8 dagen
Aantal dagen
2-6 personen
Aantal personen
Turkije
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief vliegticket, Inclusief vliegticket
vliegticket
Turkije | Wandelen over de Lycian Way

De “Lycian Way” is een historische wandelroute langs de Turkse zuidkust door het oude Lycië. Een bergachtige streek met prachtige gevarieerde natuur waar u haast struikelt over de vele oudheden die door de vroegere bewoners, de Lyciërs, zijn achtergelaten. Ruim tien jaar geleden heeft Kate Clow (de bedenkster van de route) deze eerste lange afstandsroute gemarkeerd en beschreven. U wandelt door één van de laatste onaangetaste kustgebieden van de Middellandse Zee. Hier vindt u steile kliffen, kleine baaien, olijfgaarden en stille dorpjes hoog op de bergflanken gelegen.

U loopt over eeuwenoude paden, soms afdalend naar kleine strandjes, dan weer flink klimmend naar kliffen en adembenemende panorama’s. Warm geworden van de wandeling kunt u een verfrissende duik in zee nemen.

Tijdens deze bijzondere wandelvakantie loopt u van het voormalige Griekse dorp Kayaköy bij Fethiye langs de kust naar het eindeloze strand en de onder gestoven ruïnes van Patara. U bezoekt onderweg ondermeer de oude Lycische steden: Sidyma, Xanthos en Patara. Tijdens deze tocht waant u u ver van de drukke toeristische plaatsen. Op veel trajecten komt u, op een boer of herder na, niemand tegen.

U verblijft in de verschillende plaatsjes in comfortabele pensions maar ook in eenvoudige gastenhuizen in de kleine dorpen. U maakt kennis met de vriendelijkheid en grote gastvrijheid van de lokale bevolking. ’s Avonds geniet u van de goede Turkse keuken.

U loopt de route aan de hand van de rood/witte markeringen en de korte beschrijvingen in het boek van Kate Clow. Het programma kan ook enigszins aangepast worden, dus bijvoorbeeld kortere of langere wandelingen op sommige dagen en/of verlenging met extra dagen. Neem hierover gerust contact op!

Let op! De moeilijkheidsgraad van deze reis schommelt tussen 2 en 3! Soms zijn er pittige hoogte verschillen waar u rekening mee moet houden!

Aan de Zuidkust vind je m.n. vanaf de laatste week van oktober tot mei weinig of geen toeristen.  De maand juni is over het algemeen ook erg rustig. Juist in deze maanden is het weer vaak heerlijk om te wandelen.

1

Dag 1

Aankomst in Dalaman, transfer naar Kayaköy. Kayaköy is een mooi gelegen dorp in een vruchtbare vallei omgeven door bergen en baaitjes. Kayaköy is een interessante plek om rond te lopen, m.n. ook het oude Griekse deel, het vroegere Levissi, waar de huizen en kerken er nu verlaten bij staan. Levissi is het dorp waar   het boek “Vogels zonder vleugels” van L. de Bernières is gesitueerd.Overnachting in een sfeervol comfortabel charme pension.
2

Dag 2

Rustige startdag: in de ochtend kun je een wandeling maken door het geitendorp Keçiler waar ook het pension gelegen is en daarna doorlopen naar het oude Griekse Levissi. Al dwalend door de smalle straatjes, langs oude huizen, kapellen en kerken krijg je een idee van het vroegere leven hier. In de buurt kun je lekker lunchen. Hiervandaan loopt de route over een wat saai stuk naar Ovacik (2,5 uur) waar de Lycian way officieel begint. Het is leuker om via een gemarkeerd pad door de bergen naar het bekende strand van Ölüdeniz te lopen (ca. 2,5 uur) en daar een busje te pakken naar Ovacik.
Overnachting in hotel in Ovacik HP. Ovacik is een toeristische plaats maar het hotel ligt aan de buitenrand vlakbij het officiële startpunt van de Lycian way. In dit hotel verblijven veel trekkers.
3

Dag 3

Wandeling van Ovacik via Kirme naar het mooi gelegen plaatsje Faralya. In totaal ongeveer 5 uur lopen. Ca. 530 m. stijgen en 515m. dalen.
Geleidelijk stijgende wandeling met prachtige zeezichten over een eeuwenoud pad via het plaatsje Kozaaca?? en het landbouwdorpje Kirme naar Faralya, een dorp op de heuvelrug naast de Vlinder en Kabak valleien. De inwoners van Faralya en het buurdorp Kabak leven met name van de honingteelt en landbouw. De kust is hier nog vrijwel ongerept. Overnachting in houten bungalows bij een erg vriendelijke familie. Zij koken ’s avonds een heerlijke maaltijd.
4

Dag 4

Faralya – Kabak – Alinca ongeveer 5 – 6 u lopen, optie 1: stijgen ca. 870m. dalen ca. 450m. optie 2: stijgen ca. 620m. dalen ca. 200m.
Kabak is het volgende baaitje en ligt omsloten door indrukwekkende bergen. Via een prachtige route loop je bovenlangs naar Kabak. Aangekomen in het dorpje heb je 2 mogelijkheden: je daalt via een bosrijk pad steil naar beneden (ca. 200m.). Bij de baai aangekomen kun je lekker zwemmen en lunchen. Na Kabak leidt de route het bos in en via een stenig pad kom je bij de afslag naar Alinca.
Je kunt echter ook het pad bovenlangs het dal nemen en dus niet afdalen naar het strand, dit scheelt een aanzienlijk deel stijgen.  Het laatste deel van de route is voor beide opties hetzelfde: via een eeuwenoud pad klim je omhoog naar het dorpje Alinca, gelegen op 720 m. hoogte.  Onderweg heb je indrukwekkende vergezichten o.a. op het strand van Kabak. Overnachting in houten cabines bij het dorpshuis van een familie waarvandaan je prachtig uitzicht op zee hebt. Zij koken een lekkere maaltijd voor je.
5

Dag 5

Alinca – Bogazici/Sidyma, ongeveer 3,5 uur wandelen. Ca. 450m. dalen en 350m. stijgen. Mooie afwisselende wandeling met prachtige uitzichten. Van het hooggelegen Alinca daal je af naar het glooiende agrarische land van Bogazici. Hiervandaan stijgt het pad weer en loop je door naar het prachtig gelegen dorpje Dodurga. Hier vind je de restanten van het oude Sidyma met vooral vele tombes en sarcofagen. In dit “openluchtmuseum” verblijf je in karakteristieke stenen huizen. De gastvrouwen zullen je verwennen met hun goede en overvloedige maaltijden.
6

Dag 6

Sidyma – Bel – Gavuragili –  Pydnai, ca. 6 – 6,5 uur wandelen. Totaal ca. 575m. stijgen, 900m. dalen. Vanuit Sidyma loop je verder naar het op 750m. gelegen dorpje Bel. Hiervandaan  volg je de verdere loop van de oude Romeinse weg die van Sidyma naar Pydnai loopt. Het pad leidt omhoog over een pas met indrukwekkende uitzichten. Hiervandaan gaat het vrij steil bergafwaarts over een stenig pad, het laatste stuk van de wandeling leidt door bosjes en langs velden naar het dorp Gavuragili dat  boven een klein strandje ligt.

Vanuit Gavuragili loop je door naar Pydnai waar je de restanten vindt van een kleine Lycische marine en militaire basis welke de uiterste westelijke kant van het strand van Patara bewaakte. Onderweg heb je prachtige uitzichten op het uitgestrekte strand van Patara.

Via Pydnai kom je op het strand uit waar je een lekkere duik kunt nemen of wat kunt drinken.Hier wordt je opgehaald en naar de indrukwekkende Lycische stad Xanthos gebracht, de hoofdstad van het vroegere Lycische rijk en inmiddels opgenomen op de Unesco lijst van werelderfgoed. Na dit bezoek staat het busje/auto klaar om je verder naar Patara te brengen (25 min). Patara staat bekend om haar mooie uitgestrekte strand- en duingebied en imponerende Lycische stad. In Patara worden ook kanotochten georganiseerd.  Overnachting in een familiepension in Patara waar weer een lekkere maaltijd voor je klaarstaat.

7

Dag 7

Patara
Vandaag kun je het oude uitgestrekte Patara bezoeken en een verdere wandeling maken over het strand en door het duinengebied. Het 18 km lange zandstrand zul je waarschijnlijk min of meer voor je alleen hebben. Indien je wilt, kun je echter ook een mooie maar lange rondwandeling maken over het schiereiland, welke  o.a. langs een oud Romeins aquaduct leidt (ca. 6 – 6,5 u) . Een andere wat kortere wandeling brengt je naar Kalkan  (ca. 4 uur) vanwaar je de bus terug kunt nemen naar Patara.
Liefhebbers kunnen in Patara trouwens ook een kanotocht maken over de Esen rivier.
Overnachting en maaltijd in pension in Patara.
8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma, tranfer naar het vliegveld in Dalaman.  Verlenging is ook mogelijk.

Indien je wilt verlengen zijn de volgende plaatsen aan te raden: Kayaköy en Faralya. In  de plaatsjes zijn meerdere wandelingen te maken. Het is tevens mogelijk de route verder te volgen tot aan Kalkan.
Het programma kan ook enigszins aangepast worden, dus bijvoorbeeld kortere of langere wandelingen op sommige dagen.Neem hierover gerust contact op! Indien je een programma volledig op maat wilt hebben, worden € 25 extra kosten per boeking berekend.

Denk er aan: door weersinvloeden,  houtkap en constructiewerkzaamheden kunnen paden veranderen en markeringen verdwijnen. Indien je problemen hebt op de route geef het a.u.b. aan ons door. Wij controleren de route regelmatig  maar kunnen niet voorkomen dat er wel eens het één en ander verandert.

INBEGREPEN het officiële boek met kaart over de Lycian way, winkelwaarde € 24,50, 1 exemplaar per boeking
transfer vliegveld Dalaman – Kayaköy
transfer Pydnai – Xanthos – Patara
transfer Patara – vliegveld Dalaman
bagagevervoer
verblijf in pensions en houten bungalows op 2-persoonskamer met eigen badkamer
verblijf in eenvoudige dorpshuizen
7 x ontbijt, 7 x diner
Nederlands contactpersoon ter plaatse
NIET INBEGREPEN vlucht
visum voor 90 dgn. (€ 20,-)
entree gelden (ongeveer € 10,-)
maaltijden die niet vermeld staan bij inclusief (reken ongeveer op € 35,-)
bijdrage reisgarantiefonds € 15,-
Prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis (minimum deelname 2 personen).  
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt