8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
** Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief vliegticket
Vliegticket
Spanje | Wandelvakantie Andalusië – Costa de la Luz

In de omgeving van Barbate tot Caños de Meca en in het binnenland tot Vejer de la Frontera ligt één van de mooiste natuurparken van Andalusië met een oppervlakte van 5.000 hectare: het natuurpark La Breña en Marismas del Barbate. Wanneer u op zoek bent naar een bijzondere wandelvakantie aan de zuidkust van Spanje dan is deze reis een aanrader. Met deze wandelreis aan de “Costa de la Luz” ontdekt u een bijzonder stukje Spanje dat nog vrij onbekend is in Nederland! 

Costa de la Luz, de ‘kust van het licht’, loopt van Tarifa tot aan de grens met Portugal. Tijdens deze gevarieerde wandelvakantie ontdekt u een authentiek, nog onbekend stuk Spanje dat alle befaamde Spaanse ingrediënten bevat. De eerste drie nachten verblijft u in Vejer de La Frontera, het (naar onze mening!) mooiste witte dorp van Andalusië, hooggelegen in het glooiende landschap. Daarna overnacht u 2 nachten u in het badplaatsje Zahora en afsluitend overnacht u in het vissers- en surfersdorp Tarifa, beiden gelegen aan de Atlantische oceaan.
Tevens bezoekt u het levendige, veelzijdige Cádiz. Deze oudste stad van West-Europa ligt op een schiereiland, omgeven door zee. Het bijzondere licht waar de streek, “de Costa de la Luz”, haar naam aan dankt, geeft de stad de allure van een filmdecor.

Omgeving
De omgeving waar u wandelt onderscheidt zich in vijf verschillende ecosystemen: zee-, klif-, dennen-, moeras- en duinsystemen. De indrukwekkende Taag van Barbate valt op, die met meer dan 100 meter hoog de beruchtste klif van de Andalusische Atlantische Oceaan vormt. Deze rotswanden bevatten zoetwaterstroompjes, zo zuiver dat men het als drinkwater gebruiken kan. Boven op de klif, die meer dan 100 meter uit zee oprijst, staat een oude wachttoren uit de zestiende eeuw, de la Torre del Tajo. Deze toren maakte deel uit van een uitgebreider netwerk van wachttorens dat langs het zuidelijke gedeelte van de Costa de la Luz wordt aangetroffen. 

Een ander karakteristiek landschap is het dennenbos van La Breña. Op de rotswanden zijn ook veel vogelsoorten te vinden, die hier een veilig nest bouwen. De dennen houden de erosie tegen en zo heeft La Brena zich kunnen ontwikkelen tot het grootste dennenbos in Cádiz. Op deze plek wordt het aroma van dennen gemengd met dat van rozemarijn en lavendel. Het dennenbos strekt zich uit tot aan de rand van de klif waar de dennen van Carrasco samengaan met jeneverbessenbossen.
Tijdens deze week genieten wij van mooie wandelingen in deze bossen en langs de kust. Met name de wandeling over het Torre del Tajo-pad, dat uitmondt in een prachtig panorama zal een bijzondere indruk achterlaten. Torre del Tajo is een van de wachttorens die in de vijftiende en zestiende eeuw waarschuwde voor piratenschepen en getuige was van de Slag om Trafalgar.

Wandelingen
Per wandeldag wordt ca. 12 – 18 km afgelegd, ca. 3,5 tot 5,5 uur. Het zijn rustige wandelingen, dag 3 en 6 zijn pittiger met meer hoogteverschil.

Klimaat
Deze streek heeft een fijn klimaat, ook op warme dagen staat er vanuit zee een verkoelende bries. De winters zijn mild.

Accommodaties
U verblijft deze week in 3 leuke familiehotels waar u uw auto altijd kunt parkeren
3 nachten in Vejer de La Frontera -> Hostal La Janda
2 nachten in Zahora -> Hostal Alhambra
2 nachten in Tarifa -> Darcilla Guesthouse

Contactpersoon ter plaatse
Onze contactpersonen van deze reis wonen al jaren in dit deel van Andalusië en u ontmoet ze de eerste dag in uw hotel. Ze doen niets liever dan hun enthousiasme over de regio met u delen en staan voor u klaar mocht dat nodig zijn.

1

Dag 1

Aankomst
U reist vanaf het vliegveld met uw huurauto of openbaar vervoer naar het hotel in Vejer de la Frontera. Daar ontvangen wij u met een welkomstdrankje en geven u alle informatie die u nodig heeft voor een onbezorgde week. Ook geven wij insider-tips voor uw eerste avond in dit prachtige dorpje. En dan kan uw Andalusische avontuur beginnen!
 
2

Dag 2

De omgeving verkennen: Vejer en la Breña

U begint met een stadswandeling om Vejer de la Frontera te leren kennen. U loopt door de vele slingerstraatjes met mooie bloemen in de patios, langs kleurige pleintjes met keramiekfonteinen en u beklimt een oude stadstoren om van het prachtig uitzicht te genieten. Na deze kennismaking begint de wandeling van Vejer naar Palomar de La Breña: de grootste duiventil van Europa, gelegen in Natuurpark la Breña. U loopt door het glooiende akkerland en heerlijk geurende pijnboombossen en bij de Palomar aangekomen kunt u iets drinken in de bijgelegen haciënda of uw eigen picknick nuttigen in de schaduw van een groepje palmbomen. In een lus wandelt u terug naar het centrum van Vejer boven op de heuvel, onderwijl het Andalusische landschap genietend.

Afstand 16,5 Km / Niveau 1-2 / 4 ¼ uur wandelen / 174M Omhoog / 174M Omlaag / 220M Max hoogte

3

Dag 3

Vejer de la Frontera, Santa Lucia, La Muela

U begint weer vanuit Vejer, uw standplaats. Vandaag loopt u naar beneden richting Santa Lucia, een lieflijk plaatsje met een romeins acuaduct met watervallen en een natuurlijke ‘yakuzi’ . Heerlijk om even een stop te maken en simpelweg te beseffen waar u bent. Vanaf het acuaduct heeft u uitzicht tot aan Vejer, dat op de tegenoverliggende heuvel te zien is. U vervolgt de weg die verder heuvelopwaarts klimt, tot aan La Muela waar u een hapje kunt eten. Na de maaltijd vervolgt u uw weg terug naar Vejer de La Frontera door deze prachtige natuur met uitzicht over de vallei en de oceaan.
Afstand 16 km / niveau 1-2 / 507 m hoog / 507 m omlaag / 367M max hoogte

4

Dag 4

Zahora – Kaap van Trafalgar – Torre del Tajo

Deze ochtend rijdt u eerst naar het kustplaatsje Zahora, waar uw nieuwe onderkomen zich bevindt. Na uw koffers te hebben afgegeven kunt u aan de wandeling van vandaag beginnen. U loopt in 20 minuten naar de kust en wandelt over het strand naar de Kaap van Trafalgar, waar in 1805 de beroemde slag plaatsvond waarbij Nelson het leven liet en Engeland heerser over de zeeën werd.
U wandelt verder langs de kust naar los Caños de Meca, genoemd naar de zoetwaterbronnen die hier te vinden zijn. Dan komt u weer in het natuurpark La Breña, dit keer langs de steile kliffen van Barbate, voortdurend genietend van een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Bij helder weer ziet u prachtig de contouren van Afrika.
Bij Torre del Tajo, een wachttoren uit de 15e eeuw, heeft u nog een laatste prachtige blik op de spectaculaire kliffen. Op de terugweg gaat u wat verder landinwaarts, door de schaduwrijke pijnboombossen.

Afstand 16.5 km / niveau 1-2 /4 ½ uur wandelen/ 281M Omhoog / 281M Omlaag / Max hoogte 104 meter.

5

Dag 5

Cádiz: de stad die glimlacht

Vandaag een bezoek aan Cádiz, ruim een uur rijden van uw hotel in Zahora. Een wandeling door deze oudste stad van Europa, gelegen op een schiereiland en daterend van 1100 v.Chr., mag niet ontbreken aan uw reis. Cádiz is inmiddels één groot monument uit de 18e/19e eeuw met een homogene, koloniale architectuur, maar onder de huidige stad liggen nog de Fenicische en Romeinse stadsdelen. Het is een stad die je omarmt; kleurrijk, vrolijk, ontspannend en omgeven door de zee. Uw tocht voert langs de mooiste plekjes: Plaza san Juan de Dios, de kathedraal, de bloemenmarkt. Zeer geliefd bij de Gaditanos: tapas eten in de oude overdekte markt, gecombineerd met een goed glas lokale wijn. Vergeet bij uw bezoek het schilderachtige strand La Caleta niet, met de vuurtoren en de handbeschilderde vissersboten.

 

6

Dag 6

Tarifa-Torre de Guadalmesí.

Vandaag rijdt u vanuit Zahora naar Tarifa, waar u de komende twee nachten zult verblijven. Aangekomen in dit witte vissersdorp kunt u direct vanuit uw nieuwe onderkomen beginnen met de wandeling van vandaag. Het is een mooie lineaire route tussen Tarifa en de Guadalmesí-toren, langs de Colada de la Costa. Het is geen strandwandeling, u loopt wat hoger, maar kunt af en toe afdalen naar de kust voor een duik. U bevindt zich in het natuurpark van de Straat van Gibraltar, gelegen tussen de twee continenten Europa en Afrika en tussen twee zeeën; de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Marokko is hier slechts 14 km verwijderd van de Spaanse kust; u kunt de huisjes van Ceuta zien. Wijzelf draaien bij de Guadalmesi toren om, maar u kunt deze wandeling zo lang/kort maken als u zelf wilt.

Afstand 17 km / niveau 1-2 / 5 uur wandelen.

7

Dag 7

Tarifa – Windmolens – Rio de la Vega

Vandaag staat een wandeling langs de Rio de la Vega op het programma. U rijdt tot het beginpunt van de route of neemt een taxi (de 2,5 km door de buitenwijken van Tarifa is wat saai en taxi’s niet duur). U volgt lange tijd de rivier de la Vega; afhankelijk van het jaargetijde stroomt hier meer of minder water. Deze streek is vanwege de wind geliefd bij surfers, en dus ook uitermate geschikt voor alternatieve energie: de windmolen. De omgeving van Tarifa heeft een van de grootste eolische parken van Europa, waarvan we hier een stukje zien. Ook lopen hier de ‘retintos’ rond: roodbruine koeien die lekker vrij kunnen leven tot ze uiteindelijk op een bordje belanden tijdens de ‘feria del retinto’, een groot culinair feest waar alle omliggende dorpen aan meedoen en wedijveren om de origineelste tapas. Neem genoeg water mee op deze rondwandeling, want er zijn stukken bij met weinig schaduw.
TIP! Maak ’s morgens vroeg eerst een 2-urige boottocht met Firmm vanuit de haven van Tarifa, om dolfijnen en walvissen te spotten in de Straat van Gibraltar
99% waarnemingskans, en dé mogelijkheid twee continenten tegelijkertijd te zien! (let wel openingstijden).
Afstand 16 km / niveau 1-2 / 4 ½ uur wandelen.

8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma, afhankelijk van het tijdstip van de vlucht kunt u nog een laatste strandwandeling maken of een duik in zee nemen. Of boek nog wat dagen bij! Wij verlengen graag uw reis en geven tips over hotels.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN All-inclusive autohuur (sunnycars) tijdens hele verblijf (€ 0,- eigen risico), één auto per boeking (max 2 pers.)
7 Overnachtingen met ontbijt in leuke familiehotels, waarvan:
3 nachten in Vejer de La Frontera -> Hostal La Janda
2 nachten in Zahora -> Hostal Alhambra
2 nachten in Tarifa -> Darcilla Guesthouse
Nederlandssprekend contactpersoon
Uitgebreid reispakket met o.a. kaart en informatie van de omgeving
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Eventuele entreebewijzen
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar