Culinaire Reis
Nederland | Exclusieve Culinaire reis Texel
Nederland | Exclusieve Culinaire reis Texel
Vertrekdata
Gender | Participant | Opsomming |
---|---|---|
Man: 0 | Single: 1 | Leeftijd: 51 y/o |
Vrouw: 1 | Groep: 0 | Totaal: 1 reiziger |
Proef, ruik en beleef de smaken van Texel!
Ga op een culinaire ontdekkingsreis vol geurige kruiden, verrassende smaken en lokale delicatessen. Van mierzoet tot pittig en fris—iedere hap is een beleving, elke geur vertelt een verhaal. Tijdens deze exclusieve reis, waarbij alles van aankomst tot vertrek tot in de puntjes is geregeld, ontdek je de gastronomische schatten van Texel.
Bier, gin, whisky en wijn. Zwartmoeskervel, zeekraal, lamsoor en kraailook—unieke Texelse ingrediënten die je nergens anders zo proeft. En alsof dat nog niet genoeg is, wacht er een overvloed aan zeevruchten: verse oesters, mosselen, kokkels, handgepelde garnalen, gerookte rode poon, krabben en de verfijnde umami-smaak van zeewier.
Ontdek Culinair Texel – een reis in het teken van Voelen, Proeven & Ervaren.
Reisbeschrijving
Texel: van nautisch knooppunt tot culinair paradijs
Texel was in de Gouden Eeuw het kloppende hart van de Nederlandse scheepvaart – een eiland dat fungeerde als het Rotterdam van die tijd. Vanaf deze strategische plek vertrokken boten in alle windrichtingen en kwamen beladen weer terug. Texel was een spil in de wereldhandel, een dynamisch maritiem knooppunt dat welvaart bracht naar het eiland. Maar de glorie vervaagde in de negentiende eeuw. De aanleg van het Noordzeekanaal, het einde van de walvisvaart en de afsluiting van de Zuiderzee haalden Texel uit de vaart. Het eiland verloor zijn positie als centrum van scheepvaart en handel. Texelaars moesten een nieuwe weg inslaan, dichter bij huis. Zo begon Texel aan een bijzondere transformatie.
Van schapeneiland tot toeristeneiland
De veerkracht van de Texelaars bleek ongekend. Wat ooit een belangrijk maritiem knooppunt was, werd een eiland dat zichzelf opnieuw uitvond. Texel groeide uit tot een plek waar schapen graasden in de zilte weiden, vogels neerstreken in de uitgestrekte natuurgebieden, en waar bezoekers met fietsen en nieuwsgierigheid de schoonheid van het eiland kwamen ontdekken. Tegenwoordig staat Texel vooral bekend als toeristeneiland, geliefd om zijn pure natuur, culinaire rijkdom en gastvrijheid.
De smaken van Texel, verweven met zijn geschiedenis
Bioloog, journalist en auteur René Zanderink – bekend van prijswinnende boeken zoals Liever Lokaal en het recent verschenen Typisch Texel, neemt je mee op een reis door de tijd en laat je kennismaken met de unieke producten van dit eiland. Denk aan de zilte smaak van schapenkaas, de bijzondere lamsoorhoning, de subtiele aroma’s van zwartmoeskervel en het robuuste karakter van Texels bier. Ontdek hoe garnalen nog steeds met de hand worden gepeld en hoe elk product een verhaal vertelt dat geworteld is in Texels rijke verleden.
Texel is niet alleen een eiland; het is een levende geschiedenis, een proeverij van cultuur en natuur. Wat begon als een maritieme grootmacht is uitgegroeid tot een plek waar tradities en innovatie samenkomen in een culinaire en toeristische ervaring die je nergens anders vindt.
Volledig verzorgd en onvergetelijk
Deze bijzondere culinaire ervaring wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food Texel en draait volledig om lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. Het absolute hoogtepunt van de reis is een exclusief diner in Grand Hotel Opduin, waar chef-kok Aart Wijker, een meester in Texelse streekgerechten, een verrukkelijk menu serveert. Elk gerecht is geïnspireerd door het eiland en wordt perfect gecombineerd met bijpassende wijnen. Je verblijf is op basis van volpension, zodat je zorgeloos kunt genieten van alles wat Texel te bieden heeft. Op zondagavond sluiten we de reis af met een intiem diner bij Rene Zanderink thuis. Hier genieten we van de oesters en zeevruchten die we een dag eerder zelf op het wad hebben verzameld, aangevuld met lokaal gerookte vis, vers gevangen door Texelse vissers. Een onvergetelijke afsluiting van een smaakvolle reis!
Binnen enkele uren sta je op Texel – een wereld apart, maar zo dichtbij. Laat je meevoeren door de zilte smaken, de rijke geschiedenis en de pure natuur van dit bijzondere Waddeneiland. Een ervaring die je niet alleen proeft, maar die je voor altijd bijblijft.
Reis je alleen?
Geen probleem! Je betaalt geen toeslag voor een kamer als je ervoor kiest een kamer op deze reis te delen met iemand van hetzelfde geslacht. Mocht er geen reisgenoot beschikbaar zijn om de kamer te delen, dan betaal je helaas wel de eenpersoonstoeslag. Wil je liever sowieso een eigen kamer? Dan kun je een eenpersoonskamer boeken vanaf € 115,-
Je kunt deze reis ook verlengen en nog een aantal dagen op eigen gelegenheid genieten van mooi Texel. Wij kunnen een aantrekkelijke aanbieding doen hiervoor.
Het programma is onder voorbehoud i.v.m. de weersomstandigheden.
Wat is inbegrepen
- Verblijf in 2-persoonskamer met douche/toilet
- Alle maaltijden vanaf aankomst t/m vertrek
- Texelse schapenkaasfondue.
- Bierproeverij
- Proeverij van Texelse whisky’s
- Honingproeverij
- Exclusief diner in Hotel Opduin
- Schapenkaas proeverij
- Transfers per minibus
- Lokale specialisten
Niet inbegrepen
- Veerboot Den Helder – Texel v.v. voor personen
- Toeslag eigenauto veerboot Den Helder – Texel
- Toeslag 1-persoonskamer € 115,-
- Versnaperingen onderweg
- Afdracht reisgarantiefonds
- Reis- en annuleringsverzekering
- Reserveringskosten
Dagprogramma
-
Dag 1Aankomst Texel
VRIJDAG: Wij starten dit culinaire weekend omstreek 12:30 uur op Texel. Nadat we aangekomen zijn in de haven van Oudeschild op Texel worden we opgehaald en rijden we naar visrestaurant van der Star waar we worden getrakteerd op een lunch met uitleg over de bijzondere soorten die rondom Texel worden gevangen en die we hier natuurlijk ons laten smaken. Daarna rijden we naar ons hotel, checken in en maken ons klaar om later naar een Texelse imker die met unieke zwarte bijen werkt, deze bijen produceren een bijzonder zilte honing. Na uitleg over de bijen en natuurlijk het proeven van deze bijzondere honing rijden we naar de Bonte Belevenis waar we een proeverij hebben van goede Texelse whisky’s. Na deze proeverij genieten we van een Texelse schapenkaasfondue. Na het diner rijden we weer terug naar ons hotel waar we een boeiende lezing krijgen van René Zanderink over de culinaire geheimen van Texel.
Ontbijt Lunch Diner -
Dag 2VOC, Eenden en Kazen
ZATERDAG: Na het ontbijt gaan we wandelen naar de Hoge Berg en naar de Weezenputten, deze waterputten zijn van groot belang geweest voor de vloot van de VOC schepen die hier voor de rede lagen te wachten. Hierna staat er een lekkere lunch voor ons klaar. Na de lunch gaan we onder deskundige leiding naar een eendenkooi en horen we waarom een eendenkooi ook in deze tijd belangrijk is. Daarna is het tijd om naar de waddenkust te rijden om een waddenwildvangst te doen. Hier ontdekken we al het eetbare voedsel van het wad (oesters, mosselen en kokkels), die we eventueel ter plaatse eten nuttigen! Hierna rijden we we naar een bijzondere (schapen)kaasmakerij waar we uitleg krijgen en overheerlijke kazen zullen proeven en kunnen kopen. De kaas wordt later in het restaurant van hotel Opduin weggespoeld waar we gaan genieten van een puur en eerlijk Texels Schapen-, vis- en asperge Diner olv chefkok Aart Wijker. Na het diner worden we weer naar ons hotel gebracht en zal René ons vertellen over de rijke geschiedenis van Texel.
Ontbijt Lunch Diner -
Dag 3Slufterwandeling en BBQ
ZONDAG: Na het ontbijt gaan we naar de kust voor een Slufterwandeling en Jutwandeling en na afloop gaan we (afhankelijk van het weer) naar de vuurtoren of naar Museum Kaap Skil waar we alle informatie vinden over de roemrijke VOC geschiedenis van Texel. Na dit bezoek genieten we van een (h)eerlijke lunch in Kaap Noord. Daarna is het tijd voor een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij voor een proeverij van een Grand Cru specialiteit die alleen op de brouwerij zelf geschonken wordt. Een heerlijke afscheidsbarbecue met eigen gerookte poon, krab, oesters, mosselen, kokkels etc. (van wat we zelf gevonden hebben op het wad) sluit dit mooie weekend af. We reizen met de laatste boot weer terug naar het vasteland.
Ontbijt Lunch Diner