8 dagen
Aantal dagen
6-14 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
**Fietservaring gewenst
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Spanje | Fietsvakantie Costa de la Luz – Andalusië

Ontdek met deze fietsvakantie een stukje bijzonder Andalusië! Hoewel het zomers bijzonder warm kan zijn in Zuid-Spanje, fietsen wij in de maanden waarin de regio Andalusië een stuk koeler is en daardoor erg aantrekkelijk voor de fietsliefhebber. De prachtige regio in het zuiden van Spanje laat een indrukwekkend landschap zien met een groot aantal mooie fietspaden. In combinatie met het heerlijke klimaat zorgt dit voor een fietsreis om niet snel te vergeten.

In Andalusië fietsen wij over schitterende routes; we beginnen onze tocht in Sevilla en fietsen de gehele week door verschillende landschappen. Zo fietsen wij door het natuurpark Doñana, het vogelreservaat Brazo del este en over de heuvels rondom Arcos de la Frontera. We eindigen langs de kust met de mooie stranden van Chipiona en Rota. De laatste dag van deze bijzondere fietstocht brengen wij door in de oudste stad van Europa, namelijk Cádiz. Deze week is niet alleen genieten van de natuur en lekker fietsen maar we bezoeken ook bijzondere restaurants waar u kennis maakt met de Spaanse gastronomie!

Costa de la Luz betekent letterlijk: Kust van het Licht, en met meer dan 3000 zon-uren per jaar doet deze streek aan de zee zijn naam eer aan! De kust en het achterland kunnen Spanje niet beter typeren: een een zee met stranden en klippen, een fraaie subtropische natuur, een lang en roerig verleden, en bewoners met een optimistische levensstijl.

Andalusië herbergt alles van wat je van Spanje kunt verwachten. Dans en muziek, de Flamenco, wijn, sherry, eeuwenoude steden en dorpen, prachtige architectuur. Alles is er. De zon, die de witte plaatsen doet oplichten in het landschap, de stranden met het azuurblauwe water en de lekkere restaurantjes.

U fietst bij de reis gedeeltelijk over rustige wegen en Via Verde. Dit zijn oude spoorlijnen, die zijn omgebouwd tot fietspad. Het zuidwesten van Andalucia, grenzend aan de Atlantische kust, is relatief vlak. Wel is er plaatselijk een kliffenkust en rijzen hier en daar heuvels markant op uit het laagland, om zo, althans vroeger, beschermd te kunnen wonen. In Spanje is het dragen van een helm verplicht tijdens het fietsen.

Vertrekdata

05/03/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
21/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
03/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
01/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
1

Dag 1

Aankomst Sevilla, u wordt opgehaald met een touringcar en naar uw onderkomen in Sevilla gebracht. Daarna is er tijd om de sfeer te proeven van deze mooie stad in Andalusie, alvorens we samen gaan eten in één van de goede restaurants in het centrum. Zo leren we elkaar alvast wat beter kennen.
Overnachting in Sevilla
2

Dag 2

Rondleiding Sevilla
In de ochtend krijgen we onze fietsen. Na de fietsen te hebben afgesteld op persoonlijke wensen (zadelhoogte, stuurhoogte etc.) maken we een tour door de stad. Sevilla heeft een prima fietsroutenetwerk, ontwikkeld sinds 2007. We fietsen vandaag rond de 30 km in de stad en komen langs de belangrijkste monumenten. ‘s Avonds gaan we lekker tapas eten en –voor wie wil- bezoeken we een flamenco show. -Overnachting in Sevilla
3

Dag 3

Sevilla – El Rocio
Vanaf ons hotel fietsen we naar het pelgrimsoord ‘El Rocio’; een tocht over de paden die gebruikt worden door duizenden pelgrims die elk jaar met Pinksteren naar dit dorpje komen om de maagd Rocio te eren. Zij komen van heinde en verre, met paarden en paard en wagen,  door de Andalusische flamencokleding is het een kleurig geheel. De tocht ernaartoe, die soms een week duurt, wordt als even belangrijk ervaren als de ceremonie bij de maagd Rocio zelf. Ook al fietsen wij buiten de pelgrimsweek, het is een belevenis deze route te volgen die van de Aljarafe door het mooie natuurpark Coto Doñana loopt. Het merendeel zijn grind- en zandpaden, maar goed te rijden met de fietsen die wij tot onze beschikking hebben. De aankomst en het verblijf in el Rocio, het ‘cowboydorp’ met zandwegen en witte huisjes die we delen met een kleine groep permanente inwoners, is een unieke ervaring.
Overnachting in Rocio.
Deze tocht is 52,5 km – 3 ¾ uur fietsen
4

Dag 4

El Rocio – Coria del Rio
Vandaag fietsen we van El Rocio naar Coria del Rio, een dorp aan de oever van de Guadalquivir, de rivier die 657 km lang is en met name belangrijk is geweest voor de geschiedenis van Sevilla. Deze tocht gaat weer door een deel van natuurpark Coto Doñana, met een bezoek aan Dehesa de Abajo dat bekend staat om zijn vogelpopulaties. Watervogels komen in grote aantallen voor en trekvogels kunnen overal opduiken, zodat elk bezoek weer voor verrassingen zorgt. We overnachten in Coria del Rio.
Deze tocht is 50 km – 3½ uur fietsen
5

Dag 5

Coria del Rio – Arcos de la Frontera
Vandaag de langste tocht van deze fietsweek: we fietsen van Coria del Rio naar Arcos de la Frontera. De dag begint met een overtocht per pont over de Guadalquivir. De tocht gaat langs het natuurpark Brazo del Este: we fietsen langs katoen- en rijstvelden, met ondiepe vogelrijke plassen. Wederom is een variatie aan vogels te zien, waarbij vooral grote populaties (zwarte) ooievaars en reigers de aandacht trekken. We houden een koffiepauze in het stadje Las Cabezas de san Juan en fietsen dan verder door het glooiende landschap van puur Andalusië, met olijvenbomen en wijngaarden van de beroemde Barbadillowijn. In Gibalbín houden we een tweede pauze alvorens we aan de laatste etappe beginnen: een uitdaging! Arcos de la Frontera ligt op 185 mtr hoogte dus we krijgen een stevige klim, eenmaal aangekomen kunnen we volop genieten en ontspannen in een prachtige ‘Cortijo’ met zwembad en uitzicht op Arcos.
Overnachting bij Arcos de la Frontera.

Deze tocht is 77 km – 4½ uur fietsen

6

Dag 6

Arcos de la Frontera – Jerez de la Frontera
Vandaag bezoeken we allereerst Arcos de la Frontera, prachtig gelegen op een klif zoals we gisteren al hebben gezien. Arcos stamt uit de Moorse tijd en is één van de beroemde witte Andalusische dorpen, met slingerstraatjes, mooie patio’s en kleurrijke binnenplaatsjes. Ook is er voortdurend een prachtig uitzicht over de omgeving waar we gefietst hebben en nog gaan fietsen. Na ons bezoek aan het stadje vertrekken we naar Jerez de la Frontera, beroemd door zijn flamenco, sherry en paarden. Overnachting in Jerez de la Frontera.

Deze tocht is 41,5 km – 1¾ uur fietsen

7

Dag 7

Jerez de la Frontera – Cádiz
Onze laatste fietsdag is een mix van fietsen door zeer afwisselende natuur en het bezoeken van 3 kleine kustplaatsen: we gaan naar zee! We rijden in zo’n anderhalf uur van de stad Jerez naar Sanlucar de Barrameda, door een prachtig glooiend gebied van wijngaarden en graanvelden. De grote witte ‘finca’s’ (hoeves) van landeigenaren liggen verstrooid door het landschap. Sanlucar de Barrameda is een bad- en havenplaats, gelegen aan dezelfde Guadalquivir-rivier die we al kennen van Sevilla en Coria del Rio. We houden hier een korte pauze om de beste ‘tortillitas de camarones’ te proeven en wat van dit verrassende stadje te zien. Dan vervolgen we onze weg en rijden tussen kleine privégrondstukken parallel aan de kust in ongeveer één uur door naar Chipiona. Dit kustplaatsje is zeer geliefd bij Spanjaarden uit Sevilla. Het heeft dan ook prachtige witte zandstranden, er zijn veel eettentjes langs de boulevard; al met al zeer relaxed. Reeds 5 eeuwen lang wordt in Chipiona wijn geproduceerd – daar kunnen we een glaasje van proeven in de bodega bij het kasteel, alvorens we verder rijden naar Rota. We volgen dit keer de kust langs luxueuze resorts, over houten paden door pijnboombossen en onverharde weggetjes. Steeds duikt rechts van ons de Atlantische Oceaan op. In Rota is er tijd voor een drankje én een duik, alvorens we de ferry nemen naar de oudste stad van West-Europa: Cádiz. De fietsen worden intussen opgehaald. Aangekomen in Cádiz lopen we naar het hotel en krijgen zo een goede eerste indruk van deze prachtige koloniale stad, de oudste van West-Europa en bekend van de film ‘Mi Vida’. Later is er nog vrije tijd om zelf de stad verder te ontdekken. En ’s avonds hebben we een verrassingsdiner voor onze laatste avond samen…!

Deze tocht is 62 km – 3 ¾ uur fietsen

8

Dag 8

Transfer naar vliegveld. En afscheid!
Afhankelijk van de vlucht hebben we misschien nog tijd om een strandwandeling te maken,  het botanische ‘Parque Genovéz’ te bezoeken of wat te winkelen in het centrum van de stad. En dan wordt u teruggebracht naar Sevilla en is het tijd voor het afscheid….. Gracias y adiós!

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Heen- en terugreis (Transavia)
7 Overnachtingen in een 1-persoonskamer o.b.v. H/P
Diner (‘s avonds dineren wij in één van de plaatselijke restaurants in de omgeving)
Bus die meerijdt voor technische ondersteuning
Fiets plus Helm
Bagagevervoer
Fietsroutes
Nederlandstalige meefietsende begeleiding
NIET INBEGREPEN Lunch
Dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
Gebruik Ebike € 140,00 extra
Bagagetoeslag (€ 26,- per enkele reis)
Reis- en annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Afdracht reisgarantiefonds
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar