7 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Spanje
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
Individuele reis
Reistype
Spanje | Wijnreis Andalusië

De wijngeschiedenis van Andalusie laat zich moeilijk losmaken van die van Spanje als geheel, of van die van Europa. Toen de Middelandse zee het middelpunt van de westerse wereld was en aan weerskanten van de Straat van Gibraltar de Zuilen van Hercules stonden, richten handelaren uit het Midden Oosten handelswegen en Hanzesteden op in Andalusië. De eerste stad was Gadir (het huidige Cadiz), dat rond 1100 v Christus door de Feniciers werd gesticht en waar de eerste wijnstokken werden geplant.

De warme hellingen van Andalusie zijn uitstekend geschikt voor druiventeelt. Duizend jaar later zagen ook de Romeinen de natuurlijke voordelen van Andalusië en in het jaar 700 landen er de Moren die het Al Andalus bestuurden. De Moren maakten in Andalusie langer de dienst uit dan waar ook in Spanje. De Arabische én Romeinse invloed is zo sterk dat deze overal opdoemt, ook in de decoratie en architectuur.

Tijdens deze reis komt u in de drie provincies van Andalusië die ieder volkomen verschillende wijnen hebben ontwikkeld; Cordoba, Malaga en Cadiz. U maakt kennis met de wijn en gastronomie, maar ook met de boeiende historie en cultuur. U logeert in gezellige kleinschalige hotels waar het persoonlijk contact met de hoteleigenaar een extra dimensie aan deze ontmoeting met het oude Spanje geeft.

Contactpersoon ter plaatse
Deze reis hebben wij i.s.m. schrijfster Marion Hoogwegt samengesteld. Marion woont al meer dan drie decennia in Spanje, waarvan de helft in het levendige Andalusië en is tevens uw contactpersoon ter plaatse. Marion heeft diverse boeken geschreven waaronder “een kus uit Spanje” en “Pilaar van mijn leven“. Marion stelt al vele jaren voor ons reizen samen in Spanje.

1

Dag 1

Aankomst Malaga
Malaga is tegenwoordig een bruisende stad met veel cultuur, uitgaansmogelijkheden en diverse boeiende musea. Op deze dag kunt u Malaga leren kennen en een keuze maken uit het enorme culturele aanbod. Tijdens uw eerste dag bezoekt u het wijnmuseum in de binnenstad. Daarna is het leuk om de Alcazaba en het Romeins Amfitheater te bezoeken en tegenover het theater in Bodega El Pimpi uw eerste glaasje Malagawijn te proberen. Houdt u van shoppen dan is de autovrije Calle de Larios een goede optie. Kiest u voor een museum dan heeft u ruime keus uit onder andere het Thyssen, Museo Ruso, Picasso, Pompidou of Museo de la Aduana. In de avond raden we aan om een kijkje nemen bij de vinoteca Patio de Beatas met een uitgebreidste assortiment aan wijnen en heerlijke hapjes.
De meeste wijnen uit Malaga bestaan uit moscatel en pedro ximenez. Om de klassieke Malagawijn te maken worden de druiven helemaal rijp geplukt en dan eerst op esparto-grasmatten te drogen gelegd. Het vocht verdampt grotendeels, waardoor er een soort doorweekte rozijn overblijft, die zeer geconcentreerd sap geeft en rijk is aan druivensuiker. Er ontstaat in de bodega een halfzoete, donkere wijn.
2

Dag 2

Iznajar, Rute, Priego de Cordoba
Vanuit Malaga rijdt u noordwaarts richting provincie Cordoba. Maar eerst komt u langs Iznajar dat gelegen is aan een enorm stuwmeer. Breng zeker een bezoek aan het Patio de las Comedias. Deze binnenplaats wordt omgeven door allerlei mooie bloemen die door de bewoners van het dorp verzorgd worden. De witte muren met daartegen de blauwe bloempotten vormen een schitterend gezicht en geven u direct het ultieme vakantiegevoel. Vervolgens kunt u een stop maken in Rute dat bekend staat om zijn anijsdrank, waar een sfeervol museum aan gewijd is. Rute is een uitstekende plek voor de lunch. U kunt er ook het chocolademuseum bezoeken met de grootste kerststal van chocola in de wereld.
In de namiddag rijdt u door naar uw hotel in het barokplaatsje Priego de Cordoba.
3

Dag 3

Priego de Cordoba
´s morgens raden we u aan om een bezoek te brengen aan de oude stadskern van Priego met zijn prachtige kerken. De omgeving van Priego is een heuvelachtig gebied aan de rand van het natuurpark Sierra Subbetica. Cordoba staat bekend om zijn Montilla-Moriles die men zou kunnen beschouwen als de ´ verloren zoon´ van Andalusie. Tot het begin van de 20e eeuw ging veel van wat hier werd geproduceerd naar de sherrybodegas in Jerez. Inmiddels heeft Montilla haar eigen D.O en produceert onversterkte wijn, gemaakt van pedro ximenez, die mag vergisten tot een sterke wijn en daarna wordt gelagerd in tinajas (stenen vaten). In de middag brengt u een bezoek aan een bodega voor een wijnproeverij.
Optie. Een bezoek aan het micologisch informatiecentrum aan de rand van Priego waar u alles te weten kunt komen op het gebied van paddestoelen. Ook kunt u een wandeling van ongeveer een uur maken door de tuinen waar de ecosystemen van alle acht de provincies van Andalusië zijn geplant.
4

Dag 4

Priego de Cordoba, Jerez de la Frontera
Omdat deze omgeving ook bekend staat om de beste olijfolie van Andalusië brengt u ´s morgens een bezoek aan een olijfoliefabriekje om een van Spanjes beste olijfolie te proeven.
Daarna vertrekt u richting Jerez de la Frontera en komt langs Fuente de Piedra, hier bevindt zich een grote lagune waar ieder jaar duizenden flamingos nestelen. U kunt de lagune en het informatiecentrum bezoeken en eventueel een wandeling langs de lagune maken en flamingos spotten
Daarna rijdt u langs twee bijzonder mooie witte dorpen die beiden hoog op een bergtop liggen en zeer de moeite voor een bezoek waard zijn; Olvera en Arcos de la Frontera. Bezoek Olvera rond lunchtijd en Arcos de la Frontera in de middag. Wandel door de smalle straatjes en geniet van de authentieke Andalusische sfeer. Tegen de avond komt u aan in uw hotel in Jerez.
5

Dag 5

Jerez de la Frontera
Jerez is een gezellig plaatsje dat behalve om zijn bodega´s ook bekend is om de Andalusische raspaarden. Het is mogelijk om in Jerez een show mee te maken waar de dansende paarden uit Jerez centraal staan. O.a bij de Koninklijke rijschool, waar u ook een rondleiding kunt reserveren.
In de namiddag gaat u deelnemen aan een wijnproeverij bij een traditionele sherrybodega. Jerez is dé plek waar men sherry proeft. Er zijn talrijke bodega´s. Het is boeiend om van een gids uitleg te krijgen hoe het proces via de criaderas werkt. De D.O Jerez biedt diverse wijnen; fino, amontillado, oloroso, cream, palo corto en ook pedro ximenez. Als u een bar binnen stapt in Jerez kan het zomaar gebeuren dat een groepje vrienden of familie gaan zingen of flamencodansen.
6

Dag 6

Cadiz
Om nieuwe wijnen te proeven moeten u naar de plaats Cadiz. Onderweg bezoekt u een kleinschalige bodega die een fruitige wijn produceert. Cadiz is een stad waar u zeker de tijd voor moet nemen. De diverse bouwwerken stralen een sfeer van de tijd dat Cadiz een welvarende handelsstad was. Hier kwamen de schepen aan met producten uit Zuid en Midden Amerika die daarna door heel Europa vervoerd werden.
Je kunt de kathedraal bezoeken of de dagmarkt met heerlijke verse zeeproducten. Ook horen een Romeins theater en opgravingen uit de tijd van de Feniciers tot de mogelijkheden. Als er ergens een plek is waar u verse vis of schaaldieren moet eten, dan is dat in de omgeving van de haven of het strand van Cadiz. Overnachting in Jerez.
7

Dag 7

Ronda
Na het ottbijt vertrekt u via Cadiz naar Arcos de la Frontera, daar maakt u een prachtige tocht via het natuurpark Sierra de Grazalema voordat u in de legendarische plaats Ronda aankomt. Ronda is een sfeervol en historisch stadje waar je vanaf de brug El Tajo kunt genieten van schitterende uitzichten.
8

Dag 8

RondaMalaga
Na het ontbijt vertrekt u richting Malaga waar u uw huurauto inlevert of er voor kiest om deze vakantie te verlengen.

Elke dag rijdt u ongeveer anderhalf tot twee uur. Behalve de tocht van Priego naar Jerez (dag 4), die is 3 uur, maar met tussenstops.

Mocht u deze reis willen verlengen, neem dan vooraf contact met ons op. Wij vertellen u graag over alle mogelijkheden en maken bovenstaande programma graag voor u op maat! U kunt ons telefonisch bereiken via 020-7511340 of per mail

INBEGREPEN All-inclusive autohuur (sunnycars)tijdens hele verblijf (€ 0,- eigen risico), één auto per boeking (max 2 pers.)
7 Overnachtingen met ontbijt in leuke familiehotels, waarvan:
1 nacht Malaga
2 nachten Priego de Cordoba
3 nachten Jerez de la Frontera
1 nacht Ronda
Proeverijen
Entree en wijn proeven wijnmuseum Malaga
Wijnproeverij Priego de Cordoba
Bezoek olijfoliefabriekje en proeven Priego de Cordoba
Entree Micologisch centrum Priego de Cordoba
Bezoek bodega en wijn proeven Jerez de la Frontera
Bezoek bodega en wijn proeven Cadiz
Bezoek bodega en wijn proeven Ronda
Nederlandssprekend contactpersoon
Uitgebreid reispakket met o.a. kaart en informatie van de omgeving
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Lunch, dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
Overige maaltijden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar