
Alternatief: Fani&Rozi

Verlengen
Vanzelfsprekend kunt u dit verblijf verlengen met enkele dagen of zelfs uitbreiden met een hotel in Ljubljana, neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Prijzen 2021 Prijs p.p. (o.b.v. 2 pers.)
1 april – 15 juni 2021 € 695,00
16 juni – 5 september € 735,00
5 september – 31 oktober 2021 € 695,00

 

Het is mogelijk om optioneel extra opties bij te boeken om uw verblijf nog aangenamer te maken. Prijs p.p. (o.b.v. 2 personen)
(Dag 1 of 2) – Diner Soca vallei € 16,00
(Dag 4 of 5) – Diner Vipava vallei € 38,00
(Dag 2 of 3) – Huurfiets (dag) in Soca vallei € 24,00
(Dag 4) – Driegangendiner met wine pairing bij kasteelrestaurant in Brda (nabij Vipava vallei) € 57,00
(Dag 5) – Culinaire workshop in Brda (nabij Vipava vallei) € 34,00
(Dag 6) – Wine & Food Tour rond Goce in Vipava vallei Op aanvraag
(Dag 4, 5 of 6) – Proeverij oranje wijnen in Vipava vallei (5 wijnen) € 21,00

Mocht u één van bovenstaande opties willen toevoegen dan kunt u dit aangeven op het inschrijfformulier, wij zullen dit dan verder verwerken in uw aanvraag. Een boekingsaanvraag voor alle opties is altijd vrijblijvend. Wij nemen altijd telefonisch contact met u op om samen met u de optionele activiteiten te bespreken, eventueel kunnen wij ook een afspraak bij u thuis maken of u kunt ons komen bezoeken. Mocht u vragen hebben dan kunt u ons altijd bellen of  mailen!

1

Dag 1

Aankomst bij de toeristenboerderij in de Soca vallei. Bij vroege aankomst kan er alvast een wandeling naar een waterval worden gemaakt. U geniet van een huisgemaakt diner dat grotendeels uit producten van de eigen boerderij bestaat, aangevuld met producten van lokale aanbieders.
2

Dag 2

Tijd om de vallei verder te gaan verkennen. Ontdek het dorp Kobarid met een leuk centrum en een bijzonder museum over de Eerste Wereldoorlog (de frontlinie was op deze plek). Maak een stop bij het kaasmuseum voor een bezoek en een proeverij van de kazen die op de bergweides rond de Soca vallei worden gemaakt. Daarna is er nog tijd om te wandelen naar de Kozjak waterval, een mooie natuurschat.
3

Dag 3

Op deze dag kun je de vallei verder verkennen. Dat kan bijvoorbeeld met watersporten op de rivier, fietsen langs de rivier of een wandeling (bijv. door de Tolmin kloof). Je kunt ook op historische speurtocht gaan naar de overblijfselen van de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog met indrukwekkende monumenten, forten én uitzichten. ’s Middags wordt u opgehaald voor een een korte wandeling waarbij u kruiden en andere ingrediënten uit de natuur leert ontdekken. Later gaat u die met elkaar verwerken in een maaltijd. Het diner is dus bijzonder én zelfgemaakt.
4

Dag 4

Vandaag stapt u in de auto en rijdt u zuidwaarts door de Soca vallei. Daarbij kunt u een korte omweg maken om het prachtige wijngebied Brda te ontdekken. In het gebied zijn verschillende wandel- en fietstochten mogelijk. Onderweg stopt u voor een bijzondere culinaire ervaring: een proeverij van olijfolie met bijpassende hapjes. Daarna rijdt u verder naar het hotel waar u incheckt en geniet van ontspanning.
5

Dag 5

De dag begint natuurlijk met ontbijt. Daarna is het tijd om de Vipava vallei te gaan ontdekken, weer een heel ander gebied dan de Soca vallei. Maak een wandeling naar de berg Nanos of naar een uitzichtpunt, ontdek oude dorpjes of bezoek een grot in de omgeving. ’s Middags gaat u genieten van een wijnproeverij met regionale snacks. Dit is op loopafstand van de accommodatie, dus een extra wijntje is geen probleem.
6

Dag 6

Vandaag kunt u het Karstgebied ontdekken dat om de hoek ligt. Hier vindt u onder andere het dorp Stanjel, de parel van het Karstgebied. Maar er zijn ook verborgen plekjes in dit mysterieuze gebied waar zeker geen massatoerisme te vinden is. U kunt hier ook een proeverij van traditionele Karstham plannen (en de Teran wijn is ook een aanrader). Voor u terugkeert naar het hotel kunt u nog een bijzondere ravijn in de Vipava vallei ontdekken voor een verfrissende duik als het warm is. ’s Avonds geniet je van een bijzonder driegangendiner van hoge kwaliteit bij de accommodatie.
7

Dag 7

Na het ontbijt verlaat je vandaag de Vipava vallei, maar geen nood: genoeg te beleven onderweg. Je kunt stoppen in de hoofdstad Ljubljana en deze verkennen. Ben je er op vrijdag (mei – september), dan heb je extra geluk, want dan is er de Open Keuken en kun je volop genieten van gevarieerd aanbod. Op andere dagen is er natuurlijk de versmarkt op het marktplein. In de hoofdstad vind je ook volop restaurants en gezellige terrasjes, van restaurants met Michelin-sterren of aanbevelingen tot onbekende (maar aangerade) restaurants. Na je bezoek aan Ljubljana rijd je verder richting het noordoosten. Onderweg stop je in Šentjur voor een proeverij van lokale snacks; verschillende kleine hapjes uit deze regio. Na de proeverij rijd je het laatste stuk naar de accommodatie in Maribor.
8

Dag 8

Deze dag kun je helemaal naar eigen inzicht invullen. We raden je aan om Ptuj, het oudste stadje van Slovenië te ontdekken. Om de hoek ligt een wijngebied dat heel weinig toeristen kennen: Halože. Het is kleinschalig, prachtig én er is zeker geen massatoerisme. Je kunt ook wat verder rijden naar Jeruzalem, een ander wijngebied. Natuurlijk kun je op eigen gelegenheid in Ptuj en/of het wijngebied een proeverij doen. Ook een aanrader: ontdek deze gebieden per fiets.
9

Dag 9

De dag start met ontbijt. Vandaag staat in het teken van het ontdekken van de stad, maar niet als standaard citytrip, maar in de vorm van een food tour. Je gaat op pad met een lokale gids die de verhalen van de stad én van de foodie scene kent. Onderweg proef je verschillende hapjes en volledige maaltijden uit verschillende Sloveense regio’s. Daarnaast proef je negen lokale wijnen uit Stajerska. De tour (3 – 3.5 uur in totaal) eindigt met koffie en een dessert. Je kunt de Food Tour eventueel combineren met het ontdekken van Pohorje vandaag; je kunt met de kabelbaan naar boven en genieten van een wandeling of simpelweg het uitzicht op de stad en omliggende bergen.
10

Dag 10

U geniet nog één keer van uitgebreid ontbijt. Daarna is de reis helaas ten einde. Vergeet voor u naar huis gaat niet nog wat leuke souvenirs mee te nemen uit het kleine winkeltje met huisgemaakte producten bij de accommodatie.

U kunt dit programma natuurlijk altijd verder op maat laten maken door ons, zo kunt u vooraf of achteraf in Ljubljana verblijven of uw verblijf verlengen met de hotels in Ljubljana, Bohinj of Brda. Neem gerust contact met ons op voor alle mogelijkheden.

INBEGREPEN Verblijf o.b.v. 2-pers. kamer met bad/douche & toilet
Alle ontbijten
1x driegangendiner
Entreeticket kaasmuseum incl. proeverij (Kobarid)
Proeverij olijfolie incl. hapjes (Šmartno)
Workshop Eten uit de Natuur incl. diner (Tolmin)
Wijnproeverij incl. snacks (Slap)
Proeverij lokale snacks (Šentjur)
Food Tour Maribor (Maribor)
Informatiepakket
NIET INBEGREPEN Eventuele toeristenbelasting
Overige niet genoemde maaltijden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt