8 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Tsjechie
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief treinticket
Trein ticket
Tsjechië | Wandelen door het Boheemse woud

Tsjechië is ideaal om te wandelen. Het bijzondere en veelzijdige landschap kent een buitengewoon dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden. Deze paden strekken zich uit tot in de verste uithoeken van het land. Dankzij het milde klimaat kan er praktisch het hele jaar door gewandeld worden. Bergen afgewisseld met hoogvlaktes, met heide, veen en dicht naaldwoud bepalen het beeld van het landschap.

Aangevuld met stille meertjes en ruisende bergbeken, en hier en daar een schijnbaar ingeslapen boerendorp. Ook andere “bewoners” kunt u wellicht ontmoeten: herten en reetjes, met enig geluk een kudde moeflons of een stel lynxen. Otters en bevers, eerst bijna uitgestorven, zijn er nu weer vaker gespotte dieren. De reisleider neemt u iedere dag mee voor een flinke rondwandeling om u deelgenoot te laten zijn van deze pure flora en fauna.

Tsjechië wordt bijna uitsluitend begrensd door middelgebergte, zoals het Boheemse Woud waarvan de Tsjechische naam Šumava (spreek uit: Sjóe-ma-va) luidt. Ver weg van grote steden en industrie heeft het gebied, daar waar eens het IJzeren Gordijn “hing”, de natuurlijke puurheid uitstekend kunnen bewaren. De Šumava is een groene long midden in Europa en verdient het dubbel en dwars om een nationaal park (in het Tsjechisch narodni park) te zijn.

Tijdens de Middeleeuwen was Šumava bekend vanwege de goudmijnbouw en trok het gelukzoekers van heinde en verre. De aanwezigheid van versterkte burchten zijn een knipoog naar deze vervlogen tijden en ook de stadjes Sušice en Kašperské Hory dateren uit die tijd.

Route
Licht-bergachtig landschap, wandelroutes soms flink stijgend en dalend, afgewisseld met relatief vlakke stukken. Hoogteverschil iedere dag ca. 300-500 meter. Per wandeldag wordt ca. 17-20 km afgelegd in ca. 5- 6 uur. Dat lijkt veel maar valt toch mee door de meerdere vlakke stukken naast de stijgingen en dalingen. De wandelroutes zijn goed in het Nederlands beschreven en bovendien loopt de reisleider met de groep mee.

Hotel Gandalf
Kleinschalig en sfeervol charmehotel in een klassiek schoolgebouw, midden in het kleine plaatsje Svojsice (gemeente Petrovice), slechts enkele kilometers van het Sumava Nationaal Park verwijderd. De hotelleiding is in Vlaamse handen, heel persoonlijk en zorgt voor een knus thuisgevoel. Het hotel is geheel niet-roken, geen huisdieren. Omwille van het weidse uitzicht en de magische verschijning werd dit hotel de naam Gandalf gegeven, verwijzend naar de figuur van de magiër uit “Lord of the Rings” (Tolkin).

Kamers
15 ruime en smaakvol ingerichte gastenkamers, de meeste met een eigen comfortabele badkamer (4 kamers delen de badkamer met maximaal 1 andere kamer). De (indeel-)kamers hebben 2 losse bedden. Alle kamers bieden een weids uitzicht op het natuurpark.

Maaltijden
Ontbijt met vers brood, vlees, kaas, honing, gebakje, fruit, granen, muesli, gekookte eieren. Het diner wordt feestelijk gepresenteerd in buffetvorm: vers, gevarieerd en gezond. Vegetarisch opgeven bij boeking.

1

Dag 1

Elk Nederlands of Belgisch station-Bayerisch Eisenstein per trein (vertrek ochtend, aankomst einde van de middag). Transfer naar Petrovice per minibus (rijtijd ca. 45 min.).
2

Dag 2

Wandeling (ca. 17 km/5 uur, hoogteverschil 450 m.) naar de top van de Svatobor en daarna verder tot het oude stadje Sušice. Op de terugtocht eerst een tijdje langs de rivier de Otava en daarna terugkeer naar het hotel langs de flank van de Svatobor.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 20 km/6 uur, hoogteverschil 300 m.) vanuit Svojšice naar het natuurpark Zbynické Rybníky. Rond de vele meertjes laten zich vele watervogels bewonderen. Onderweg passeert u de burcht van Kašovice.
4

Dag 4

 Transfer per minibus naar Kašperské Hory. Wandeling (ca. 20 km/6 uur, hoogteverschil 500 meter) eerst omhoog naar de burcht Kašperk, de hoogst gelegen vesting van Tsjechië. Van daaruit gaat een ruig pad verder naar de oude Keltische nederzetting Sedlo. Op de terugweg gaat de tocht over de Sraz om tenslotte via Petrovice terug bij het hotel te komen.
5

Dag 5

Wandeling (ca. 20 km/6,5 uur, hoogteverschil 300 meter) via de dorpjes Maršovice en Petrovice naar het natuurpark van Kochánov en de plaats Kochánov zelf. Route door de hoger gelegen delen van het natuurpark, langs afgelegen boerderijen.
6

Dag 6

Wandeling (ca. 20 km/5,5 uur, hoogteverschil 300 m.) via Horní Stakov naar de middeleeuwse burcht van Velhartice. U volgt daarna de Ostružná om via het hoger gelegen dorpje Hory Matki Boží terug te keren naar het hotel.
7

Dag 7

Transfer per minibus naar Prášily. Wandeling (ca. 17 km/5 uur, hoogteverschil 450 m.) eerst naar het gletsjermeer Prášily. Daarna een lange klim tot de top van de Polednik, de hoogste berg (1.315 m.) uit de streek. Bij helder weer is er van hieruit zelfs zicht op de Alpen! Via een parallel pad terug naar Prášily. Transfer per minibus naar het hotel.
8

Dag 8

Transfer naar Bayerisch Eisenstein per minibus. Bayerisch Eisenstein-Elk Nederlands of Belgisch station per trein (vertrek ochtend, aankomst begin van de avond).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Elk Nederlands station-Bayerisch Eisenstein v.v. per trein
Transfer per minibus Bayerisch Eisenstein-Petrovice v.v.
7 overnachtingen (indeling in) 2- persoonskamer met (door 2 kamers) gedeelde badkamer/toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)
Meelopende Nederlandssprekende reisleider
Plaatselijke transfers per minibus (2 dagen) naar de wandelingen v.v.
NIET INBEGREPEN Toeslag (indeling in) 2-persoonskamer met eigen badkamer/toilet Toeslag
1-persoonskamer met (door 2 kamers) gedeelde badkamer/toilet Toeslag
1-persoonskamer met eigen badkamer/toilet Eten en drinken onderweg
Lunchpakket mogelijk (kosten € 2,50, zelf klaar te maken bij/van het ontbijtbuffet).
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt