7 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
Individuele reis
Reistype
Spanje | Wandelvakantie Castilla y Leon

Deze reis start in de gouden stad Salamanca en neemt je mee naar een gebied met woeste bergen, watervallen, geschiedenis, een mediterraan microklimaat, gastronomie en bijzondere accommodaties. Salamanca is de hoofdstad van de provincie Salamanca, gelegen in de regio Castilië en León en ligt circa 200 km ten westen van Madrid. Het is het gebied van de Sierra de Francia en de Arribes del Duero, de ravijnen die Spanje van Portugal scheiden. Het gebied is bekend om zijn enorme historische rijkdom.

Terwijl u de Romaanse plaatsjes en Keltische nederzettingen bezoekt waant u zich in vroeger tijden. Met deze reis bezoekt u de Arribes del Duero een schitterend natuurgebied met dat het broedgebied is van diverse roofvogels en ooievaars. Omringd door watervallen en historische monumenten maakt u kennis met de oorsprong van de Spaanse cultuur.

Tijdens deze ontdekkingstocht langs oude beschavingen maak je ook kennis met de gastronomie in deze streek, de stevige wijn uit de Arribes del Duero en de schapenkaas en ham waar deze regio om bekendstaat. U logeert in gezellige kleinschalige hotels waar het persoonlijk contact met de hoteleigenaar een extra dimensie aan deze ontmoeting met het oude Spanje geeft.

Contactpersoon ter plaatse
Deze reis hebben wij i.s.m. schrijfster Marion Hoogwegt samengesteld. Marion woont al meer dan drie decennia in Spanje, waarvan de helft in het levendige Andalusië en is tevens uw contactpersoon ter plaatse. Marion heeft diverse boeken geschreven waaronder “een kus uit Spanje” en “Pilaar van mijn leven“. Marion stelt al vele jaren voor ons reizen samen in Spanje.

1

Dag 1

Aankomst Madrid en met huurauto naar Salamanca
Historie, sfeer, mooie monumenten, zomaar een paar kenmerken die de studentenstad Salamanca heel goed beschrijven. Salamanca is een prachtige monumentale hoofdstad waarvan de gehele binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De top 4 van bezienswaardigheden in de stad zijn de 800 jarige oude Universiteit, de oudste van Spanje, La Casa de Conchas, La Plaza Mayor en de twee Kathedralen. Het prettige van Salamanca is, dat u de stad die aan de rivier de Tormes ligt geheel wandelend kunt bezoeken. Op de Plaza Mayor bestelt u een Ribera del Duro wijn met wat lekkere tapas. Hornazo op basis van bladerdeeg en chorizoworsten is een plaatselijke lekkernij.
2

Dag 2

Natuurpark Sierra de Francia- La Alberca
Vanuit Salamanca rijdt u zuidwaarts richting Caceres, bij het stadje Guijuelo met tientallen ham drogerijen gaat richting het binnenland. U rijdt door een heuvelachtig landschap met veel kastanjebomen. Dan volgt een berggebied met diverse plaatsjes met vakwerkhuizen, gemaakt van natuursteen en kastanje hout.  Via Miranda del Castañar met een robuust fort rijdt u naar Mogarraz. Een bijzonder dorpje waar enorme portretten van de bewoners op de muren van de huizen prijken. Daarna komen we aan in La Alberca een levendig plaatsje met een gezellig dorpsplein waar dagelijks streekproducten verkocht worden. In La Alberca is het leuk om door de smalle dorpsstraatjes te slenteren en de aparte architectuur van huizenbouw te bezichtigen. U overnacht aan de rand van het dorp in een aangenaam landelijk hotel tegenover ´Casa del Parque´, een bezoekerscentrum waar u zich kunt verdiepen in de flora en fauna van het natuurpark Las Batuecas.
3

Dag 3

Sierra de Francia- La Alberca
Na een ontbijt met vers brood uit het dorp kunt u de omgeving wat beter verkennen. De eigenaren van hotel helpen u met plezier op weg. Hun persoonlijke tips zijn: wandelen in het natuurpark Las Batuecas en zwemmen in de rivier Batuecas. Verder kunnen zij diverse workshops verzorgen, van het helpen met de kersen_ of olijvenoogst tot het plukken en bereiden van paddenstoelen of proeverijen van wijn, ham of olijfolie. Bij zonsondergang neemt u een drankje op het dorpsplein waar de ´Moza de Animas´ met luid rinkelende bellen op iedere hoek van het dorpsplein en iedere straat dagelijks een oproep doet voor gebed.
4

Dag 4

Natuurpark Arribes del Duero
Van het heuvelachtige weelderig groene gebied van de Sierra rijdt u naar het prachtig romaanse dorpje Ciudad Rodrigo. En van daaruit naar San Felices de los Gallegos waar u het kasteel kunt bezoeken. Vanaf de muren van het fort zie je in de verte de soortgelijke historische verdedigingswerken aan de Portugese grens. Dan komt u in een wat ruigere omgeving met bermen vol wilde bloemen, lavendel en tijm en beland u in een eenvoudig boerendorp. Vanaf de kerktoren klepperen ooievaars u tegemoet en in de landelijke omgeving wemelt het van de weidevogels en roofvogels. Een gebied waar u teruggeworpen wordt in de tijd. Hier kent men geen horloge en ook geen haast. Je overnacht in een landelijke accommodatie.
5

Dag 5

Natuurpark Arribes del Duero
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen want de hoteleigenaar zal u een heel scala aan wandelingen langs ravijnen en watervallen aanraden. Tijdens de wandelingen ziet u zwarte gieren, adelaars, arenden en een oude smokkelroutes via treinverbindingen die niet meer gebruikt worden. Kortom, er zijn wandeltochten voor relaxte wandelaars en voor avonturiers. Bovendien zijn er in de omgeving diverse Castro´s te bezoeken. Dit zijn oude keltiberische nederzettingen die bijzonder goed bewaard en gerestaureerd zijn. En mocht u nog energie over hebben dan kunt u zich in het hotel opgeven voor een wijnproeverij of een workshop om zelf schapenkaas te maken. 
6

Dag 6

Arribes del Duero – Almeida de Sayago
Nadat u ontwaakt bent door een recital van vogelgeluiden en heerlijk heeft ontbeten verlaat u het dorp en gaat u richting Aldeadavila. Daar maakt u een boottocht van anderhalf op de rivier de Duero in het beschermd natuur- en broedgebied van zwarte gieren, arenden en zwarte ooievaars. Kenmerkend zijn de twee volledig verschillende oevers. De Spaanse schaduw-oever waar men honderden jaren heeft geleefd van de schapenteelt en de zonnige Portugese oever met terrassen met sinaasappelbomen en druiven. Vanuit Aldeadavilla bezoekt u het ravijn met El Pozo del Humo en het merengebied van Almendra en Fermoselle. Via Romaanse bruggen bereikt u Ledesma, een strategische Romaanse plaats langs de rivier de Tormes. Ledesma is eigenlijk een klein historisch openluchtmuseum en u kunt gemakkelijk de stad zelf bezoeken. Ledesma heeft veel verborgen hoekjes en straatjes en u zult al snel de geschiedenis leren kennen over de roerige tijd in het oude Castillie met oorlogen tussen de Spaanse troon en de Portugezen en Moren. U kunt ook prachtige wandeling maken naar de Romeinse brug bij El Mocho, een wandeling door een schitterend natuurgebied. In de namiddag komt u aan in uw hotel in Almeida de Sayago.
7

Dag 7

Arribes del Duero- Almeida de Sayago
Vanuit Almeida de Sayago kunt u verschillende wandelingen maken; er is een ecoroute, architectonische route, prehistorische route en geologische route. U vindt er een groot watergebied met watervogels en ook kunt u hunebedden bezoeken. In het hotel kunt u ook fietsen huren om de omgeving te verkennen. ´s Avonds geniet u van een schitterende sterrenhemel terwijl u zachtjes de wind door de bomen hoort ruisen. Houdt u van wijn dan is een bezoek aan de enorme wijn haciënda La Zorita gelegen in een Dominicaans klooster, waar Columbus opdracht kreeg om op ontdekkingsreis te gaan, een absolute aanrader. Maar kiest u voor rust, dan is een bezoek aan het Balneario van Almeida de Sayago, met geneeskrachtige baden, een goede optie. 
8

Dag 8

Almeida de Sayago – Salamanca – Madrid
Vanuit Sayago is het ongeveer een uur rijden naar Salamanca waar u de huurauto inlevert en de trein naar Madrid neemt. Of u rijdt door naar Madrid als u daar de huurauto hebt opgehaald. Of u kiest ervoor om deze vakantie te verlengen en levert dus op een later tijdstip uw huurauto in

Elke dag rijdt u ongeveer anderhalf tot twee uur. 

Mocht u deze reis willen verlengen, neem dan vooraf contact met ons op. Wij vertellen u graag over alle mogelijkheden en maken bovenstaande programma graag voor u op maat! U kunt ons telefonisch bereiken via 020-7511340 of per mail

INBEGREPEN All-inclusive autohuur (sunnycars)tijdens hele verblijf (€ 0,- eigen risico), één auto per boeking (max 2 pers.)
7 Overnachtingen met ontbijt in leuke familiehotels, waarvan:
2 nachten in Salamanca
2 nachten in Toro
1 nacht in Medina del Campo
2 nachten in Segovia
Nederlandssprekend contactpersoon
Uitgebreid reispakket met o.a. kaart en informatie van de omgeving
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Lunch, dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
Overige maaltijden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar