11 dagen
Aantal dagen
8-14 personen
Aantal personen
Kazachstan
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Kazachstan | 11-Daagse bijzondere rondreis

Kazachstan is het Centraal-Aziatische land dat twee keer zo groot is dan de andere vier landen in deze regio bij elkaar! Het behoort tot de grootste landen ter wereld en is vooralsnog een relatief onbekende reisbestemmingen voor Nederland. Hoewel het land bekend staat om de eindeloze steppen die het landschap domineren, geldt dit niet voor het zuidoostelijke deel van het land, waar het prachtige landschap varieert van zandduinen tot gletsjermeren.

Dit bijzondere land heeft veel te bieden voor natuur- en cultuurliefhebbers, wat te denken van de eindeloze steppes, de majesteitelijke gebergten, de overblijfselen van de Grote Zijderoute, de woestijnen en de rijkdom van de necropolen van Mangyshlak, de overblijfselen van oude islamitische culturen etc.

Tijdens deze bijzondere reis verplaatsen we ons per vliegtuig, trein, bus en indien gewenst te paard. Een avontuurlijke reis die u niet licht zult vergeten! We beginnen deze rondreis in de nieuwe stad Astana. Deze moderne hoofdstad kan als etalage worden gezien voor moderne, uitdagende architectuur. Vervolgens vliegen we naar het zuiden voor een bezoek aan het historische Turkestan, 1 van de belangrijkste steden op de historische Zijderoute. Het tweede gedeelte van deze reis staat in het teken van Almaty en de schitterende afwisselende natuur in Altyn Emel, de Charyn Canyon en Kolsai meren. Kortom, Kazachstan is een verrassende vakantiebestemming.

Tijdens deze reis overnachten we in de volgende hotels:

Nur-Sultan – Hotel Kazzhol
Shymkent – Hotel Sapar Standart
Shymkent – Nachttrein Shymkent – Almaty
Almaty – Hotel Kazzhol
*Altyn Emel – Guesthouse Altyn Emel
*Kolsai Meren – Mountain Resort

* Kamers Altyn Emel & Kolsai Meren
De kamers bij deze accommodaties zijn netjes ingericht en voorzien van een airconditioning. Enkele kamers hebben eigen sanitair. Indien u een kamer toegewezen krijgt ter plaatse zonder eigen sanitair, maakt u gebruik van het moderne sanitair op de gang. Op voorhand is niet bekend welke kamers worden toegewezen en derhalve gaat men bij boeking van de reis akkoord met bovenstaande situatie.

Reisdatum 2023 Prijs p/p
18 april – 28 april € 3150,-
2 mei  12 mei € 3150,-
16 mei – 26 mei € 3150,-
30 mei – 9 juni € 3150,-
6 juni – 16 juni € 3150,-
Upgrade treinticket Shymkent – Almaty naar een 2-persoonscouchette € 110,-
Upgrade nachttrein 1e klas couchette € 335,-

Vertrekdata

18/04/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3150.00
02/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3150.00
16/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3150.00
30/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3150.00
06/06/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3150.00
1

Dag 1

Astana
Vandaag vertrekt u naar Astana, de hoofdstad van Kazachstn. Na ontvangst op de luchthaven volgt de transfer naar uw hotel. Overnachting in Astana.
2

Dag 2

Astana
Na het ontbijt beginnen we met de stadstour door Astana dat van maart 2019 tot zomer 2022 vernoemd was naar de eerste president, Nur-Sultan.. De hoofdstad is gegroeid van provinciestadje naar een moderne hoofdstad. De ontwikkeling van de stad is spectaculair en voor het ontwerp zijn ’s werelds beste architecten ingehuurd zoals de Japanse architect Kisho Kurokawa. Tijdens de stadstour zien we de nieuwe, vaak met veel glaswerk, gebouwde overheidsgebouwen die elkaar de loef afsteken. Een mooi voorbeeld hiervan is het Paleis van Vrede en Verzoening, een ontwerp van architect Norman Foster. Prominent aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein staat de Hazret Sultan moskee, een van de grootste moskeeën van Centraal-Azië. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein wandelen we naar het Nationaal Museum. De expositie omvat enkele zalen met geschiedenis, etnografie maar onze belangstelling heeft de afdeling met het goud van de Scythen. De indrukwekkende collectie goudstukken, waaronder de “Gouden Man” laat ons kennis maken met de rijke geschiedenis van Kazachstan. Na de lunch rijden we naar de 105 meter hoge Astana Baiterek toren, een populaire attractie onder de lokale bevolking. Bovenin de toren is namelijk de gouden handafdruk van de eerste president Nursultan Nazarbayev waar menig Kazach een foto wilt maken. Voor ons als toerist hebben we een mooi panorama op de hoofdstad van Kazachstan. Overnachting in Astana.
3

Dag 3

Astana – Alzhyr – Astana
Op korte afstand van Nur-Sultan ligt het Alzhir-Akmola herdenkingskamp/monument. Hier was één van de strafkampen van de “Goelag Archipel” gelegen. Hoewel met name de kampen in Siberië bij ons bekend zijn, deden de kampen in Kazachstan hier niet voor onder en vormt dit een zwarte pagina in de geschiedenis van het land. Alzhir was bestemd voor de vrouwen van de “Verraders van het Moederland” en het behoorde tot één van de grootste kampen van de Sovjet-Unie. Niet alleen vanwege de bijzondere rol als kamp binnen het goelagsysteem, maar ook omdat het een aantal high-profile gevangenen zaten, waaronder kunstenaars en actrices. De leefomstandigheden waren net zo hard als elders. De accommodatie bestond uit houten barakken met maar liefst 400 stapelbedden per barak en het voedselrantsoen was onvoldoende. Het kamp heeft na de opening in 1938 tot sluiting in 1953 naar schatting 18.000 gevangenen gehuisvest. Na dit bezoek keren we terug naar de stad om een wandeling langs de Ishim rivier te maken. Overnachting in Astana.
4

Dag 4

Astana – Shymkent
Transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar de Shymkent. Na aankomst maken we nader kennis met deze oriëntaals aandoende stad. Shymkent werd gesticht in de 12e eeuw als een karavanserai en werd meerdere malen verwoest, waaronder door de troepen van Dzjengis Khan. Tegenwoordig heeft deze zuidelijke stad 630.000 inwoners en is hiermee de derde stad van het land. Om een goed beeld van het dagelijks leven te krijgen, nemen we u mee naar een van de bazaars die de stad rijk is. Shymkent kent een rijke geschiedenis en dit zien we in het Regionaal Museum . Het museum herbergt een fraaie collectie archeologie alsook etnografie. Tevens horen we hier meer over de lokale gebruiken die in steden zoals Nur-Sultan en Almaty niet meer van toepassing zijn. Naast het Regionaal Museum, is er een klein maar interessant Museum van de Sovjetrepressie. Hier ziet u foto’s en documenten van de politieke repressie. De verhalen die we in Alzhir hebben gehoord krijgen hier een gezicht. Overnachting in Shymkent.
5

Dag 5

Shymkent – Turkistan
Turkistan is gesticht in 490 en bereikte zijn glorieperiode in de 12e eeuw. Omringd door machtige vestingwerken was Turkistan het administratieve centrum van de Centraal-Aziatische heersers zoals de sjahs van Chorasmië, de Mongolen, Timuriden en Shaybanids. Tevens is de stad bekend geworden door de soefi dichter Hodzha Ahmed Yasavi. Door zijn invloed werd de stad een belangrijk centrum van spiritualiteit. Een van de bekendste monumenten is dan ook het mausoleum van de soefidichter Hodzha. Het architectonisch complex is gebouwd in opdracht van Timur Lenk en is tegenwoordig een bedevaartsoord. Het complex omvat een verzameling van historische gebouwen waaronder de graven van Robia Sultun Begin, de kleindochter van Timur Lenk en de Kazachse Khans. Binnen het complex zien we ook de ondergrondse moskee en het historische badhuis. Verder naar het eens zo welvarende Otrar. Tegenwoordig zien we hier een archeologische site waar Timurlenk is gestorven. Na het diner volgt de transfer naar het treinstation van Shymkent, waar we op de comfortabele nieuwe nachttrein naar Almaty stappen, de voormalige hoofdstad van Kazachstan. Overnachting in de trein. 
6

Dag 6

Almaty
Na aankomst in Almaty rijden we naar het hotel waar we ontbijten alvorens we met de stadstour beginnen. Alhoewel de stad zijn status als hoofdstad heeft verloren aan Nur-Sultan, blijft Almaty wel het belangrijkste zakelijke en culturele centrum van Kazachstan. De groei van deze stad is te danken aan de Tweede Wereldoorlog, toen de Sovjet-Unie besloot om de industrie van het land grotendeels uit het Europese gedeelte naar Centraal-Azië te verplaatsen. Almaty is een groene en gezellige stad waar de inwoners graag flaneren of hun tijd verdrijven in een van de vele barretjes en terrasjes. Toch proeft men nog het Sovjetverleden: boulevards op paradebreedte, classicistische architectuur en veel parken. Uit de tsarentijd dateert de houten Russisch-orthodoxe Zenkov kathedraal, die zich mag rekenen tot één van ’s werelds hoogste houten gebouwen. Het is een van de weinige bouwwerken die de aardbeving van 1911 hebben overleefd. Het interieur is versierd met een indrukwekkende verzameling relikwieën en iconen. We wandelen verder door het 28 Panfilov Wachterspark, vernoemd naar de soldaten die Moskou wisten te beschermen tegen de invasie van de Nazi’s. In het park zien we o.a. de eeuwige vlam en de bronzen standbeelden van deze helden. Verder naar het Staatsmuseum van Kazachstan, waar we o.a. kennismaken met archeologische vondsten, traditionele met goud geborduurde kledingstukken en juwelen. Een mooie rit van circa 15 km neemt ons mee naar een hoogte van zo’n 1700 meter waar de beroemde ijsbaan Medeo is gelegen. Met de kabelbaan gaan we naar de skipiste Shymbulak op 2200 meter hoogte waar vandaan we een schitterend uitzicht op de groene vallei hebben. Volgens de “skitraditie” zijn ook hier in Kazachstan diverse gezellige gelegenheden om wat te drinken. Eenmaal terug in het centrum van Almaty rijden we naar Koktebe, het hoogste park van de stad. Koktebe is erg geliefd onder de lokale bewoners omdat u vanaf hier een prachtig panorama op de stad heeft. Na ons diner terug naar het hotel. Overnachting in Almaty. 
7

Dag 7

Altyn Emel
Vandaag verruilen we onze comfortabele touringcar voor moderne jeeps. Buiten de stad bestaat het landschap uit steppe, kloven en bergen en zijn de wegen deels onverhard. We rijden naar het nationaal park Altyn Emel. Het park is gelegen ten noorden van het stuwmeer Kachagai. In dit gebied is er een goede kans om wilde ezels en steppe-antilopen te zien. Na het inchecken en de lunch in ons guesthouse rijden we verder naar de Aktau en Katutau heuvels. De horizontale banden van wit, rood en oranje in het gesteente creëren een bijzonder effect. De Aktau heuvels zijn ook bekend als een unieke paleontologische vindplaats. Maar liefst 56 soorten van vroege Mioceen flora alsook fossielen van oude dieren zijn hier gevonden. Een mooie wandeling door de droge rivierbedding brengt ons aan de voet van de heuvels. Verder naar de roodkleurige Katutau heuvels, een unieke rotsformatie ontstaan uit lava. Diner en overnachting in een comfortabel guesthouse. 
8

Dag 8

Altyn Emel – Charyn Canyon – Kolsai Meren
Deze morgen vertrekken we richting de Charyn Canyon, gelegen op ongeveer 20 km van de Chinese grens. Onderweg bezoeken we de bekende zandduinen van het park die door het brullend geluid zijn naam van Zingende Duin ontleent. Bij gunstige windomstandigheden kan het geluid op de top van de duin oplopen tot 105 decibel. Vanaf hier rijden we verder naar het Nationaal Park Charyn. De Charyn Canyon wordt ook wel na de Grand Canyon als de grootste kloof beschouwd. Onze wandeling neemt ons mee door de “Vallei der Kastelen”, een pad langs schitterende rotsformaties met dieprode kleuren. Aan het einde van de kloof stroomt de rivier Charyn, wat het een ideale plaats maakt om rustig iets te drinken na alle indrukken. Tegen het einde van de middag vertrek richting de Kolsai Meren, waar we in een kleinschalig bergresort zullen overnachten. Diner en overnachting bij het Kolsaimeer.
9

Dag 9

Kolsai Meren
De Kolsai Meren worden gevormd door 3 alpine meren. De meren worden gezien als de parel van het Tien-Shan gebergte en omringd door met sneeuw bedekte pieken en beboste heuvelruggen. De omgeving nodigt ons uit hier een mooie wandeling te maken. Er is een goed wandelpad en er zijn diverse activiteiten mogelijk. Zo kunt u waterfietsen of een roeiboot huren. De lunch vandaag is in de vorm van een picknick, ideaal om vanaf een bankje te nuttigen met zicht op het meer. Indien gewenst kunt u naar het tweede meer wandelen, een flinke en uitdagende tocht van 9 km en een klim van 1700 meter naar 2250 meter. Diner en overnachting bij het Kolsaimeer. 
10

Dag 10

Kolsai Meren – Kaindy meer – Almaty
Na het ontbijt reizen we verder naar het unieke en prachtige Kaindy Meer, dat op een hoogte van 2000 meter is gelegen en maar liefst 400 meter lang is. Vanaf de parkeerplaats is het een wandeling van 20 minuten tot we de oever van het meer bereiken. Het idyllisch gelegen meer is recent ontstaan door een aardverschuiving en gekend om de talloze dode boomstammen die boven het azuurblauwe water uitsteken. Aan het einde van de middag komen we aan in Almaty voor ons afscheidsdiner. Overnachting in Almaty. 
11

Dag 11

Almaty
Transfer naar de luchthaven conform vluchtschema.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
Binnenlandse vlucht Astana – Shymkent
Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
Engelssprekende lokale gids
Nederlandstalige* reisbegeleiding (* vanaf 8 personen)
Overnachtingen in 4-sterrenhotels en guesthouses op basis van logies/ontbijt
Alle lunches & diners (vanaf lunch dag 2 tot diner dag 11)
Alle vervoer ter plaatse met airco
Treinreis per nachttrein tussen Shymkent en Almaty in een 4-persoonscouchette
Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
Luchthavenbelastingen en toeslagen
informatiepakket
NIET INBEGREPEN Entreegelden
Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 275,- p/p
Drankjes bij de maaltijden
Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
Reisverzekering (verplicht!)
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar