8 dagen
Aantal dagen
10-13 personen
Aantal personen
Tsjechie
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief treinticket
Trein ticket
Tsjechië | Wandelen door het Boheemse woud

Tsjechië is ideaal om te wandelen. Het bijzondere en veelzijdige landschap kent een buitengewoon dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden. Deze paden strekken zich uit tot in de verste uithoeken van het land. Dankzij het milde klimaat kan er praktisch het hele jaar door gewandeld worden. Bergen afgewisseld met hoogvlaktes, met heide, veen en dicht naaldwoud bepalen het beeld van het landschap.

Aangevuld met stille meertjes en ruisende bergbeken, en hier en daar een schijnbaar ingeslapen boerendorp. Ook andere “bewoners” kunt u wellicht ontmoeten: herten en reetjes, met enig geluk een kudde moeflons of een stel lynxen. Otters en bevers, eerst bijna uitgestorven, zijn er nu weer vaker gespotte dieren. De reisleider neemt u iedere dag mee voor een flinke rondwandeling om u deelgenoot te laten zijn van deze pure flora en fauna.

Boheemse Woud
Tsjechië wordt bijna uitsluitend begrensd door middelgebergte, zoals het Boheemse Woud waarvan de Tsjechische naam Šumava (spreek uit: Sjóe-ma-va) luidt. Ver weg van grote steden en industrie heeft het gebied, daar waar eens het IJzeren Gordijn “hing”, de natuurlijke puurheid uitstekend kunnen bewaren. De Šumava is een groene long midden in Europa en verdient het dubbel en dwars om een nationaal park (in het Tsjechisch narodni park) te zijn.

Tijdens de Middeleeuwen was Šumava bekend vanwege de goudmijnbouw en trok het gelukzoekers van heinde en verre. De aanwezigheid van versterkte burchten zijn een knipoog naar deze vervlogen tijden en ook de stadjes Sušice en Kašperské Hory dateren uit die tijd.

Route
Licht-bergachtig landschap, wandelroutes soms flink stijgend en dalend, afgewisseld met relatief vlakke stukken. Hoogteverschil iedere dag ca. 300-500 meter. Per wandeldag wordt ca. 17-20 km afgelegd in ca. 5- 6 uur. Dat lijkt veel maar valt toch mee door de meerdere vlakke stukken naast de stijgingen en dalingen. De wandelroutes zijn goed in het Nederlands beschreven en bovendien loopt de reisleider met de groep mee.

Accommodatie
Voor deze reis maken we gebruik van een bijzondere accommodatie, een groot dorpshuis in Boheemsde stijl in het kleine dorpje Jiricna, midden in het Boheemse Woud, ca. 20 km over de grens Duitsland/Tsjechië. Het huis heeft 9 kamers met eigen douche/toilet. Het management is in Vlaamse handen, heel persoonlijk en zorgt voor een heerlijk “thuisgevoel”.

Vertrekdata

27/08/2021
beschikbaar
27/09/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Elk Nederlands of Belgisch station-Bayerisch Eisenstein per trein (V Amsterdam ca. 08.00 u, via Utrecht en Arnhem, A Bayerisch Eisenstein ca. 17.00 u). Transfer per minibus naar Jiricna (ca. 25 km, rijtijd ca. 30 min.).
2

Dag 2

Wandeling (ca. 19 km/6 uur, hoogteverschil ca. 500 m) vanuit Petrovice via “het gouden handelspad” naar de top van de berg Svatobor (845 m). Een eenvoudige middagmaaltijd is mogelijk bij de uitkijktoren. Daarna volgt een afdaling via Svojšice, Castkov en Strunkov terug naar Petrovice.
3

Dag 3

In de ochtend gaan we eerst met de Šumava-bus naar Zelezna Ruda. Van hieruit nemen we de stoeltjeslift naar de berg de Spicak (1.064 m). Wandeling (ca. 24 km/7 uur, hoogteverschil ca. 500 m) tot aan de top en langs de rivier de Pančir door “de streek van de vergeten dorpen” tot Keply. De hele wandelroute is vooral dalend, door het bos tot in Jiřičná.
4

Dag 4

Wandeling (ca. 17 km/6 uur, hoogteverschil ca. 300 m) naar Nová Viska en Puchverk en aansluitend door de vallei van Kochánov. Dan volgt een korte stijging en gaat de route langs voormalige zilvermijnen. Picknick onderweg. Dan volgt een daling van Mochov naar Horejsi Tesov.
5

Dag 5

Transfer naar Kašperské Hory. Wandeling (ca. 22 km/7 uur, hoogteverschil
ca. 450 m) eerst omhoog naar de burcht Kašperk (de hoogst gelegen vesting van Tsjechië). Dan gaat het ruige pad verder naar de oude Keltische nederzetting Sedlo. In de middag gaat de route over de Straz en eindigt in Jiricna.
6

Dag 6

Wandeling met een cultureel tintje (ca. 16 km/6 uur, hoogteverschil ca. 350 m) via Kojšice en Loučova naar Hartmanice. We bezoeken hier de synagoge van Hartmanice en in het stadje lunchen we. In de middag route via Dobra Voda verder naar Karlo. Via “de hel van Hartmanice-Peklo” terug naar Jiricna.
7

Dag 7

Transfer naar Prášily. Wandeling (ca. 17 km/5 uur, hoogteverschil ca. 450 m) van het gletsjermeer van Prášil naar de top van de Polednik, de hoogste berg (1.315 m.) van deze streek. Bij helder weer zien we vanaf hier zelfs de Alpen liggen! Via
een parallelpad terug naar Prášily. Transfer terug naar Jiricna.
8

Dag 8

Transfer naar Bayerisch Eisenstein per minibus. Bayerisch Eisenstein-Elk Nederlands of Belgisch station per trein (V Bayerisch Eisenstein ca. 09.00 u, via Arnhem en Utrecht, A Amsterdam ca. 18.00 u).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Elk Nederlands station-Bayerisch Eisenstein v.v. per trein
Transfer per minibus Bayerisch Eisenstein-Petrovice v.v.
7 overnachtingen (1- persoonskamer met eigen badkamer/toilet
Halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)
Meelopende Nederlandssprekende reisleider
Plaatselijke transfers per minibus naar de wandelingen v.v.
NIET INBEGREPEN Eten en drinken onderweg
Lunchpakket mogelijk (€ 6,- lokaal af te rekenen)
Afdracht reisgarantiefonds
bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt