15 dagen
Aantal dagen
14-20 personen
Aantal personen
Japan
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
n.v.t.
Moeilijkheidsgraad
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Japan | Culinaire hofreis

Ruim vier eeuwen lang was Nederland het enige westerse land waar Japan zaken mee onderhield. Nederland bezat een unieke handelspost in Deshima bij Nagasaki en om deze precaire relatie te kunnen onderhouden diende de Nederlandse afgezanten elke 4 jaar een 1500 km lange reis naar de keizer in de hoofdstad Tokyo af te leggen. Tijdens deze hofreis sliepen de Nederlanders in Boeddhistische tempels en prachtige pleisterplaatsen langs pelgrimsroutes. Nederland raakte zo als eerste Westerse land in aanraking met de verfijnde Japanse keuken

Sushi, umami, nori, sake en miso kenden wij al voordat andere culturen daarmee aan de haal gingen. Deze authentieke hofreis gaan wij in samenwerking met een Japans team nabootsen met modern transport (uiterst snelle treinen of shinkansen). Een bijzondere reis waarbij wij lokale producenten langs de kust en in de bergen bezoeken, op plaatsen waar andere reisorganisaties niet komen. Wij proeven specialiteiten zoals vliegende vis, de zeer verraderlijke fugu vis, gefermenteerde zoetwatervis, prachtig dooraderd Wagyuvlees, zeewier, zee-oren, onbekend citrusfruit, konjakplanten en nog veel meer. Daarnaast maken we kennis met de indrukwekkende natuur en de cultuur van dit bijzondere land.

Reisleiding
De reis zal worden geleid door René Zanderink, bioloog, journalist en kookboekenschrijver. In 2015 verkreeg hij de prijs voor beste kookboek, meest duurzame kookboek en een internationale Gourmand-prijs voor beste lokale kookboek met het boek Liever Lokaal. Deze boeken werden gevolgd door Nieuwe Veluwse keuken, Over inpakken en Van kop tot kont. Hij werkt tevens al 20 jaar voor de Nederlandse Ark van de Smaak, waarin alle zeldzame lekkernijen van Nederland opgenomen zijn. Hij is ambassadeur van Dutch Cuisine. Sinds een jaar of vijf leidt hij culinaire reizen op Texel, in Italië en Portugal. Japan is zijn nieuwste project en met dit project wil hij laten zien dat de Nederlanders daar in 4 eeuwen monopoliepositie wel degelijk van al dat lekkere eten genoten hebben. Ze hielden het alleen voor zich, totdat Amerikanen en andere westerlingen het ook ontdekten. Tevens zullen we op deze reis lokaal worden bijgestaan door Japanse experts die ons de vele culinaire hoogtepunten verder zullen verklaren.

Vertrekdata

08/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 5495
1

Dag 1

Rond het middaguur vertrek van Amsterdam naar Nagasaki Airport, met overstap in Tokyo.
2

Dag 2

Aankomst in Nagasaki, Kyushu. Transfer naar ons hotel. René Zanderink geeft ons onderweg een eerste inzicht in de lokale VOC-achtergronden en de daarbij behorende culinaire geheimen die de heren van de VOC toentertijd tot hen namen. Bij het hotel aangekomen checken we in en maken ons op voor het avondeten in een bijzonder restaurant in Nagasaki waar we o.a. een gerecht van vliegende vis voor ons bereid wordt. Tevens krijgen we uitleg over de Japanse eetgewoonten door de eeuwen heen. Terug in het hotel vertelt René ons over de 400 jaar oude band van Nederland met Japan.
Overnachting in: Luke Plaza Hotel
3

Dag 3

Ons ontbijt begint al bijzonder, we proeven onder meer Japanse kaas en zuivel! Na het ontbijt gaan we naar de beroemde havenstad Dejima. Dejima was ooit een kunstmatig eiland en een Nederlandse handelspost. Nu is het een historisch district met gereconstrueerde 17e-eeuwse pakhuizen en koopmanswoningen. Bezoekers kunnen de sfeervolle werf verkennen en tentoonstellingen met antiek meubilair en voorwerpen uit de scheepvaart bekijken in de oude houten seminarie. Langs het nabijgelegen kanaal vinden we elegante café’s die een ouderwetse Europese maritieme sfeer oproepen. Na dit bezoek genieten we van een heerlijke en bijzondere lunch, namelijk Sushi van Kurage oftewel kwal. Na de lunch rijden we verder ons hotel in de meest zuidwestelijke stad Shimonoseki op Honshu, het hoofdeiland van Japan. Aan het begin van de avond gaan we te voet de stad in om hier diverse soorten heerlijke krab te eten. In Japan worden vele soorten krab gebruikt en tot heerlijke gerechten verwerkt.
Na het diner keren we terug naar het hotel waar René ons inwijdt in de Smaak van Umami.
Overnachting in: Shimonoseki Grand Hotel
4

Dag 4

SHIMONOSEKI – KYOTO
Na het ontbijt wordt onze bagage met een busje naar het volgende hotel in Kyoto gebracht. Zelf rijden wij eerst naar het district Yamaguchi waar we de mooie Shimonoseki’s Karato-markt bezoeken. Wij gaan hier onder andere op zoek gaan naar Fugu oftewel kogelvis. Het is interessant om te zien hoe deze vis verhandeld wordt op de markt. Special gecertificeerde koks maken de lunch klaar die natuurlijk zal bestaan uit kogelvis en shirako (milt van de Fugu).
Na de lunch rijden we naar het treinstation waar we de supersnelle trein naar Kyoto pakken, een belevenis op zich! Kyoto is de oude keizerlijke hoofdstad, het oude Edo. Kyoto ontsnapte aan de brandbommenregens èn de atoombom van de Amerikanen tijdens de tweede wereldoorlog. Kyoto is daarom in tegenstelling tot de meeste andere Japanse steden rijk aan historische gebouwen.
Na aankomst in Kyoto reizen we met het openbaar vervoer naar ons hotel. Hier hebben we even tijd voordat we door deze indrukwekkende stad naar het restaurant wandelen. Deze avond zullen we genieten van een zeer uitgebreid Kaiseki ryori-banket, met sukiyaki (in soja gestoofd Wagyu-rundvlees). Na het diner lopen we terug naar ons hotel waar René ons alles verteld over rundvlees en ander Japans vlees.
Overnachting in: Daiwa Roynet Hotel Kyoto Shijo Karasuma
5

Dag 5

KYOTO
Na het ontbijt waarbij we specialiteiten zoals Osuimono met bonitovlokken en wantane proeven, gaan we met een lokale gids de hele dag op pad. We bezoeken vandaag een paar prachtige tempels en andere bezienswaardigheden zoals de Kinkaku-ji-tempel met het indrukwekkende gouden paviljoen, de Ryoan-ji-tempel met zijn befaamde rotstuin, de Fushimi Inari Taisha-schrijn (één van de belangrijkste schrijnen in Japan) en bij voldoende tijd ook de gigantische houten Kiyomizu-tempel en het imposante Kasteel Nijo.
Tijdens de lunch genieten we van Yuzukoboshi (ingelegde daikon met yuzu oftewel witte rammenas met Japanse citrusvrucht).
Na de lunch rijden we naar het meer van Biwa, het grootste zoetwatermeer van Japan en het twee na oudste meer ter wereld. Wij maken hier kennis met zoetwatersushi (herkomst van de sushi), de zogenaamde Funa-zushi.
Aan het eind van de middag komen we terug in ons hotel. In de avonds wandelen wij naar een bijzonder restaurant waar we Shippoku-style soba of vegetarische Boeddhistische shojin-ryori zullen eten. Na afloop worden we in het hotel door René bijgepraat over soba noedels oftewel boekweitnoedels en hoe ze door speciaal opgeleide chefs gedraaid of eigenlijk geslingerd worden.
Overnachting in: Daiwa Roynet Hotel Kyoto Shijo Karasuma
6

Dag 6

KYOTO – NARA – KYOTO
Ontbijt: Kakinoha zushi (horsmakreel sushi in kaki blad). Na het ontbijt rijden we met onze bus naar de plaats Nara. Nara was de hoofdstad van Japan tijdens de Nara-periode van 710 tot 794 voordat de hoofdstad naar Kyoto werd verplaatst. In Nara vinden we een reusachtig boeddhabeeld, 8 bijzondere tempels (UNESCO Werelderfgoed), zo’n 1200 tamme herten en 1300 jaar aan Japanse historie.
‘s Avonds gaan we in de stad heerlijk eten en staat er Gyu-staart (stoofpot van runderstaart) op het menu. Terug in het hotel leren we alles over het fermenteren, een belangrijk proces in de Japanse keuken.
Overnachting in: Daiwa Roynet Hotel Kyoto Shijo Karasuma
7

Dag 7

KYOTO – OTSU – KYOTO
Ontbijt: Salade met hakusai (Chinese kool) en gojibes. Na het ontbijt rijden we met de bus naar Otsu en Shigaraki.
We rijden naar het Biwako Terras waar we genieten van een prachtig uitzicht over het Biwa meer. Al eeuwen lopen pelgrims door de grillige bossen ten zuiden van Mount Koya, zij wandelen van tempel naar tempel en bezoeken zo alle 53 tempels van de Shimonoseki’s Karato, de Helige pelgrimsweg tussen Kyoto en Tokyo. Wij zullen één van de tempels bezoeken in Akasaka. De Nederlanders zijn hier vroeger ook geweest en Von Siebold proefde hier de beroemde sobakiri (een gerecht gemaakt van boekweitmeel) in Kakeno (klein dorpje aan de Tokaido).
Lunch: Omi-Beef restaurant, Shigaraki.
Na de lunch bezoeken wij een traditioneel pottenbakkersbedrijf waar ze op speciale wijze keramiek vervaardigen.
’s Avonds als we terug zijn in Kyoto zullen we genieten in een Japans steakhouse van Matsukiya.
Na afloop van het diner keren we terug naar het hotel waar René ons veel interessants over zeevruchten zal vertellen.
Overnachting in: Daiwa Roynet Hotel Kyoto Shijo Karasuma
8

Dag 8

KYOTO – TOBA
Ontbijt: Dashi-maki tamago (opgerolde omelet).
Na het ontbijt rijden we naar de steden Ise en Toba. Toba is een havenstad in de prefectuur Mie. Met de lunch zullen we genieten van Fukusuke dat lokaal bereid wordt en op dikke noedels lijkt.
Na de lunch rijden wij we naar Toba waar we alles te weten komen over de bekende Japanse parelvissers. Na afloop dwalen we nog even door de stad om vervolgens naar ons hotel te gaan. ’s Avonds tijdens het diner genieten we van Anko nabe (Japanse zeeduivel) met ankimo (lever). Na afloop van het diner worden we bijgepraat over zeewier, een belangrijk ingrediënt in de Japanse keuken.
Overnachting in: Todaya Hotel
9

Dag 9

MIE – AICHI – TAKAYAMA
Ontbijt: Kani no tamago dofu (eiercustard met krab en spinazie).
Na het ontbijt checken rijden wij met de bus naar Aichi waar we het kasteel van Inuyama, ten noorden van Nagoya, bezoeken. Het is één van de slechts 12 originele Samoerai kastelen in Japan.
Tijdens de lunch genieten we van Komatsuna (bittere bladgroente met dashi).
Na de lunch rijden we naar Takayama waar we inchecken in ons hotel. ’s Avonds lopen we naar het restaurant waar we Okinawa (varkensrib) zullen eten. Terug in het hotel vertelt René ons alles over sake, bier en gedistilleerde dranken.
Overnachting in: Takayama Quan
10

Dag 10

TAKAYAMA – HIMI – KANAZAWA
Ontbijt: Shabu-shabu met kombu, nori en ander zeewier.
Na het ontbijt rijden we naar Takayama, gelegen aan de oever van de rivier Miyagawa, in de prefectuur Gifu op het eiland Honshu. Takayama staat bekend om zijn traditionele houten huizen, sakebrouwerijen en de authentieke Japanse cultuur ten midden van de Japanse Alpen. De architectuur in de stad lijkt erg op die van de Oostenrijkse, Zwitserse, Duitse of Italiaanse bergsteden. De benaming Japanse Alpen is dan ook zeker treffend.
In sommige van de ambachtshuizen in deze stad hangt een bruine bal gemaakt van takken van de cederboom. Deze bal, genaamd sugidama, geeft aan dat zich in het gebouw een sakebrouwerij bevindt. Deze traditionele brouwerijen zijn vaak al eeuwenoud en echte familiebedrijven. Eén keer per jaar openen zes van deze brouwerijen de deuren voor het publiek en wij gaan de Yachiya Sake Brewery bezoeken waar we alle geheimen van deze goddelijke drank te weten komen.
Tijdens de lunch maken we kennis met Hobamiso (miso op een magnoliablad). Na de lunch heeft u nog tijd om deze bijzondere stad te verkennen. Later op de dag hotel arriveren wij bij ons hotel. ’s Avonds wandelen we naar een restaurant waar we een menu van wilde paddenstoelen voorgeschoteld krijgen: nameko hotpot en gegrilde shiitake. Na het diner horen wij alles over Miso en Natto.
Overnachting in: Kanazawa New Grand Hotel Prestige
11

Dag 11

KANAZAWA – NAGANO
Ontbijt: Kyuri (komkommer) en gobosalades.
Na het ontbijt maken we ons op om naar de stad Nagano te rijden, die vooral bekend is van de Olympische Winterspelen van 1998. Het is tegenwoordig een populair skigebied en heeft vele bezienswaardigheden. Hier bezoeken we de bjjzondere Togakushi-schrijn en het prachtige, door bergen omringd, Kagami-meer.
Na dit bezoek gaan we met z’n allen Soba (noedels) maken, waarna we natuurlijk onze eigen producten zullen proeven!
Na de lunch gaan we naar het Jigokudani Monkey Park. In het park zijn warmwaterbronnen waar de sneeuwapen (Japanse Makaken (die hier leven in in badderen). Bijzonder om te zien. . Hierna worden wij verwacht voor een verfijnde Japanse theeceremonie waar we kennis maken met de traditionele gebruiken.
’s Avonds wacht ons een unieke umami-ervaring! Wij zullen genieten van Sobanoedels, Buri daikon mozuku (gestoofde geelstaarttonijn) en daikon met mozuko (zeewier), diep uit zee gedoken door de Ama-duikers. Mocht het lukken dan krijgen we ook inago no tsukudani (rijstsprinkhanen) voorgeschoteld.
Na het diner vertelt René ons over de oorsprong van sushi.
Overnachting in een tempel (traditioneel Japans in grote slaapzaal)
12

Dag 12

NAGANO – MATSUSHIRO – GUNMA – TOKIO
Ontbijt: Surume (luchtgedroogde inktvis)
Na het ontbijt vertrekken we om Matsushiro en de stad Gunma te bezoeken.
Matsushiro was een bloeiende stad en het centrum van het Matsushiro-domein onder de Sanada-clan tijdens de Edo-periode van de 17e tot 19e eeuw. In de Meiji-periode van de tweede helft van de 19e eeuw was er een bloeiende zijde-industrie. Tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd het ondergrondse keizerlijke hoofdkwartier van Matsushiro gebouwd in de grotten van de nabijgelegen berg. In 1966 werd Matsushiro opgenomen in Nagano City.
Tijdens de lunch kunnen de liefhebbers basashi sashimi proeven.
Na de lunch rijden we naar Tokio waar we inchecken in ons hotel. s’ Avonds dineren we in een restaurant met o.a. Kaminari konnyaku (duivelstong met bonito of zwaardvis) op het menu.
Na het diner krijgen wij alles te horen over de Bonito vis.
Overnachting in: Hotel Keihan Tsukiji Ginza Grande
13

Dag 13

TOKIO
Ontbijt: Speciale pasta’s en broodjes.
Na het ontbijt bezoeken wij wereldstad Tokyo, waar wij de rijke Japanse cultuur in al haar vormen zien. Wij laten we ons leiden door de geschiedenis. We gaan op zoek naar VOC- en andere Hollandse herinneringen en bezoeken o.a. het Edo Tokyo Museum, de wijk Yaesu en het Keizerlijk paleis – het eindpunt van de hofreis. Tegelijkertijd snuiven wij de atmosfeer van de grootste stad ter wereld op, waar traditie en moderniteit hand in hand gaan. Tevens bezoeken we een vismarkt waar we rauwe verse vis eten (kaisen-don). Daarna is het tijd voor de kleurrijke, Boeddhistische Asakusa Kannon-tempel en de bekende winkelstraat Nakamise.
Lunch: Abalones oftewel zeeoren en eendenmosselen (oftewel de mossel met de rare piemel). Na de lunch kan iedereen op eigen gelegenheid Tokio verder ontdekken.
’s Avonds genieten we van een diner met Suzuki no sakamushi (zeebaars of schorpioenvis gestoomd in sake). Na het diner vertelt René over beroemde Japanse koks.
Overnachting in: Hotel Keihan Tsukiji Ginza Grande
14

Dag 14

TOKIO – NIKKO – TOKIO
Ontbijt: Verse Takeoko (bamboe- en lotusspruitensoep).
Na het ontbijt rijden we naar de stad Nikko: de toegangspoort tot Nikko National Park en een aantal van de mooiste tempels in Japan. Wij bezoeken hier onder andere de indrukwekkende Nikko tempel en het prachtig gelegen Chuzen-ji-meer.
Lunch: Isaki no shioyaki (gubbio oftewel grondel gegrild in zoutkorst).
Na de lunch hebben we nog even tijd om de stad Nikko op eigen gelegenheid verder te bekijken. Aan het begin van de avond zijn we weer terug in Tokio, waar we ’s avonds een heerlijk diner krijgen voorgeschoteld van diverse soorten vis met alle drie de soorten bonitovlokken (katsuobushi): te weten kuro-awabi, megai-awabi en madaka-awabi gecombineerd met shochu (gedistilleerde gerstdrank).
Overnachting in: Hotel Keihan Tsukiji Ginza Grande
15

Dag 15

Vertrek Nederland
Na het ontbijt rijden nemen we afscheid van Japan en rijden we met onze bus naar de luchthaven Narita waar we terug vliegen naar Amsterdam waar we aankomen op dezelfde dag.

Dagprogramma onder voorbehoud, het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen. Mocht een hotel niet beschikbaar zijn dan kunt u een gelijkwaardig ander hotel verwachten.

INBEGREPEN Retourvlucht met KLM
Binnenlandse vlucht (Osaka – Nagasaki)
Ruimbagage
Vervoer per lokale touringcars met airconditioning.
Overnachtingen in goede hotels in een 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet, Ryokans of Shukubo allen op basis van logies en ontbijt.
De excursies zoals omschreven in het programma.
Begeleiding door René Zanderink.
Alle diners zoals omschreven met deskundige uitleg
Alle lunches zoals omschreven met deskundige uitleg
Lokale gidsen (Engelsprekend)
Uitgebreid reispakket van Natuurlijk Reizen met o.a.
Boek Het Culinaire Japan*
Boek Japan in 101 vragen*
Alle entrees
(* 1 boek per 2 personen op 1 boeking)
NIET INBEGREPEN Verzekeringen
persoonlijke uitgaves
Hapjes en drankjes onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar