8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
** Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief vliegticket
Vliegticket
Spanje | Wandelvakantie Andalusië – Costa de la Luz

Als je op zoek bent naar een bijzondere wandelvakantie aan de zuidkust van Spanje, dan is deze reis een aanrader. Ontdek met deze wandelreis aan de “Costa de la Luz” een bijzonder stukje Spanje dat nog vrij onbekend is in Nederland. Je verkent het natuurpark La Breña en Marismas del Barbate, dat zich uitstrekt van Barbate tot Caños de Meca en in het binnenland tot Vejer de la Frontera. Dit natuurpark beslaat een oppervlakte van 5.000 hectare en behoort tot een van de mooiste natuurparken van Andalusië.

Tijdens deze gevarieerde wandelvakantie ontdek je de Costa de la Luz, ook wel de ‘kust van het licht’ genoemd, die zich uitstrekt van Tarifa tot aan de grens met Portugal. Je verkent een authentiek en nog relatief onbekend stuk Spanje dat alle kenmerkende Spaanse elementen bevat. De eerste drie nachten verblijf je in Vejer de La Frontera, dat wij beschouwen als het mooiste witte dorp van Andalusië. Het ligt hoog in het glooiende landschap. Daarna breng je 2 nachten door in het badplaatsje Zahora, gevolgd door een verblijf in het vissers- en surfersdorp Tarifa, beide gelegen aan de Atlantische oceaan.

Tijdens de reis bezoek je ook het levendige en veelzijdige Cádiz. Deze oude stad, die op een schiereiland ligt en omringd is door de zee, is de oudste stad van West-Europa. Het bijzondere licht waar de streek haar naam aan dankt, “de Costa de la Luz,” geeft de stad de uitstraling van een filmdecor.

De omgeving waarin je wandelt, kenmerkt zich door vijf verschillende ecosystemen: zee-, klif-, dennen-, moeras- en duinsystemen. Een opvallend kenmerk is de imposante Taag van Barbate, die met meer dan 100 meter hoogte de meest bekende klif aan de Andalusische Atlantische Oceaan vormt. In deze rotswanden zijn zoetwaterstroompjes te vinden, zo zuiver dat ze als drinkwater kunnen worden gebruikt. Boven op deze klif, die meer dan 100 meter boven de zee uitsteekt, staat een oude wachttoren uit de zestiende eeuw, bekend als de Torre del Tajo. Deze toren maakte deel uit van een uitgebreid netwerk van wachttorens langs het zuidelijke deel van de Costa de la Luz.

Een ander kenmerkend landschap is het dennenbos van La Breña. Op de rotswanden zijn ook tal van vogelsoorten te vinden, die hier veilige nestplaatsen bouwen. De dennenbomen helpen erosie tegen te gaan, waardoor La Brena zich heeft kunnen ontwikkelen tot het grootste dennenbos in Cádiz. In dit gebied vermengt het aroma van dennen zich met dat van rozemarijn en lavendel. Het dennenbos strekt zich uit tot aan de rand van de klif, waar de dennen van Carrasco samengaan met jeneverbessenbossen.

Tijdens deze week geniet je van prachtige wandelingen door deze bossen en langs de kust. Vooral de wandeling over het Torre del Tajo-pad, dat leidt naar een adembenemend uitzicht, zal een blijvende indruk achterlaten. Torre del Tajo is een van de wachttorens die in de vijftiende en zestiende eeuw waarschuwden voor piratenschepen en getuige waren van de Slag om Trafalgar.

Wat betreft de wandelingen, je legt ongeveer 12-18 km per dag af, met een wandeltijd van ongeveer 3,5 tot 5,5 uur. De meeste wandelingen zijn rustig, maar op dag 3 en 6 zijn er wat meer hoogteverschillen.

Het klimaat in deze regio is aangenaam, zelfs op warme dagen, dankzij een verkoelende bries vanuit zee. De winters zijn mild.

Gedurende deze week verblijf je in 3 gezellige familiehotels waar je altijd je auto kunt parkeren.

3 nachten in Vejer de La Frontera -> Hostal La Janda
2 nachten in Zahora -> Hostal Alhambra
2 nachten in Tarifa -> Darcilla Guesthouse

Contactpersoon ter plaatse
Onze contactpersonen voor deze reis wonen al jaren in dit deel van Andalusië en je zult ze ontmoeten op de eerste dag in het hotel. Ze zijn gepassioneerd over de regio en delen graag hun enthousiasme met je. Ze zijn altijd beschikbaar om te helpen als dat nodig is.

1

Dag 1

Aankomst
Je reist vanaf het vliegveld met je huurauto of openbaar vervoer naar het hotel in Vejer de la Frontera. Daar ontvangen wij je met een welkomstdrankje en geven we je alle informatie die je nodig hebt voor een onbezorgde week. Ook geven we je insider-tips voor je eerste avond in dit prachtige dorpje. En dan kan je Andalusische avontuur beginnen!
2

Dag 2

De omgeving verkennen: Vejer en la Breña
Je begint met een stadswandeling om Vejer de la Frontera te leren kennen. Je loopt door de vele slingerstraatjes met mooie bloemen in de patios, langs kleurige pleintjes met keramiekfonteinen en je beklimt een oude stadstoren om van het prachtig uitzicht te genieten. Na deze kennismaking begint de wandeling van Vejer naar Palomar de La Breña: de grootste duiventil van Europa, gelegen in Natuurpark la Breña. Je loopt door het glooiende akkerland en heerlijk geurende pijnboombossen en bij de Palomar aangekomen kan je iets drinken in de bijgelegen haciënda of je eigen picknick nuttigen in de schaduw van een groepje palmbomen. In een lus wandel je terug naar het centrum van Vejer boven op de heuvel, onderwijl het Andalusische landschap genietend.

Afstand 16,5 Km / Niveau 1-2 / 4 ¼ uur wandelen / 174M Omhoog / 174M Omlaag / 220M Max hoogte

3

Dag 3

Vejer de la Frontera, Santa Lucia, La Muela
Je begint weer vanuit Vejer, je standplaats. Vandaag loop je naar beneden richting Santa Lucia, een lieflijk plaatsje met een romeins aquaduct met watervallen en een natuurlijke ‘jacuzzi’. Heerlijk om even een stop te maken en simpelweg te beseffen waar je bent. Vanaf het aquaduct heb je uitzicht tot aan Vejer, dat op de tegenoverliggende heuvel te zien is. Je vervolgt de weg die verder heuvelopwaarts klimt, tot aan La Muela waar je een hapje kunt eten. Na de maaltijd vervolg je je weg terug naar Vejer de La Frontera door deze prachtige natuur met uitzicht over de vallei en de oceaan.

Afstand 16 km / niveau 1-2 / 507 m hoog / 507 m omlaag / 367M max hoogte

4

Dag 4

Zahora – Kaap van Trafalgar – Torre del Tajo
Deze ochtend rijd je eerst naar het kustplaatsje Zahora, waar je nieuwe onderkomen zich bevindt. Na je koffers te hebben afgegeven kan je aan de wandeling van vandaag beginnen. Je loopt in 20 minuten naar de kust en wandelt over het strand naar de Kaap van Trafalgar, waar in 1805 de beroemde slag plaatsvond waarbij Nelson het leven liet en Engeland heerser over de zeeën werd. Je wandelt verder langs de kust naar los Caños de Meca, genoemd naar de zoetwaterbronnen die hier te vinden zijn. Dan kom je weer in het natuurpark La Breña, dit keer langs de steile kliffen van Barbate, voortdurend genietend van een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Bij helder weer zie je prachtig de contouren van Afrika. Bij Torre del Tajo, een wachttoren uit de 15e eeuw, heb je nog een laatste prachtige blik op de spectaculaire kliffen. Op de terugweg ga je wat verder landinwaarts, door de schaduwrijke pijnboombossen.

Afstand 16.5 km / niveau 1-2 / 4 ½ uur wandelen/ 281M Omhoog / 281M Omlaag / Max hoogte 104 meter.

5

Dag 5

Cádiz: de stad die glimlacht
Vandaag een bezoek aan Cádiz, ruim een uur rijden van je hotel in Zahora. Een wandeling door deze oudste stad van Europa, gelegen op een schiereiland en daterend van 1100 v.Chr., mag niet ontbreken aan je reis. Cádiz is inmiddels één groot monument uit de 18e/19e eeuw met een homogene, koloniale architectuur, maar onder de huidige stad liggen nog de Fenicische en Romeinse stadsdelen. Het is een stad die je omarmt; kleurrijk, vrolijk, ontspannend en omgeven door de zee. Je tocht voert langs de mooiste plekjes: Plaza san Juan de Dios, de kathedraal, de bloemenmarkt. Zeer geliefd bij de Gaditanos: tapas eten in de oude overdekte markt, gecombineerd met een goed glas lokale wijn. Vergeet bij je bezoek het schilderachtige strand La Caleta niet, met de vuurtoren en de handbeschilderde vissersboten.
6

Dag 6

Tarifa-Torre de Guadalmesí.
Vandaag rijd je vanuit Zahora naar Tarifa, waar je de komende twee nachten zult verblijven. Aangekomen in dit witte vissersdorp kan je direct vanuit je nieuwe onderkomen beginnen met de wandeling van vandaag. Het is een mooie lineaire route tussen Tarifa en de Guadalmesí-toren, langs de Colada de la Costa. Het is geen strandwandeling, je loopt wat hoger, maar kunt af en toe afdalen naar de kust voor een duik. Je bevindt je in het natuurpark van de Straat van Gibraltar, gelegen tussen de twee continenten Europa en Afrika en tussen twee zeeën; de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Marokko is hier slechts 14 km verwijderd van de Spaanse kust; je kunt de huisjes van Ceuta zien. Wijzelf draaien bij de Guadalmesi toren om, maar je kunt deze wandeling zo lang/kort maken als je zelf wilt.

Afstand 17 km / niveau 1-2 / 5 uur wandelen.

7

Dag 7

Tarifa – Windmolens – Rio de la Vega
Vandaag staat een wandeling langs de Rio de la Vega op het programma. Je rijdt tot het beginpunt van de route of neemt een taxi (de 2,5 km door de buitenwijken van Tarifa is wat saai en taxi’s niet duur). Je volgt lange tijd de rivier de la Vega; afhankelijk van het jaargetijde stroomt hier meer of minder water. Deze streek is vanwege de wind geliefd bij surfers, en dus ook uitermate geschikt voor alternatieve energie: de windmolen. De omgeving van Tarifa heeft een van de grootste eolische parken van Europa, waarvan we hier een stukje zien. Ook lopen hier de ‘retintos’ rond: roodbruine koeien die lekker vrij kunnen leven tot ze uiteindelijk op een bordje belanden tijdens de ‘feria del retinto’, een groot culinair feest waar alle omliggende dorpen aan meedoen en wedijveren om de origineelste tapas. Neem genoeg water mee op deze rondwandeling, want er zijn stukken bij met weinig schaduw. TIP! Maak ’s morgens vroeg eerst een 2-urige boottocht met Firmm vanuit de haven van Tarifa, om dolfijnen en walvissen te spotten in de Straat van Gibraltar 99% waarnemingskans, en dé mogelijkheid twee continenten tegelijkertijd te zien! (let wel openingstijden).

Afstand 16 km / niveau 1-2 / 4 ½ uur wandelen.

8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma
afhankelijk van het tijdstip van de vlucht kunt u nog een laatste strandwandeling maken of een duik in zee nemen. Of boek nog wat dagen bij! Wij verlengen graag uw reis en geven tips over hotels.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPENAll-inclusive autohuur (sunnycars) tijdens hele verblijf (€ 0,- eigen risico), één auto per boeking (max 2 pers.)
7 Overnachtingen met ontbijt in leuke familiehotels, waarvan:
3 nachten in Vejer de La Frontera -> Hostal La Janda
2 nachten in Zahora -> Hostal Alhambra
2 nachten in Tarifa -> Darcilla Guesthouse
Nederlandssprekend contactpersoon
Uitgebreid reispakket met o.a. kaart en informatie van de omgeving
NIET INBEGREPENHeen- en terugreis
Eventuele entreebewijzen
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar