8 dagen
Aantal dagen
6-14 personen
Aantal personen
Slowakije
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Slowakije | Wandelvakantie in de Liptov regio

Met deze bijzondere wandelreis gaan we naar de Liptov regio, gelegen tussen de hoge en lage Tatra. Dit gedeelte van Slowakije is voor Nederlanders jammer genoeg relatief onbekend en het wordt ook wel het hart van Europa genoemd. In dit deel van Slowakije zijn tal van historische stadjes en traditionele dorpjes, sommige ervan vallen onder Unesco. Tevens vindt u in de omgeving unieke grotten en prachtige kastelen, die terug gaan tot de middeleeuwen.

Deze bijzondere wandelvakantie in het noorden van Slowakije speelt zich af in de regio Liptov, vrijwel precies tussen de Tatra’s in. Liptov is een landstreek in Midden-Slowakije. Het bergachtige gebied wordt doorsneden door de rivier Váh, die de Hoge Tatra van de Lage Tatra scheidt. Tot 1918 was het een graafschap van Hongarije. In deze mooie streek met haar gevarieerde natuur is het prachtig wandelen in de bergen, langs rivieren en meren.  In dit deel van het land bevinden zich tal van historische stadjes en traditionele dorpjes, waarvan sommige op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan.

In het noordelijke deel van de Lage Tatra, in de Demänovavallei, zijn de Demänova karsten en vele indrukwekkende grotten. De Demänova IJsgrot en de Demänova Vrijheidsgrotten behoren tot de mooiste grotten van Europa. Liptov staat tevens bekend om zijn typische volksarchitectuur en folklore. Wij bezoeken onder meer het door UNESCO beschermde bergdorpje Vlkolínec en het indrukwekkende kasteel van Orava daterend uit 1267 en gebouwd op een steile berg, 112 meter boven de Orava rivier.

Deze reis biedt een zeer gevarieerd en actief programma waarbij u Slowakije niet alleen maar verkent maar „ondergaat“. We wandelen door ongerepte en zeer gevarieerde natuur, komen door mooie dorpen en genieten van lekkere maaltijden en dranken.

Verblijf
U verblijft in de regio Liptov in het Sojka resort, een mooie accommodatie waar service en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Het beschikt over een wellnesscentrum met een buiten- en binnenzwembad. Het hotel is in een typisch Slowaakse stijl gebouwd en heeft een mooie tuin. Het hotel ligt in de buurt van de thermale bron van Besenova, de prachtige grotten van Demänovská Dolina, de houten kerk van Svätý Kríž en het openluchtmuseum van Pribylina.

Kamers
Rustig gelegen in mooie authentieke houten chalets. Elk chalet beschikt over 3 slaapkamers en 2 badkamers, een volledig uitgeruste keuken en een ruime eet-/zitkamer. Gratis wifi. De badkamers zijn uitgerust met bad of douche en toilet.

Maaltijden
Volpension: ontbijt en avondmaaltijd en 6 x lunchpakket op de wandeldagen inbegrepen. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.
1

Dag 1

Vlucht Amsterdam – Krakau

Vlucht van Amsterdam naar Krakau waar u wordt opgewacht. Van de luchthaven rijden we in zo’n 2,5 uur naar Sojka resort in de Liptov regio in Slowakije. Hier aangekomen genieten we van een welkomstdrankje. Het hotel bevindt zich in het midden van de Liptov-regio, verscholen in de stilte van het dorpje Malatíny. Later op de dag maken we kennis met het kleine dorp en haar omgeving. In de avond genieten we van een goede maaltijd.Wandeling door Malatíny: Afstand ca. 7 km, hoogteverschil ca. 30 m, duur ca. 2 uur

2

Dag 2

Inloopwandeling: Malatíny – Predná Magura – Partizánska Lupca – Malatíny
Vandaag ontdekken we de Lage Tatrabergen, die op loopafstand liggen van ons hotel. We wandelen naar de voet van het gebergte, dat het grootste natuurpark is van het land. We eindigen de dag in het historische dorpje Partizanska Lupca waar we de vroeg-Gothische kerk bezoeken. Ook kunnen we in het wijnhuis van Partizánska Lupca enkele Slowaakse specialiteiten proeven zoals de kruidige Kofola. Avondmaaltijd en overnachting in Sojka resort.
Afstand ca. 14 km, hoogteverschil ca. 600 m, duur ca. 4 uur
3

Dag 3

Lage Fatra: Ružomberok – Sidorovo – Vlkolínec – Ružomberok
Na het ontbijtbuffet rijden we naar het mooie centrum van Ružomberok. De afwisselende wandeling leidt eerst door een rustig wijk waarlangs we de stad verlaten. Via de bossen wandelen we naar het door UNESCO beschermde bergdorpje Vlkolinec, ook wel het wolvendorp genoemd. We genieten hier van de mooie omgeving en via volkstuintjes wandelen we terug naar ons beginpunt. Avondmaaltijd in Sojka resort.
Afstand 13,8 km, hoogteverschil 785 m, duur ca. 5 uur
4

Dag 4

Karstgebied: Malatíny – Bešenová – Kalameny – Bešenová – Malatíny
We vertrekken te voet vanuit Sojka voor een gevarieerde wandeling in het Karstgebied van Besenova. De wandeling door weilanden, langs bossen en kleine dorpjes biedt fantastisch uitzicht over de omgeving van het stuwmeer Liptovksá Mara. We wandelen langs de natuurlijke thermale bron van Kalameny waar we heerlijk kunnen uitrusten en de spieren verzorgen voordat we terug keren naar Maltíny. Avondmaaltijd weer in de accommodatie, dit maal met vrolijke lokale muziek en zang.
Afstand ca. 23 km, hoogteverschil ca. 295 m, duur ca. 6 uur
5

Dag 5

Canyonwandeling: Prosiek – Velké Borové – Kvacany – Prosiek
De wandeling van vandaag is de meest geliefde wandeling in onze regio. De wandeling heeft drie totaal verschillende landschappen: een canyon, een bergweide en via de oude watermolens wandelen we door een mooi beukenbos. In de bierbrouwerij van Kvacanky proeven we of Slowaken ook een goed biertje kunnen brouwen. Avondmaaltijd in de accommodatie.
Afstand: 16,2 km, hoogteverschil 670 m, duur ca. 4.45 uur
6

Dag 6

Toppen van de Lage Tatra: Chopok – Dereše – Tri vody – Biela Pút
Ontbijtbuffet. Vandaag gaan we met de kabelbaan naar de hoogste toppen van de Lage Tatrabergen. Vandaar genieten we van de mooie panorama’s en wandelen van de ene top naar de andere. We dalen af via een beschermd bosgebied langs bergriviertjes en een bergmeer. Avondmaaltijd in de accommodatie.
Afstand: 9,7 km, stijgen 105 m, dalen 980 m, duur ca. 2.55 uur
7

Dag 7

De hoogste toppen van het land: Štrbské pleso – Trigan – Popradské pleso – Symbolický cintorín – Štrbské pleso
We gaan het kleinste hooggebergte van Europa, de Hoge Tatra verkennen. We maken een mooie wandeling van het ene gletsjermeer naar het andere. Avondmaaltijd in de accommodatie.
Afstand: 16,8 km, hoogteverschil 637 nm, duur ca. 5 uur
8

Dag 8

Terugreis

We verlaten Sojka resort voor de transfer naar de luchthaven om terug te vliegen naar Nederland na een kennismaking met een mooie redelijk onbekende bestemming.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Amsterdam-Katowice v.v. per Transavia.com
7 overnachtingen op basis van volpension (ontbijt, diner en lunchpakket)(keuze uit een Slovaaks, internationaal en vegetarisch menu)
Vrij gebruik van binnenzwembad & wellness in Sojka
Begeleiding in het Nederlands
Folkore-avond
Alle vervoer zoals beschreven in het programma, m.u.v. 1 x kabelbaan
NIET INBEGREPEN Toeslag 1-persoonskamer € 0,- (GRATIS!)
in te checken bagage € 26,- per enkele reis
Dranken
Persoonlijke uitgaven
Fooien
Massages of andere verzorgingsprocedures in het hotel
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar