8 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
*** Bergwandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Spanje | Wandelvakantie in de Sierra de Gredos

Ruim 100 kilometer westelijk van Madrid ligt de Sierra de Gredos. Met de lager gelegen Sierra de Guadarrama en de Sierra de Béjar maakt de Sierra de Gredos deel uit van het Castilliaanse Scheidingsgebergte, een bergketen die ligt in het centrum van het Iberisch Schiereiland en ongeveer 600 kilometer lang is. Het staat als een machtige rotsmuur tussen beide Castilliaanse hoogvlakten. De Sierra de Gredos is een vrijwel ongerept natuurgebied met prachtige wandelmogelijkheden.

De hoogste piek Almanzor (2.592 m) wordt omringd door lagere bergen en samen vormen ze het majestueuze hart “Circo de Gredos”. Je vindt hier kleine dorpjes en uitdagende bergpaden die bovenlangs indrukwekkende valleien slingeren. Kenmerkend voor de zuidelijke Gredos-hellingen is het zachte microklimaat dat ideaal voor de fruitteelt is: niet te warm en niet te droog. Al met al een geweldig gebied voor wandelaars! In het zuiden, tussen de ruige bergen met kabbelende riviertjes en het glooiende laagland met boomgaarden, ligt het levendige stadje Arenas de San Pedro, met 7000 inwoners. Je vindt hier het middeleeuwse kasteel van Don Alvaro de Luna, een Romeinse brug, het klooster San Pedro de Alcantara en de grotten Cuevas de Aguila. Het stadje is een ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de omgeving. Vanuit het stadje trekken we verder de bergen in voor een 4-daagse trektocht.

De Sierra de Gredos is een compact gebergte met toppen tot iets boven 2.000 meter en Arenas de San Pedro ligt op een hoogte van 500 meter. De wandelingen gaan naar een niveau daar min of meer tussenin: 1000-1400 meter, maar in een geleidelijk tempo.

De zomerse warmte van het Spaanse binnenland wordt in de bergen aardig getemperd met 1 graad per 100 meter. Dus wandelen bij een heerlijke temperatuur rond de 20 graden, afhankelijk van de tijd van het jaar en de exacte hoogte. De reisleiding is in handen van ter plaatse wonende Nederlanders die tevens enthousiaste wandelaars zijn. Ze heten u bienvenida (welkom) in dit Spaanse wandelparadijs!

Accommodatie:
4 overnachtingen in Hostal Avenida in Arenas de San Pedro, 2- persoonskamer met douche en toilet, halfpension.
3 overnachtingen in hotels (2x) en hostel (1x) in de bergen, 2- persoonskamer met douche en toilet, halfpension.
Een eenpersoonskamer is op aanvraag beschikbaar tegen een meerprijs van € 105,-.

Zwaarte reis:
Afwisselend matig stijgende wandelingen op dag 2, 4, 5 en 7. Flink stijgende wandeling op dag 3 en flink dalende wandeling op dag 6. Per wandeldag wordt ca. 12-20 km afgelegd, ca. 3,5 tot 6,5 uur.

1

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Madrid. Transfer naar Arenas de San Pedro (ca. 2 uur rijden). Na aankomst informatie over de wandelweek en een rondleiding te voet door het stadje.
2

Dag 2

Wandeling door de schitterende omgeving en beklimming van de berg Torrejones, ca. 12 km/3,5 uur. De route eindigt bij een natuurzwembad, een afgedamd riviertje met een zwembassin, kenmerkend voor de hele regio.
3

Dag 3

Start van de 4-daagse trekking door de Sierra de Gredos, ca. 20 km/6 uur, rustig klimmend vanuit Arenas de San Pedro naar de berg Berocal met een schitterend uitzicht op de Gredos-bergen, vanaf hier is de hele route van de komende dagen te overzien! Via smalle bospaadjes een oversteek naar de vallei 5 Villas – 5 dorpen; de route is gevarieerd met zandpaden, gravelweggetjes en bergpaadjes. Achtereenvolgens komen wij door 4 van die 5 typische bergdorpen, in de laatste: Cuevas del Valle overnachten wij.
4

Dag 4

Vervolg trekking, ca. 20 km/6,5 uur. Via een uitdagende Romeinse weg, die als een “slang“ door het landschap kruipt, een beklimming van de Col Puerto del Pico – 1395 m. Vanaf het bergrestaurant met panoramaterras hebben we een weids uitzicht over het dal. Vanaf hier een indrukwekkende traverse door de bergen. Na een daling gaat de route langs olijvenboomgaarden naar het bergdorpje Arenal waar we overnachten.
5

Dag 5

Vervolg trekking, ca. 19 km/6,5 uur. Een spectaculaire klim naar het begin van de Senda Ecologica, een doorsteek tusen meerdere bergen. Het hoogste punt is de Col Yermo – 1500 m, vanwaar de oversteek begint naar de Guisando Vallei met aan alle zijden indrukwekkende rotspartijen. Een flinke afdaling over een rotspad naar het hostel waar we overnachten.
6

Dag 6

Vervolg trekking, ca. 12 km/4 uur. Via het bezoekerscentrum met informatie over de lokale flora en fauna maken we een flinke afdaling naar Arenas de San Pedro. Het laatste stuk leidt langs de rivier Arenal.
7

Dag 7

Rondwandeling, ca. 12 km/4 uur naar de mooie grotten Cuevas de Aguila, zwemmen is mogelijk in een van de vele natuurzwembaden. Het is ook mogelijk om tegen meerkosten te kanoën of paard te rijden.
8
Transfer naar de luchthaven van Madrid. Vlucht Madrid-Amsterdam.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Amsterdam-Madrid v.v. per Air Europa
Transfers Madrid-Arenas de San Pedro v.v.
Lokaal bagagevervoer tijdens de trekking
7 overnachtingen (halfpension)
Nederlands-sprekende meelopende gids/reisleiding
Overnachtingen
4 overnachtingen in Hostal Avenida in Arenas de San Pedro, 2-persoonskamer met douche en toilet, halfpension.
3 overnachtingen in hotels (2x) en hostel (1x) in de bergen, 2- persoonskamer met douche en toilet, halfpension
NIET INBEGREPEN Toeslag 1-persoonskamer € 105,-
Toeslag ruimbagage € 52,- (retour)
Versnaperingen onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar