8 dagen
Aantal dagen
2-4 personen
Aantal personen
Zweden
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Exclusief vliegticket
Vliegticket
Zweden | Wandelen over het Sint Olavspad

‘s Werelds noordelijkste pelgrimsroute loopt van Selånger in Zweden door bossen, langs meren en historische plaatsen naar Trondheim in Noorwegen. St. Olavsleden kan met recht het Scandinavische antwoord op El Camino de Santiago de Compostela genoemd worden. Tijdens deze week wandelt u het eerste gedeelte van Olav’s reis. De wandeling is niet zwaar en is een heerlijke natuurervaring.

Ooit was de St. Olavs pelgrimsroute, samen met de wegen naar Santiago de Compostela en Rome, de belangrijkste pelgrimsweg van Europa. Na de reformatie raakte de tocht in vergetelheid, maar bijna duizend jaar nadat Olav Haraldsson van Zweden naar Noorwegen liep, kunt u met behulp van goede kaarten, overnachtingsmogelijkheden langs de route en nieuwe bewegwijzering in zijn voetsporen treden. Tijdens het lopen beleeft en voelt u een deel van die geschiedenis met zowel prachtige natuur als imponerende cultuur.

Langs deze route leert u het levensverhaal van de Noorse Vikingkoning Olav Haraldsson kennen. In de zomer van 1030 stapte hij aan land aan de Zweedse oostkust, na een aantal jaren in ballingschap te hebben geleefd in Rusland. Hij wilde opnieuw koning worden van Noorwegen en eenheid scheppen in het land, onder meer door het te bekeren tot het christelijk geloof. Zijn plan slaagde niet: Olav kwam om in de strijd in Stiklestad in Noorwegen. Direct na zijn dood vonden er wonderlijke genezingen plaats rond zijn lichaam. Al snel deden talrijke verhalen over Olavs religieuze krachten de ronde.

Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden.

Nu, 500 jaar later, groeit de interesse voor pelgrimages weer. Wandelen over oude pelgrimspaden, door prachtige natuur, rust en ruimte biedt een intense natuurervaring en is voor menigeen ook een innerlijke reis.

De route leidt voornamelijk over onverharde paden en is voor een ieder met een goede conditie en enige wandelervaring goed te doen. Deze bijzondere pelgrimstocht waarbij u door de schitterende natuur van Zweden loopt zal zo overweldigend mooi zijn, dat uw vakantie een onvergetelijke ervaring zal zijn.

Helaas is deze reis in 2022 niet meer boekbaar!

Tijdens deze week wandelt u een gedeelte van Olav’s reis. De wandeling is niet zwaar en is een heerlijke natuurervaring.

1

Dag 1

Reisdag: Amsterdam – Revsund
2

Dag 2

Revsund – Pilgrimstad (ca. 14 km)

Een toegankelijke eerste kennismaking met St. Olavsleden. Over smalle bospaadjes langs het meer van Anvik, loop je naar Pilgrimstad – de naam zegt het al: een belangrijke plek in de St. Olav saga. Onderweg passeer je de Hålbergsgrot, een spelonk waar in de Middeleeuwen een banneling woonde. In Pilgrimstad bevindt zich een St. Olav bron, volgens de overlevering met helend water. Het hele dorp gebruikt deze bron, inclusief de bierbrouwerij waar je langs komt gelopen. ‘Heilig’ bier dus!

 

3

Dag 3

Pilgrimstad – Brunflo (ca. 25 km)

Vanaf Pilgrimstad is het een gemoedelijke, maar stevige wandeling richting Brunflo, waarbij je onderweg kleine dorpjes en meren passeert. Bij Brunflo begint Storsjön (het Grote Meer), waarlangs je de komende dagen zult lopen.

De prachtige kerk van Brunflo stamt uit de 18e eeuw en staat op dezelfde plek als een St. Olavskerk uit de 12e eeuw. De accommodatie is een prachtige B&B, waar de IJslandse paarden rondom staan te grazen.

4

Dag 4

Brunflo – Östersund (ca. 15 km)

De weg naar Östersund is gemakkelijk en niet erg lang. Östersund is de hoofdstad van de Zweedse provincie Jämtland en heeft een van de beste attracties van Zweden: het enorme openluchtmuseum Jamtli (Zweeds museum van het jaar 2013), waar een deel van de tentoonstelling over Olav en de Vikings gaat.

5

Dag 5

Östersund – Rödön (ca. 20 km)

Op deze dag passeer je de meest noordelijke runesteen van Europa. De tekst verhaalt over de kerstening van de lokale bevolking. Maar er staat ook een afbeelding op van het monster dat zich in het plaatselijke meer zou bevinden: storsjöodjuret. Ook kom je voorbij een van de grootste trekpleisters van de provincie, de 800-jaar oude kerk van Frösö, met een prachtig uitzicht over de bergen.

6

Dag 6

Rödön – Nälden (ca. 25 km)

Langs het kerkje van Rödön, door velden en bossen, met prachtig uitzicht op de bergen in de verte, vervolgt de weg naar Nälden. Je passeert een van de vele St. Olavsbronnen – waterputten die door Olav gemaakt zouden zijn door met zijn staf op de grond te slaan. Het water uit deze bronnen is gewoon te drinken.

7

Dag 7

Nälden – Alsen (ca. 20 km)

Vanaf Nälden is het een plezierige, gemakkelijke wandeling richting Alsen, met een prachtig uitzicht op de bergen. Onderweg zie je onder meer de vijfduizend jaar oude rotsschilderingen van Glösa en een reconstructie van hutten van elandenjagers die hier lang geleden woonden. Je slaapt in Wången, een van de meest gerenommeerde rijscholen in Zweden. Koninklijk bovendien!

8

Dag 8

Reisdag: Alsen – Amsterdam

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen. Wij raden aan om deze reis een paar dagen te verlengen zodat u heerlijk kunt genieten van bijvoorbeeld Stockhom of het pension in Revsund. Neem gerust contact met ons op zodat wij u meer details over deze bijzondere reis kunnen geven. De wandelingen zijn niet zwaar en zijn een heerlijke natuurervaring.

INBEGREPEN Nederlandstalig routebeschrijving
Nederlandstalig contactpersoon
ontbijt
eten voor lunchpakket
avondeten
Bagagetransport
NIET INBEGREPEN Vlucht naar Ostersund (via Stockholm) Eventueel ook via ons te boeken
Avondeten Östersund (dag 4)
Lunch (dag 5)
Drankjes en overige kosten van persoonlijke aard
Eénpersoonstoeslag (Brunflo, Östersund, Alsen) € 180,-
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Aangezien de St. Olavsroute relatief nieuw is, zijn lang niet overal hotels of B&B’s beschikbaar, zoals bijvoorbeeld langs de Camino in Spanje. De standaard van de accommodatie verschilt dan ook per dag: soms is het een B&B, soms een herberg, soms een simpele ‘stuga’.
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar