8 dagen
Aantal dagen
6-12 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Spanje | Wandelreis Hoya de Guadix – Granada

Met deze bijzondere wandelreis in Zuid Spanje ontdekt u een bijzonder gebied in Andalusië dat ondanks haar spectaculaire landschappen nog grotendeels onbekend is. Met deze wandelvakantie gaan we naar de Hoya de Guadix, het bekken van Guadix, dat ten oosten van Granada ligt en ten noorden van de Sierra Nevada. Hier treft u spectaculaire geërodeerde landschappen met sterke kleuren: wit, oker, roze en paars. Vooral bij ondergaande zon levert dit een prachtig kleurenschouwspel op.

Diepe geulen en ravijnen zijn in de bodem uitgesleten, veelkleurige canyons en prachtige vergezichten doen denken aan het magische Cappadocië in Turkije maar ook aan de Grand Canyon in het klein. De rivierdalen daarentegen zijn fris groen, hier vind je olijfgaarden, populieren en perzikplantages, op de plateaus vind je amandelbomen. Hier tussen in liggen kleine dorpen met vele grotwoningen.

De wandelingen voeren ons door de meest gevarieerde en contrastrijke gebieden, van de Sierra Nevada tot monumentale steden en dorpen, van uitgestrekte bossen tot verrassende, kleurrijke woestijnlandschappen. We komen tevens bij een grote stuwmeer waar het woestijnlandschap een groot contrast vormt met het diepe blauw van het meer. Grotwoningen
Sinds mensenheugenis worden in de kleilagen woningen uitgehakt, u treft ze in praktisch alle dorpen in de regio aan. De witgekalkte voorgevels en de vele schoorsteenpijpen die vanuit het binnenste van de heuvels oprijzen zijn een opvallend fenomeen. In de streek wonen nog veel inwoners in grotten, het merendeel van de grotwoningen is inmiddels wel van alle gemakken voorzien.

Verblijf
Tijdens deze week wordt er verbleven in een bijzonder complex van grotwoningen, in het dorp Benalua op een hoogte van ca. 865m en vlakbij het stadje Guadix.  De grotwoningen zijn van alle gemakken voorzien, hebben een slaapkamer, badkamer, zit- en keukengedeelte. Op het grote terrein is een klein zwembad en een restaurant waar we van het ontbijt en de avondmaaltijden genieten. Guadix heeft een mooie oude kathedraal en een interessante grote grottenwijk.

Reisleiding
De wandelingen worden begeleid door gids en landschapsfotograaf Peter Manschot die al jarenlang woonachtig is in Andalusie. Hij is de auteur van zes prachtige fotoboeken over Andalusië. Peter weet de mooiste plekjes te vinden en vertelt veel over de natuur en het leven in Spanje in het algemeen. Peter wordt aangevuld door een lokale gids.

Vlucht
We vliegen vanaf Schiphol op Malaga

Wandelingen
Niveau: 2Per wandeldag wordt ca. 12 – 16 km afgelegd met maximaal 600m hoogteverschil. De wandelingen gaan zowel over smalle geitenpaden als over bredere paden. 

Accommodatie
Er wordt verbleven in een bijzonder grothotel-complex op een groot terrein met klein zwembad en eigen restaurant. Het complex ligt in het dorp Benalua (ca. 3000 inw.), in de streek Granada op ca. 865m hoogte. U verblijft in een 2-persoons grotappartement (met ramen) met slaapkamer, badkamer, keuken en zitgedeelte.

  • Als u wilt kunt u verblijven in een eigen slaapkamer in een grotwoning maar met gedeelde bad- en en zitkamer, hiervoor is de toeslag: € 145,-
  • U kunt ook ervoor kiezen om te verblijven in een eigen slaapkamer met eigen badkamer in grotwoning maar wel met een gedeelde zitkamer, hiervoor is de toeslag € 210,-

Geef bij inschrijving aan welk kamertype uw voorkeur heeft.

Data 2023
11 april t/m 18 april € 1295,-
7 mei t/m 12 mei  € 1355,-
12 september t/m 19 september € 1355,-
4 oktober t/m 11 oktober € 1355,-

Vertrekdata

11/04/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1325.00
07/05/2023
€ 1385
12/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1385
04/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1385
1

Dag 1

Vlucht Amsterdam – Malaga. Transfer naar Benalua de Guadix naar onze comfortabele grotwoningen  (ca. 2 uur rijden). Afhankelijk van het tijdstip van aankomst doen we hier in de middag een uitgebreide wijnproeverij bij een goede bodega in de buurt, kosten € 12 bij minimaal 8 personen. ’s Avonds staat een goede maaltijd voor ons klaar in het restaurant bij ons verblijf.
2

Dag 2

Vandaag maken we kennis met bijzondere omgeving en wandelen door de uitgestrekte en verborgen woestijn bij Guadix met haar kleurrijke en verrassende contrastrijke landschappen. Een korte transfer brengt ons terug naar ons hotel waar we van onze vrije tijd genieten tot het gezamenlijke avondeten.
Wandeltocht van 16 km, 400 meter hoogteverschil over smalle (geiten) en bredere paden.
3

Dag 3

Vandaag brengen wij een bezoek aan de Sierra Nevada die “om de hoek” liggen. Wij maken een prachtige rondwandeling langs de met sneeuw bedekte toppen, vele watervallen en een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Avondmaaltijd weer in ons restaurant.
Wandeling van ca. 16 km, ca. 400m stijgen/400m dalen.
4

Dag 4

Na het ontbijt gaan wij op pad en na een transfer maken wij een mooie wandeling tussen de witte dorpen Graena en La Peza. we vinden hier vele grotwoningen,  indrukwekkende landschappen en vergezichten. In de middag brengen wij een bezoek aan het imposante middeleeuwse renaissance kasteel van La Calahorra, mooi hoog gelegen op de heuvel. Wandeling van ca. 16 km, 400m hoogteverschil over bergpaden.
Avondmaaltijd in ons restaurant.
5

Dag 5

Vandaag een rustige dag waardoor je lekker kunt ontspannen bij de accommodatie of er zelf op uit kunt trekken. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken vanaf de accommodatie naar de monumentale stad van Guadix met bezoek aan de oude binnenstad met haar indrukwekkende kathedraal uit de 16e eeuw, monumentale panden en bijzondere grottenwijk. Je treft hier ook een klein museum aan met tekst en uitleg over de grotwoningen. Je kunt in de middag weer teruglopen naar de accommodatie of een taxi nemen. Avondmaaltijd in het restaurant bij de accommodatie.
Afstand accommodatie – Guadix 7 km, ca. 150m hoogteverschil. 
6

Dag 6

Vandaag gaan we weer op zoek naar de mooiste plekken in de uitgestrekte en verborgen woestijn in Guadix. Een omgeving die niet snel verveelt; er is zoveel moois te zien. Avondmaaltijd in ons restaurant.
Wandeltocht van 16 km met ca. 400 meter hoogteverschil, we wandelen over smalle en bredere paden
7

Dag 7

Bezoek aan een warm waterviaduct met watervallen, we treffen hier tevens hunebedden aan. Aansluitend maken we een wandeling tot aan de top van de Mencal, met prachtige uitzichten. Wandeling van ca. 12 km, ca. 500m afdalen. Avondmaaltijd in ons restaurant.
Wandeling van ca. 12 km, ca. 500m afdalen.
8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma, afhankelijk van het tijdstip van de vlucht kun je nog in de omgeving ronddwalen of gewoon lekker ontspannen. Transfer naar de luchthaven van Malaga voor de vlucht terug naar Nederland.


Extra mogelijkheden tijdens deze week: Ballontocht over het bijzondere landschap.
Leuke Flamenco avond in het mooie grottendorp Gorafe of in het dorp Paulenca. De entree is gratis, maar er wordt wel verwacht wat te bestellen. Taxikosten zijn voor eigen rekening.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN vlucht Amsterdam-Malaga-Amsterdam (of Almeria)
Transfers Malaga – Guadix v.v. (of Almeria)
Alle transfers met eigen busjes zoals genoemd in het programma
7 overnachtingen o.b.v. een grotappartement
7 x ontbijt
7 x uitgebreid lunchpakket
6 x diner
Nederlandssprekende zeer ervaren en zeer enthousiaste gids/reisleiding
NIET INBEGREPEN Ruimbagage € 54,- retour
Drankjes bij de maaltijden
Bezoek bodega met proeverij optioneel ca. €15
Bezoek flamenco avond optioneel
Eventuele entreebewijzen
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar