8 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Spanje | Wandelen in Andalusië – Costa de la Luz

In de omgeving van Barbate tot Caños de Meca en in het binnenland tot Vejer de la Frontera ligt één van de mooiste natuurparken van Andalusië met een oppervlakte van 5.000 hectare: het natuurpark La Breña en Marismas del Barbate. Wanneer u op zoek bent naar een bijzondere wandelvakantie aan de zuidkust van Spanje dan is deze reis een aanrader. Met deze wandelreis aan de “Costa de la Luz” ontdekt u een bijzonder stukje Spanje dat nog vrij onbekend is in Nederland! 

We wandelen door natuurpark La Breña, een gebied vol heerlijk geurende pijnboombossen. De heldergroene boomtoppen contrasteren prachtig met de azuurblauwe zee. Tevens bezoeken we de ruïnes van een Romeinse stad waar de inwoners van de tonijnvangst leefden, om daarna zelf ook deze delicatesse te proeven met een goed glas lokale wijn

Uiteraard mag een bezoek aan een karakteristiek wit Andalusisch dorpje met zijn smalle straatjes niet ontbreken. Ook bezoeken we het levendige, veelzijdige Cádiz.  Deze oudste stad van West Europa ligt op een schiereilandje in de oceaan. Het bijzondere licht waar de streek, de Costa de la Luz, haar naam aan dankt geeft de stad de allure van een filmdecor.
We verblijven deze week vlakbij zee en na de wandeling kunt u dan ook een verfrissende duik nemen.

Omgeving
De omgeving waar u wandelt onderscheidt zich in vijf verschillende ecosystemen: zee-, klif-, dennen-, moeras- en duinsystemen. De indrukwekkende Taag van Barbate valt op, die met meer dan 100 meter hoog de beruchtste klif van de Andalusische Atlantische Oceaan vormt. Deze rotswanden bevatten zoetwaterstroompjes, zo zuiver dat men het als drinkwater gebruiken kan. Boven op de klif, die meer dan 100 meter uit zee oprijst, staat een oude wachttoren uit de zestiende eeuw, de la Torre del Tajo. Deze toren maakte deel uit van een uitgebreider netwerk van wachttorens dat langs het zuidelijke gedeelte van de Costa de la Luz wordt aangetroffen. 

Een ander karakteristiek landschap is het dennenbos van La Breña. Op de rotswanden zijn ook veel vogelsoorten te vinden, die hier een veilig nest bouwen. De dennen houden de erosie tegen en zo heeft La Brena zich kunnen ontwikkelen tot het grootste dennenbos in Cádiz. Op deze plek wordt het aroma van dennen gemengd met dat van rozemarijn en lavendel. Het dennenbos strekt zich uit tot aan de rand van de klif waar de dennen van Carrasco samengaan met jeneverbessenbossen.
Tijdens deze week genieten wij van mooie wandelingen in deze bossen en langs de kust. Met name de wandeling over het Torre del Tajo-pad, dat uitmondt in een prachtig panorama zal een bijzondere indruk achterlaten. Torre del Tajo is een van de wachttorens die in de vijftiende en zestiende eeuw waarschuwde voor piratenschepen en getuige was van de Slag om Trafalgar.

Wandelingen
Per wandeldag wordt ca. 12 – 18 km afgelegd, ca. 3,5 tot 5,5 uur. Het zijn rustige wandelingen, dag 3 en 6 zijn pittiger met meer hoogteverschil.

Accommodatie
In de maanden april t/m september wordt er verbleven in een sfeervol, familie gerund, hotel in het plaatsje Zahora met vrolijk gekleurde kamers en vele planten op de patio. Het verblijf is op basis van een 1-persoonskamer met eigen douche en toilet. In de maanden oktober t/m maart wordt er verbleven in een sfeervol, familie gerund, hotel in het plaatsje Vejer de la Frontera

Groepsgrootte
Wij bieden deze reis i.s.m. 2 andere organisaties aan, het maximale aantal deelnemers is 14 deelnemers.

Klimaat
Deze streek heeft een fijn klimaat, ook op warme dagen staat er vanuit zee een verkoelende bries. De winters zijn mild.

Gidsen
De gidsen van deze reis wonen al jaren in dit deel van Andalusië. Ze doen niets liever dan hun enthousiasme over de regio met u delen.

Vluchten
Voor deze reis maken we gebruik van een vlucht van Transavia

Vertrekdata

19/03/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
16/04/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1345
17/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
29/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1295.00
22/12/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1395
1

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Malaga. Transfer naar Zahora  (ca. 2 uur rijden). Afhankelijk van het tijdstip van aankomst wandeling naar het strand en informatie over de wandelweek alvorens de avondmaaltijd klaarstaat.
2

Dag 2

Kaap van Trafalgar – Los Caños de Meca – Barbate

We starten deze reis met een prachtige kust- en boswandeling vanuit ons hotel. We lopen over het strand naar de Kaap van Trafalgar, waar in 1805 de beroemde slag plaatsvond die Engeland heerser over de zeeën maakte. Verder langs de kust naar los Caños de Meca met haar zandstrand, zoetwaterbronnen en rotspartijen. Na een welverdiende pauze vervolgen wij onze wandeling door het natuurpark La Breña, langs de steile kliffen van Barbate. We genieten voortdurend van een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan, bij helder weer zelfs tot aan Afrika; de huisjes van Tanger zijn te zien. Bij Torre del Tajo, een wachttoren uit de 15e eeuw, hebben we nog een laatste prachtige blik op de spectaculaire kliffen, alvorens we langs de pijnboombossen lopen tot aan het strand van Barbate waar we de grootste duiventil van Europa vinden: 7.770 nestplaatsen uit terracotta. Nu in onbruik, maar tijdens ontdekkingsreizen werden de duiven meegenomen als vers voedsel op de schepen.
Een korte transfer brengt ons terug naar ons hotel waar we van onze vrije tijd genieten tot het gezamenlijke avondeten.

Afstand ca. 16.5 km /ca. 4,5  – 5 uur wandelen/ 280m stijgen/ 280m dalen/ max. hoogte 104m.

3

Dag 3

Tarifa en de kurkeiken van Facinas
We rijden ‘s ochtends naar Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje. Vanaf de Mirador del Estrecho hebben we een prachtig uitzicht op de Straat van Gibraltar en de Afrikaanse kustlijn op slechts 14 km afstand. Het strand bij Tarifa is een windsurfersparadijs en Tarifa is tevens een goede plek om dolfijnen en walvissen te spotten. De geïnteresseerden kunnen mee op een boottocht van ca. 2 uur. Degenen die aan wal blijven kunnen genieten van de kunsten van de windsurfers en het witte stadje bezoeken.
Na het bezoek aan Tarifa rijden we naar Facinas, waar we een kapel en een dorpskerkhofje bezoeken en met onze wandeling beginnen. We lopen langs de oude kurkeiken die om de negen jaar geschild worden. De kurk wordt nog steeds met ezels en muildieren vervoerd. Wij lopen dan ook over een ezelpad, slingerend, stenig, soms moeten we een waterstroompje overspringen. Onderweg komen we ezels, muildieren en paarden tegen die vrij rondlopen. We picknicken ergens op een mooi plekje en wandelen terug naar het dorp. ‘s Avonds staat er weer een goede maaltijd voor ons klaar in het hotel.

Afstand 12 km / ca. 3,5 – 4 uur wandelen, weinig reliëfverschil.

4

Dag 4

Van bergen tot aan strand.
Vandaag een pittigere maar prachtige wandeling. We rijden in een klein uur naar de enorme wandelduin van Punta Paloma. Daar begint onze wandeling: we stijgen langs een ´vallei´, een kloof waar je je in een western waant, door de pijnboombossen naar boven. Het is een aardige klim, maar we worden er rijkelijk voor beloond! Tijdens het wandelen hebben we uitzicht op de hoge rotsen van de Sierra de la Plata, nogal ongenaakbare kammen, spectaculair om te fotograferen. We hebben een schitterend uitzicht over de hele kustlijn van Tarifa tot Bolonia: een overzicht van wat we bezoeken of al bezocht hebben. Als we teruglopen zijn er mooie doorkijkjes op de oceaan.
Onderweg hebben we een uitgebreide lunch op een unieke plek, waarover we nog niets vertellen….laat je verrassen! (kosten 15€ p/p)
Na de goede lunch lopen we naar beneden tot aan de oceaan waar je kunt zwemmen. We wandelen langs deze wilde kust terug naar onze busjes voor de transfer trug naar het hotel. Daar hebben we weer vrije tijd alvorens we lekker uit eten gaan.

Afstand 16 km / 507 m stijgen / 507 m dalen / 367 m max. hoogte


5

Dag 5

Cádiz en bodegabezoek.
We bezoeken vandaag Cádiz, op een uur afstand van ons hotel. We maken een wandeling door deze oudste stad van West-Europa, daterend uit 1100 v.Chr. Cádiz is één groot monument uit de 18e, 19e eeuw met een prachtige architectuur; een stad die je omarmt. We laten je natuurlijk de mooiste plekjes zien: Plaza san Juan de Dios, de kathedraal, de bloemenmarkt. Daarna bezoeken we een kleine, zeer charmante bodega en leren alle geheimen van de sherry kennen door een Engels sprekende gids. Het proeven van de sherry hoort er natuurlijk bij! Daarna is het tijd voor de tapas op de oude overdekte markt, voor elk wat wils. We vervolgen we onze stadswandeling en bezoeken (facultatief) Torre Tavira, de hoogste toren van Cádiz, met een ‘camera oscura’ die ons in levende beelden een unieke blik op de stad doet werpen. Ook is er een terras met een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de baai: perfect voor foto’s. Hierna kan ieder voor zichzelf de stad verder verkennen of op een terrasje neerstrijken voordat wij later op de middag terug naar onze accommodatie gaan.
Er is weer wat vrije tijd alvorens we samen komen om uit eten te gaan.
6

Dag 6

Van de vuurtoren tot Baelo Claudia.
We rijden naar Atlanterra waarlangs in mei/juni stromen tonijnvissen richting Middellandse Zee zwemmen. Dat was 2000 jaar geleden ook al zo, toen Baelo Claudia gebouwd werd. Deze Romeinse stad leefde van de tonijn; de ‘fabriek’ is nog goed bewaard gebleven, evenals het forum, de oude straten, de Romeinse baden en zelfs het theater. We lopen langs een geitenboerderij en een gierenbroedplaats waar u de Vale Gier kunt spotten naar een geheim weggetje dat ons tot op de top van een wandelduin brengt. Alsof je in de woestijn bent beland. We lopen via de duin naar beneden, het prachtige strand van Bolonia langs en bezoeken (facultatief) de Romeinse stad. Daarna een picknick in Bolonia, een klein gehuchtje met uitzicht op zee. Misschien nog tijd voor een duik voor we terug wandelen naar de vuurtoren en naar Zahora gebracht worden.
Deze wandeling kan voor de liefhebbers met 5 km verlengd worden.

Afstand 13 km of 18 km /ca. 4 – 5,5 uur wandelen / 333m stijgen/ 330m dalen / 138m max. hoogte

7

Dag 7

La Muela, Santa Lucia Vejer de la Frontera.
Een Prachtdag! We beginnen met een goede kop koffie/thee op een bijzondere plek in La Muela. We hebben een prachtig uitzicht en kunnen precies zien waar we gaan wandelen. De route loopt naar beneden, via een Romeins aquaduct met watervallen en een natuurlijke ‘jacuzzi’, voordat we in de “bewoonde wereld”  komen waar we in een barretje met een terrasje boven het stromende water een drankje kunnen drinken. We vervolgen onze weg, die heuvelopwaarts klimt tot aan Vejer de la Frontera: een mooi wit   Andalusisch dorp. We wandelen door de smalle straatjes met vrolijke bloemen in de patio’s, langs de oude stadsmuur en we beklimmen de oude stadstoren. Daarna is er vrije tijd om zelf wat door dit historische dorpje te dwalen. we lopen aan het eind van de middag terug en hebben een laatste verrassingsetentje op de berg van La Muela, met uitzicht op Vejer.

Afstand 14,5 km/ ca. 4,5 uur wandelen / 174m stijgen/ 174m dalen / 220m max. hoogte

8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma, afhankelijk van het tijdstip van de vlucht kun je nog een laatste strandwandeling maken of een duik in zee nemen. Transfer naar de luchthaven van Malaga voor de vlucht terug naar Nederland.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

1

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Malaga.
Transfer naar Vejer de la Frontera (ca. 2,5 – 3 uur rijden).
Afhankelijk van het tijdstip van aankomst wordt er onderweg gestopt voor een lekkere maaltijd of wordt er gegeten in Vejer de la Frontera
2

Dag 2

Vejer de la Frontera, La Muela, Santa Lucia, Vejer de la Frontera.
Een Prachtdag! We wandelen vanuit onze accommodatie en verkennen eerst de mooie oude kern van Vejer de la Frontera met haar smalle straatjes, patio’s, oude stadmuur en stadstoren die we beklimmen. Daarna is het tijd voor een koffie bij een leuk klein barretje bij het water gelegen. Een prachtige route via een Romeins aquaduct met watervallen en een natuurlijke ‘jacuzzi’ brengt ons in La Muela. In la Muela hebben we een verrassingsetentje op de berg van La Muela, met uitzicht op Vejer.

Afstand ca. 14,5 km, ca. 4,5 uur wandelen, ca. 174m stijgen/174m dalen.

3

Dag 3

Tarifa en de kurkeiken van Facinas
We rijden ‘s ochtends naar Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje. Vanaf de Mirador del Estrecho hebben we een prachtig uitzicht op de Straat van Gibraltar en de Afrikaanse kustlijn op slechts 14 km afstand. Het strand bij Tarifa is een windsurfersparadijs en Tarifa is tevens een goede plek om dolfijnen en walvissen te spotten. De geïnteresseerden kunnen mee op een boottocht van ca. 2 uur. Degenen die aan wal blijven kunnen genieten van de kunsten van de windsurfers en het witte stadje bezoeken.
Na het bezoek aan Tarifa rijden we naar Facinas, waar we een kapel en een dorpskerkhofje bezoeken en met onze wandeling beginnen. We lopen langs de oude kurkeiken die om de negen jaar geschild worden. De kurk wordt nog steeds met ezels en muildieren vervoerd. Wij lopen dan ook over een ezelpad, slingerend, stenig, soms moeten we een waterstroompje overspringen. Onderweg komen we ezels, muildieren en paarden tegen die vrij rondlopen. We picknicken ergens op een mooi plekje en wandelen terug naar het dorp. ‘s Avonds staat er weer een goede maaltijd voor ons klaar in het hotel.

Afstand 12 km / ca. 3,5 – 4 uur wandelen, weinig reliëfverschil.

4

Dag 4

Van bergen tot aan strand.
Vandaag een pittigere maar prachtige wandeling. We rijden in een klein uur naar de enorme wandelduin van Punta Paloma. Daar begint onze wandeling: we stijgen langs een ´vallei´, een kloof waar je je in een western waant, door de pijnboombossen naar boven. Het is een aardige klim, maar we worden er rijkelijk voor beloond! Tijdens het wandelen hebben we uitzicht op de hoge rotsen van de Sierra de la Plata, nogal ongenaakbare kammen, spectaculair om te fotograferen. We hebben een schitterend uitzicht over de hele kustlijn van Tarifa tot Bolonia: een overzicht van wat we bezoeken of al bezocht hebben. Als we teruglopen zijn er mooie doorkijkjes op de oceaan.
Onderweg hebben we een uitgebreide lunch op een unieke plek, waarover we nog niets vertellen….laat je verrassen! (kosten 15€ p/p)
Na de goede lunch lopen we naar beneden tot aan de oceaan waar je kunt zwemmen. We wandelen langs deze wilde kust terug naar onze busjes voor de transfer trug naar het hotel. Daar hebben we weer vrije tijd alvorens we lekker uit eten gaan.

Afstand 16 km / 507 m stijgen / 507 m dalen / 367 m max. hoogte


5

Dag 5

Cádiz en bodegabezoek.
We bezoeken vandaag Cádiz, op een uur afstand van ons hotel. We maken een wandeling door deze oudste stad van West-Europa, daterend uit 1100 v.Chr. Cádiz is één groot monument uit de 18e, 19e eeuw met een prachtige architectuur; een stad die je omarmt. We laten je natuurlijk de mooiste plekjes zien: Plaza san Juan de Dios, de kathedraal, de bloemenmarkt. Daarna bezoeken we een kleine, zeer charmante bodega en leren alle geheimen van de sherry kennen door een Engels sprekende gids. Het proeven van de sherry hoort er natuurlijk bij! Daarna is het tijd voor de tapas op de oude overdekte markt, voor elk wat wils. We vervolgen we onze stadswandeling en bezoeken (facultatief) Torre Tavira, de hoogste toren van Cádiz, met een ‘camera oscura’ die ons in levende beelden een unieke blik op de stad doet werpen. Ook is er een terras met een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de baai: perfect voor foto’s. Hierna kan ieder voor zichzelf de stad verder verkennen of op een terrasje neerstrijken voordat wij later op de middag terug naar onze accommodatie gaan.
Er is weer wat vrije tijd alvorens we samen komen om uit eten te gaan.
6

Dag 6

Van de vuurtoren tot Baelo Claudia.
We rijden naar Atlanterra waarlangs in mei/juni stromen tonijnvissen richting Middellandse Zee zwemmen. Dat was 2000 jaar geleden ook al zo, toen Baelo Claudia gebouwd werd. Deze Romeinse stad leefde van de tonijn; de ‘fabriek’ is nog goed bewaard gebleven, evenals het forum, de oude straten, de Romeinse baden en zelfs het theater. We lopen langs een geitenboerderij en een gierenbroedplaats waar u de Vale Gier kunt spotten naar een geheim weggetje dat ons tot op de top van een wandelduin brengt. Alsof je in de woestijn bent beland. We lopen via de duin naar beneden, het prachtige strand van Bolonia langs en bezoeken (facultatief) de Romeinse stad. Daarna een picknick in Bolonia, een klein gehuchtje met uitzicht op zee. Misschien nog tijd voor een duik voor we terug wandelen naar de vuurtoren en naar Zahora gebracht worden.
Deze wandeling kan voor de liefhebbers met 5 km verlengd worden.

Afstand 13 km of 18 km /ca. 4 – 5,5 uur wandelen / 333m stijgen/ 330m dalen / 138m max. hoogte

7

Dag 7

Kaap van Trafalgar – Los Caños de Meca – Barbate
We starten met een korte transfer naar Zahora voordat we aan een prachtige kust- en boswandeling beginnen. We lopen over het strand naar de Kaap van Trafalgar, waar in 1805 de beroemde slag plaatsvond die Engeland heerser over de zeeën maakte. Verder langs de kust naar los Caños de Meca met haar zandstrand, zoetwaterbronnen en rotspartijen.Na een welverdiende pauze vervolgen wij onze wandeling door het natuurpark La Breña, langs de steile kliffen van Barbate. We genieten voortdurend van een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan, bij helder weer zelfs tot aan Afrika; de huisjes van Tanger zijn te zien. Bij Torre del Tajo, een wachttoren uit de 15e eeuw, hebben we nog een laatste prachtige blik op de spectaculaire kliffen, alvorens we langs de pijnboombossen lopen tot aan het strand van Barbate waar we de grootste duiventil van Europa vinden: 7.770 nestplaatsen uit terracotta. Nu in onbruik, maar tijdensontdekkingsreizen werden de duiven meegenomen als vers voedsel op de schepen. Een korte transfer brengt ons terug naar ons hotel waar we van onze vrije tijd genieten tot het gezamenlijke avondeten.

Afstand ca. 16.5 km, ca. 4,5 – 5 uur wandelen, ca. 280m stijgen/280m dalen

8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma, afhankelijk van het tijdstip van de vlucht kun je nog een laatste wandeling maken. Transfer naar de luchthaven van Malaga voor de vlucht terug naar Nederland.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Vlucht Amsterdam-Malaga v.v.
Transfers Malaga – Zahora v.v.
Alle transfers met eigen busjes zoals genoemd in het programma
7 overnachtingen o.b.v. een 1-persoons kamer met douche en toilet
7 x ontbijt
4 x lunchpakket
7 x diner
Nederlandssprekende meelopende gids/reisleiding
NIET INBEGREPEN Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 95,- P/P
Ruimbagage € 40,- per enkele reis
Lunches dag 1 en 8
Drankjes bij de maaltijden
Bezoek bodega in Cadiz met proeverij € 15 optioneel
Boottocht dolfijnen/walvissen spotten, ca. 2,5 uur € 30 optioneel
Eventuele entreebewijzen
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar