7 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
Individuele reis
Reistype
Spanje | Wijn, gastronomie, kastelen van Castilla y Leon

Op deze rondreis ligt het accent op gastronomie, bodegas en bezoek aan een aantal historische plaatsen die in het teken staan van de grondlegster van het koninkrijk Spanje; Isabel la Catolica. We bezoeken Salamanca en gaan noord-oostwaarts, naar Zamora, Tordesillas, Valladolid en Medina de Campo. Dit is tevens het belangrijkste wijngebied van Castilla y Leon met de Ribera del Duero, Toro en Rueda wijn. Dan via Segovia en San Ildefonso weer terug richting Madrid.

In dit deel van het land, waar de architectuur rechtstreeks uit de Middeleeuwen komt, spreekt het vanzelf dat de wijnen ook zo hun eigen glorie hebben. Wijnstokken zijn een voor de hand liggend gewas sinds de oudheid en gezien er aan het Spaanse hof en in het centrum van wetenschap en religie een onlesbare dorst heerste, smeekten de wijnstokken in Castilla y Leon erom om gecultiveerd te worden.

De rode wijnen in dit gebied staan bekend om hun krachtige rijkdom en finesse. We gaan op bezoek bij bodega´s van de D.O Ribera del Duero en D.O Toro. Castilië heeft echter nog meer te bieden. Na eeuwen van traditionele, versterkte witte wijnen heeft de D.O Rueda zijn ware roeping gevonden in de vorm van fruitige verdejos.
U logeert in gezellige kleinschalige hotels waar het persoonlijk contact met de hoteleigenaar een extra dimensie aan deze ontmoeting met het oude Spanje geeft.

Contactpersoon ter plaatse
Deze reis hebben wij i.s.m. schrijfster Marion Hoogwegt samengesteld. Marion woont al meer dan drie decennia in Spanje, waarvan de helft in het levendige Andalusië en is tevens uw contactpersoon ter plaatse. Marion heeft diverse boeken geschreven waaronder “een kus uit Spanje” en “Pilaar van mijn leven“. Marion stelt al vele jaren voor ons reizen samen in Spanje.

1

Dag 1

Aankomst Madrid en met huurauto naar Salamanca
Historie, sfeer, mooie monumenten, zomaar een paar kenmerken die de studentenstad Salamanca heel goed beschrijven. Salamanca is een prachtige monumentale hoofdstad waarvan de gehele binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
De top 4 van bezienswaardigheden in de stad zijn de 800 jarige oude Universiteit, de oudste van Spanje, La Casa de Conchas, La Plaza Mayor en de twee Kathedralen. Het prettige van Salamanca is, dat u de stad die aan de rivier de Tormes ligt geheel wandelend kunt bezoeken. Op de Plaza Mayor bestelt u een Ribera del Duro wijn met wat lekkere tapas. Hornazo op basis van bladerdeeg en chorizoworsten is een plaatselijke lekkernij.
2

Dag 2

Salamanca
Omdat u aan een halve dag niet voldoende heeft om de prachtige stad te bezoeken, trekt u er ook nog de ochtend voor uit. La Casa de Lis is een schitterend Art Deco museum en er zijn tal van straatjes met monumentale huizen, kerken en gebouwen.
In de middag brengt u een bezoek aan Hacienda Zorita iets buiten de stad aan de oever van de rivier Tormes. Dit is een schitterende wijngaard met een oud klooster waar in 1492 Columbus zijn overeenkomsten met de koningin en koning van Spanje tekenden. U kunt hier een wandeling maken van ongeveer 45 minuten en daarna naar keuze lunchen of dineren. Nagenoeg alle producten zijn van eigen oogst.
Een leuke optie voor de avond is een bezoek met gids door de twee prachtige kathedralen van Salamanca. Het is een boeiende ervaring omdat het bezoek met licht, muziek en geluiden wordt geïllustreerd.
3

Dag 3

Salamanca, Toro
Vanuit Salamanca rijdt u langs de golvende tarwevelden over binnenwegen richting het noordelijk gelegen wijnplaatsje Toro. Toro ligt op een klif aan de rand van een uitloper van de rivier de Duero met uitzicht over de wijngaarden met de Tinta de Toro druif, een Tempranillo.
In Toro gaat u naar het hotel en is er tijd om het pittoreske plaatsje te bezoeken, een kijkje te nemen bij een bodega en hun wijnmuseum te bezoeken om daar een glaasje krachtige torowijn van de gelijknamige bodega te proeven.
Optie. Een avondbezoek aan de sterrenwacht van Tiedra, dat gelegen is tussen de lavendelvelden en waar u uitleg krijgt in het planetarium en de sterrenhemel zult bestuderen. 
4

Dag 4

Toro, Zamora
Vanuit Toro is het twintig minuten naar de stad Zamora. U bezoekt eerst een kleinschalig kaasfabriekje, iets buiten Toro. Zamora is bekend om zijn geweldige schapenkazen en in dit kleine familiebedrijfje krijgt u een mooie indruk hoe de kaasmakerij van vader op zoon is gegaan en welke tradities en kaassoorten er zijn.
Daarna gaan we door naar Zamora. Doordat de binnenstad van Zamora autovrij is, is haar middeleeuwse karakter erg goed bewaard gebleven. Het is een stad met pittoreske bochtige straten die onverwachts eindigen in pleintjes, en vanaf grote hoogte een zicht op de rivier de Duero bieden om vervolgens te eindigen aan de voet van de kathedraal.
Het is handig om van tevoren een selectie maken van de te bezichtigen romaanse kunst en kerken, aangezien Zamora maar liefst 22 van deze kerken binnen haar stadsgrenzen bezit. Een wandeling over de middeleeuwse brug Puente de Piedra over de Duero is erg spectaculair.
5

Dag 5

Tordesillas, Rueda, Medina del Campo
Vandaag besteedt u de dag aan de Ribera del Duero streek waar de Tinta de Pais druif verbouwd wordt. Allereerst brengt u een bezoek aan de plaats Tordesillas, waar in het Casa de Tratado na de ontdekking van Amerika de overeenkomst in 1494 getekend werd, waarbij de Spaanse en Portugese mogendheden de wereldkaart verdeelden. Het wapen dat aan de buitenkant van dit gebouw hangt is van de Katholieke Koningen Fernando en Isabel, de heersers van destijds. Je bezoekt in het centrum van de stad een ondergrondse bodega, wederom een klein familiebedrijf.
Vanuit Todesillas trekt u zuidwaarts en komt u in een volledig andere streek, La Rueda. Als er ooit een druif is geweest die het moest hebben van geavanceerde technologie, dan is het de verdejo druif. De Ruedastreek is niet groot maar wordt wel 100% benut en het resultaat is een verfijnde puntige en weelderig fruitige verdejo met een aroma van groene appel en kruisbessen. Bij Bodega Yllerra krijgt u een rondleiding door de ondergrondse gangen die diverse kleine bodega´s met elkaar verbinden en hoort u de Romeinse mythen over de draad van Ariadne. Ook kunt u een bezoek brengen aan Bodega Seca in hetzelfde gebied van de obscure wilde verdejowijnstokken waar u ook kunt deelnemen aan een proeverij.
De kleine stad Medina del Campo is tegenwoordig een rustig plaatsje, maar heeft een belangrijke geschiedenis gekend. In de vijftiende en zestiende eeuw was Medina del Campo een van de belangrijkste marktplaatsen in Europa. De stad ligt aan de voet van één van de grote kastelen van Castilië; de Moorse, met bakstenen gebouwde Castillo de la Mota. Het hof van Isabella la Catolica was hier vaak te gast en het is tevens de laatste rustplaats van de voor Spanje ooit zo belangrijke koningin. Er is voldoende tijd om de stad te bekijken met als hoogtepunten het kasteel, diverse paleizen en kloosters.
6

Dag 6

Medina del Campo, Peñafiel, Segovia
U start vandaag met een bezoek aan het dorpje Peñafiel, de bakermat van de Ribera del Duero wijnen. Vanuit het dorp ziet u hoog op de heuvel het Castillo de Peñafiel liggen dat je kunt bezoeken. Met de bouw van het kasteel werd al in de tiende eeuw begonnen maar het werd pas veel later in de veertiende eeuw afgemaakt. Binnen in het fort is het interactieve wijnmuseum en als u bergafwaarts gaat heeft u de mogelijkheid om de Protosbodega met zijn moderne architectuur te bewonderen.
Vanuit Peñafiel gaat u iets verder oostwaarts voor een rondleiding en eventuele wijnproeverij (kan ook zonder alcohol) bij één van de bijzondere bodega´s van de het bekende wijnhuis Matarromera. We proeven een duidelijk voorbeeld van een Castiliaanse wijn: krachtig, vol fruit met een vleugje eikenhout. Vanuit hier gaat u zuidwaarts en heeft u de mogelijkheid om het prachtige kasteel van Cuellar te bezichtigen. Daarna rijdt u door naar Segovia. De avond brengt u door in in deze sfeervolle stad om u te wijden aan de gastronomie van Castilla y Leon. Net als elders in de Oude Wereld passen de wijnen van de streek prima bij de keuken.
7

Dag 7

Segovia, La Granja de San Ildefonso.
Het Romeinse aquaduct van Segovia is waarschijnlijk gebouwd omstreeks het jaar 50 na Christus en opmerkelijk goed bewaard gebleven. Deze indrukwekkende constructie, met zijn twee rijen van bogen, maakt deel uit van de prachtige historische stad Segovia. Andere belangrijke monumenten in deze stad zijn de 16e-eeuwse gotische kathedraal en het Alcázar, gebouwd rond de 11e eeuw. Met zijn spitse torens en vorstelijke ligging op een rots heeft het Alcázar de Segovia alles van een sprookjeskasteel en het behoeft weinig voorstellingsvermogen dat het kasteel van Assepoester van Walt Disney hierop geïnspireerd zou zijn. Moren, Christenen en Joden leefden in Segovia naast elkaar en zorgden samen voor de economische groei van de stad tijdens de 16e eeuw.
Ongeveer 20 minuten vanaf Segovia ligt het schitterende schitterende Koninklijke Paleis La Granja de San Ildefonso. Het barokke gebouw werd begin achttiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Felipe V. Deze jonge en introverte koning is opgegroeid in Versaille in Frankrijk. Opdat hij zich thuis zou voelen in zijn nieuw land, is dit koninklijk verblijf een kopie van het paleis van Versaille. In Segovia is het traditie om gegrild speenvarken te eten. In ieder restaurant wordt het aangeboden en gepresenteerd in bruine aardewerken schalen.
8

Dag 8

La Granja de San Ildefonso – Madrid
Na het ontbijt vertrekt u richting Madrid waar u uw huurauto inlevert of er voor kiest om deze vakantie te verlengen.

Elke dag rijdt u ongeveer anderhalf tot twee uur. 

Mocht u deze reis willen verlengen, neem dan vooraf contact met ons op. Wij vertellen u graag over alle mogelijkheden en maken bovenstaande programma graag voor u op maat! U kunt ons telefonisch bereiken via 020-7511340 of per mail

INBEGREPEN All-inclusive autohuur (sunnycars)tijdens hele verblijf (€ 0,- eigen risico), één auto per boeking (max 2 pers.)
7 Overnachtingen met ontbijt in leuke familiehotels, waarvan:
2 nachten in Salamanca
2 nachten in Toro
1 nacht in Medina del Campo
2 nachten in Segovia
Nederlandssprekend contactpersoon
Uitgebreid reispakket met o.a. kaart en informatie van de omgeving
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Lunch, dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
Overige maaltijden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar