8 dagen
Aantal dagen
6-12 personen
Aantal personen
Tweepersoonskamer (gescheiden bedden op indeling)
Kamerindeling
n.v.t.
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Macedonië en Griekenland | Natuurreis door Noord Macedonië en Griekenland

NOG 2 PLAATSEN VRIJ!

Macedonië, met zijn bergachtige en landelijke schoonheid, biedt een prachtige natuurlijke ervaring waar de tijd lijkt stil te staan. Dit kleine en vaak over het hoofd geziene land herbergt een ongekende verscheidenheid aan flora en fauna op een beperkt grondgebied, zelden elders in Europa te vinden. Terwijl traditionele landschappen elders in Europa plaatsmaken voor landbouw en industrie, blijft meer dan een derde van Macedonië bedekt met weelderige steppes.

De adembenemende landschappen alleen al zijn een bezoek waard, maar het is vooral de overvloed aan diverse flora en fauna die onze aandacht trekt. We zullen ons vergapen aan de talloze vlinders – meer dan 200 soorten komen hier voor – prachtige vogels en een kleurrijke variëteit aan bloemen en planten; hier zijn maar liefst 3500 plantensoorten ontdekt! Daarnaast zijn er fascinerende insecten, reptielen en amfibieën te bewonderen.

Enkele van de opmerkelijke hoogtepunten zijn onder meer de Vale- en Aasgier, Keizerarend, Balkansperwer, Lanner, Kleine Torenvalk, Arendbuizerd, Zwartkopgors, Syrische- en Grijskopspecht, Dwergaalscholver, Scharrelaar, Bijeneter, Maskerklauwier, Griekse Spotvogel en Rouwmees. Op het gebied van vlinders zijn de Oostelijke Pijpbloemvlinder, Schildzaadwitje, Geelbandspikkeldikkopje, Centaurieparelmoervlinder en Blazenstruikblauwtje zeer gewilde waarnemingen.

Het Kerkinimeer wordt beschouwd als een van de beste moeras- en watergebieden in het binnenland van noordelijk Griekenland. In de afgelopen jaren is het belang van dit gebied alleen maar toegenomen, met jaarlijks nieuwe broedvogels die arriveren. Ondanks dat het een kunstmatig reservoir is, herbergt het ondiepe wateren in het noorden die tijdelijk ondergelopen moerasbossen creëren, waardoor reigers, lepelaars, aalscholvers en andere watervogels worden aangetrokken. Zowel de Roze als de Kroeskop Pelikaan worden hier in aanzienlijke aantallen gevonden. Kroeskoppelpelikanen broeden hier, terwijl de Roze Pelikanen tijdens hun trek profiteren van de visrijke wateren.

Ten noorden van het meer strekt zich een imposant gebergte uit, bedekt met bossen die een paradijs vormen voor zangvogels als klauwieren, gorzen, grasmussen en mezen. Op hogere hoogten zijn echte alpine zones te vinden, bewoond door vogelsoorten als de Blauwe Rotslijster en Rotsklever. Dit gebied herbergt ook talrijke roofvogels, waarvan de meeste hier broeden, vooral in het Kroutsiagebergte ten westen van het meer. Dwerg-, Slangen-, Schreeuw-, Steen- en Zeearend, Balkansperwer, Arendbuizerd en Zwarte Wouw behoren tot de hoogtepunten voor vogelliefhebbers. Bovendien zijn er ook boeiende libellen en vlinders, zoals de Snuitvlinder en het Pluimdikkopje. Deze diversiteit aan habitats en de toegankelijkheid van de verschillende gebieden zorgen voor een onvergetelijk en ontspannen verblijf rondom Kerkini, waar op elke hoek nieuwe soorten en panoramische uitzichten op ons wachten.

Deze reis vindt plaats op het hoogtepunt van het seizoen, wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn en de biodiversiteit op zijn piek is. Voor zowel vogels, planten, vlinders als reptielen is dit de beste tijd van het jaar, en deze reis staat garant voor prachtige observaties in een adembenemende en verrassende omgeving. De wandelingen zijn over het algemeen licht en voor iedereen toegankelijk.

Reisleiding
Onze reisleidster Josien Schenkels is vanaf haar jeugd gepassioneerd door de natuur. Haar levensmotto luidt: je bent werkelijk rijk als je kunt genieten van de natuur die je gewoonweg als geschenk krijgt in het leven. Er is geen inspanning voor nodig, je hoeft het alleen maar te ervaren! Josien deelt haar liefde voor de natuur graag met anderen, en vakanties stonden altijd in het teken van natuurexploratie. Wandelen en fotografie vormen hierbij de rode draad; je zult haar zelden in steden tegenkomen. Sinds 1985 hebben vogels haar bijzondere aandacht. Het vogelvirus heeft haar pas echt in zijn greep sinds 2009. Met haar enthousiasme en toewijding haalt ze de “verloren tijd” in. Josien is lid geworden van de Natuur en Vogelwacht Dordrecht en sinds 2011 voert ze broedvogel- en wintervogelinventarisaties uit en telt ze zeldzame broedvogels. Sinds 2009 draaien vakanties alleen nog maar om vogels. Naast Nederland verkent ze voornamelijk gebieden in Zuid-Europa, zoals Aragon, Extremadura, Algarve, Lesbos en Fuerteventura. Maar ook bestemmingen als Costa Rica, Sri Lanka, Zuid-Afrika en Spitsbergen heeft ze inmiddels bezocht. Haar verlanglijstje naar prachtige natuurbestemmingen blijft echter onverminderd lang.

Accommodatie
Gedurende deze reis zullen we onderdak vinden in een middenklasse hotels, voorzien van eigen toilet en badkamer.

Data 2024
27 mei 2024

1

Dag 1

Vlucht van Nederland naar Griekenland
Na aankomst rijden we in ongeveer 3 uur naar ons hotel in Macedonië. Afhankelijk van de aankomsttijd van uw vlucht kunnen we nog een bezoek brengen aan de delta van de Axiosrivier dan wel enkele korte stops maken onderweg. Ons hotel waar we drie nachten zullen blijven ligt in Kavadarci.
2 & 3

Dag 2 & 3

Riviervallei van de Varder en Raec, Vitachevoplateau
’s Ochtends rijden we in ongeveer 30 minuten naar een plek waar we Keizerarenden hopen aan te treffen. Eerst bezoeken we echter een kleine riviervallei nabij Veles, waar een lichte wandeling langs de rivier vaak zeer productief blijkt te zijn. Er broeden hier bijvoorbeeld meerdere paartjes Scharrelaars en Wielewalen en we treffen vaak ook wel enkele Steenpatrijzen aan. Ook is het raadzaam om constant de lucht met een schuin oog in de gaten te houden, want er kan maar zo een Zwarte Ooievaar, Dwergarend, Balkansperwer, Bijeneter of zelfs een Schreeuwarend overvliegen. Eind mei is ook de beste tijd voor de wat onvoorspelbare Roze Spreeuw, die normaal gesproken in aardige aantallen de steppes van Macedonië bevolkt. De vlinderpopulatie is elk seizoen weer anders. We maken in deze goede kans om Groot Geaderd- en Scheefbloemwitje, Klein Christusdoornblauwtje, Witbandzandoog, Groot Spikkeldikkopje, Oostelijk Kalkgraslanddikkopje en Oostelijk Andoorndikkopje tegen te komen. Op ongeveer 15 minuten van ons hotel bevindt zich de oostoever van de rivier de Vardar met enkele lage heuvels die worden doorsneden door kleine stroompjes. Dit is één van de droogste regio’s van Macedonië en heeft daardoor een Mediterrane uitstraling. We gaan hier op zoek naar enkele van de bijzondere bloemen- en planten, insecten en reptielen, maar ook op vogelgebied is het hier opmerkelijk rijk: Zwartkopgors, Spaanse Mus, Oostelijke Orpheusgrasmus, Griekse Spotvogel, Slangenarend, Bijeneter en Roodkopklauwier zijn hier broedvogels. Wanneer we hier uitgekeken zijn rijden we maar een klein stukje verder waar we op zoek kunnen naar onder andere Kleine Klapeksters en een mooie kolonie Kleine Torenvalken. Aan het eind van de dag gaan we eten in het Kavadarcipark met op de achtergrond vast en zeker het geluid van één of meerdere roepende Dwergooruilen. De volgende dag beginnen we lekker op tijd en rijden we naar een plateau waar we lopend, tussen tientallen zingende Nachtegalen, naar een gierenvoederplaats gaan. Aas- en Vale Gier komen hier vaak dichtbij en af en toe komt er ook een andere roofvogel als Steenarend, Slangenarend of Arendbuizerd langs. Verder is deze plek goed voor Roodkopklauwier, Hop, Ortolaan en mogelijk zelfs Sperwergrasmus. Vanwege de hoogte zijn hier wat minder vlinders te vinden maar we kunnen nog wel rekenen op Turks Hooibeestje en Duinparelmoervlinder. Wanneer we ons weer naar lagere gedeelten begeven nemen de kansen op vlinders weer toe en hopen we op Schildzaadwitje, Centaurieparelmoervlinder, Rouwmantel, Braam- en Bosrandparelmoervlinder en wellicht een late Oostelijke Pijpbloemvlinder.
4

Dag 4

Transfer, Demir Kapijakloof en Dojranmeer
Onze eerste stop deze ochtend zal zijn in de Demir Kapijakloof en de nabij gelegen valleien. Er zijn hier vele vogel- en vlindersoorten te vinden, maar ook het insectenleven is meer dan interessant en er komen ook reptielen en zelfs schildpadden voor. Typische vogels voor deze regio zijn Griekse Spotvogel en Kleine Zwartkop, hoewel ze soms wel wat lastig te zien zijn. Veel makkelijker te lokaliseren zijn Bijeneter, Roodkopklauwier, Kleine Klapekster en Oostelijke Blonde Tapuit. De weelderige vegetatie is een Walhalla voor vlinders: Geelbandspikkeldikkopje, Oostelijke Vuurvlinder, Blauwe IJsvogelvlinder, Balkanheivlinder en Klein Christusdoornblauwtje zijn slechts enkele van de soorten die we hopen aan te treffen. Daarna begeven we ons naar de Demir Kapijakloof en het dorp Klisura. De kloof biedt ons een typische selectie aan rotsbroedende vogelsoorten als Aasgier, Slechtvalk, Blauwe Rotslijster, Rotsklever, Rotszwaluw en Alpengierzwaluw., maar ook Dwergarend, Balkanbaardgrasmus, Appelvink en vooral Maskerklauwier, het vlaggenschip van de vogels van Macedonië, zijn hier te verwachten. Een wandeling van ongeveer 1,5 kilometer moet daarnaast de nodige vlinders opleveren: Klein Tijgerblauwtje, Bruine Eikenpage, Oostelijk Dambordje, Witbandzandoog en Grote Vos behoren allemaal tot de mogelijkheden. Ook libellen zijn hier interessant: Zuidelijke Bronlibel en Schaduwlibel zijn gewilde soorten die hier goed te doen zijn. Als de tijd het toelaat stoppen we ook nog even bij het Dorjanmeer voordat we de grens met Griekenland oversteken. Dit grote en ondiepe meer ligt in zowel Griekenland als Macedonië en is wederom een goede plek voor vogels, vlinders en libellen. Woudaap, Kroeskoppelikaan en Dwergaalscholver zijn hier algemeen en op vlindergebied is het Groot Windedikkopje de meest in het oog springende soort. Vaandeldrager, Windvaantje en Zuidelijke Oeverlibel zijn hier de doelsoorten onder de libellen. Later in de middag verplaatsen we ons naar Chrysochorafa, ons “basiskamp” voor de komende vier nachten. Dit stadje ligt aan de oostoever van het Kerkinimeer en biedt ons een ideaal uitgangspunt voor de trips van de komende dagen.
5 - 7

Dag 5 - 7

Kerkinimeer en omgeving
Het Kerkinimeer is internationaal befaamd vanwege de grote aantallen watervogels. Voorjaar is hier de beste tijd van het jaar omdat dan alle broedvogels terug zijn; wij kunnen dan niet alleen het meer zelf gaan verkennen maar ook alle aangrenzende gebieden rondom het meer, waar de vogels hun territoria weer aan het innemen zijn. De Kroeskoppelikanen zijn daarvan waarschijnlijk de meest in het oog springend, maar er zijn meer tot de verbeelding sprekende soorten die hier redelijk algemeen zijn. Steenuilen kunnen op alle gebouwtjes en boerderijen in de omgeving aangetroffen worden en Syrische Bonte Spechten zijn algemeen nabij dorpen en steden. Bijeneters en Kuifleeuweriken zitten werkelijk overal en Zomertortels en Grauwe Klauwieren zijn eveneens alom aanwezig. En ondanks dat de trektijd zo goed als voorbij is kun je hier altijd wel een onverwachte soort aantreffen. Op één van de dagen zullen we een boottocht maken langs de noordelijke oever van het meer . De boot voert ons langs de rivierdelta waar grote kolonies reigers en aalscholvers te vinden zijn. Roze Pelikanen gebruiken het meer om te rusten waar Blauwe Reigers, Ralreigers, Grote- en Kleine Zilverreigers, Lepelaars en Kwakken de oevers benutten om te foerageren. Zwarte Ibissen worden zo nu en dan overvliegend gezien. Er kunnen nog doortrekkende moerassterns worden aangetroffen; Witwang- en Witvleugelsterns verblijven regelmatig voor korte of langere tijd tussen de broedende Visdieven. Deze boottocht biedt u niet alleen vele soorten maar ook prachtige fotografiemogelijkheden. De noordkant van het meer ligt dichtbij het Belles-gebergte met pieken van boven de 2000 meter. We kunnen hier dus mooi de watervogels combineren met die van de akkers en het middelgebergte. De pier van Mandraki is een perfecte plek om Ralreigers en Dwergaalscholvers van dichtbij te bekijken. Verder zijn hier meestal Buidelmezen, Grote Karekieten, Waterrallen, Wielewalen en Purperreigers te zien. Wanneer het gebergte begint en de vegetatie dichter wordt treffen we soms Bosuilen aan in oude bomen, is Syrische Bonte Specht algemeen en foerageren Rouwmezen in de bossen. Bij de brug over de Strimonasrivier treffen we Lepelaar, Hop, Wielewaal, Cetti’s Zanger, op het eiland in de rivier zitten Geelpootmeeuwen en op plekken met wat meer vegetatie maken we kans op Grijskopspecht en Kleine Bonte Specht. Later in de middag maken we een korte stop voor een kop koffie in het dorp en is er tijd om de grazige bergweilanden en de ongebruikte steengroeve nabij de noordoostoever van het meer te verkennen. Dit zijn erg vogelrijke gebieden en soorten als Cirl- Zwartkop- en Grijze Gors, Grauwe- en Roodkopklauwier, Spaanse Mus, Wielewaal, Roodstuitzwaluw, Balkanbaard- en Oostelijke Orpheusgrasmus en wellicht Kleine Zwartkop behoren hier tot de mogelijkheden. Oehoes broeden vaak in de groeve samen met onder andere Oostelijke Blonde Tapuit en soms Rotsklever terwijl Bijeneters, Rotszwaluw en en Roodstuitzwaluw boven ons hoofd foerageren. Een andere steengroeve bevindt zich bij Paleokastro, waar onder andere Scharrelaars, Rotsmus en Steenuil broeden. Kalanderleeuwerik, Hop en Spaanse Mus zijn te vinden op de landerijen rondom de groeve. Een andere interessante plek is de kalksteenrots aan de rand van het dorp Sidirokastro. Het zal een kwestie van tijd zijn voor we een Rotsklever vinden en Slangenarend en Arendbuizerd jagen hier vaak. Wanneer we de weg uit het dorp volgen komen we bij de ruïne van een Byzantijns klooster. Ook deze plek is goed voor Rotsklever, maar ook Appelvink en Alpengierzwaluw worden hier vaak waargenomen. Om de lijst van habitats compleet te maken gaan we ook proberen, als de tijd het toelaat, de delta van de Axiosrivier te bezoeken. Hier broedt een aantal soorten dat we op andere plekken rondom het meer niet of met veel moeite aantreffen vanwege de hoge waterstand. Kluut, Krombekstrandloper, Grutto en Poelruiter zijn hier redelijk algemeen. Het toegankelijke deel van de delta bestaat uit moerassen, meertjes, graslanden en onbegroeide, kale vlaktes. Gewilde soorten die we hier kunnen verwachten zijn Lachstern, Vorkstaartplevier, Griel, Strandplevier, Steltkluut, Dwergstern, Casarca, Zwartkopmeeuw en Dunbekmeeuw. Wellicht bezoeken we ook nog Kalochori, een beroemde plek waar vaak zeldzaamheden worden aangetroffen en Flamingo’s vaak het voorjaar doorbrengen. Ook voor mediterrane planten- en bloemensoorten is het hier goed toeven.
8

Dag 8

Terugvlucht naar Nederland
We rijden in ongeveer anderhalf uur terug naar het vliegveld. Mochten we wat tijd over hebben dan bezoeken we nog even het Angelochorimeer nabij de luchthaven. Het vliegveld zelf is een goede plek voor roofvogels en onder andere Vale Gierzwaluwen.

Dagprogramma onder voorbehoud. 

INBEGREPENAlle overnachtingen
Volpension
Vlucht
Vervoer ter plaatse
Nederlandstalige reisbegeleider
Engelstalige lokale gids
Alle toegangsgelden
Boottocht op het meer van Kerkini
Toegangsgelden
NIET INBEGREPENAfdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar