6 dagen
Aantal dagen
4-7 personen
Aantal personen
Zweden
Bestemming
eenpersoonskamer, kamer op indeling
Kamerindeling
n.v.t.
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Zweden | Vogelreis in Falsterbo Zuid-Oost Zweden

Falsterbo in het zuidoosten van Zweden is één van de beste plekken in Europa voor een vogelreis om van de massale najaarstrek te genieten. Hier vindt zowel de trek van zangvogels als die van roofvogels plaats. Tevens is er trek over zee, zij het in mindere mate. Deze reis is even simpel als helder: met een klein groepje rijden we samen in een busje naar Zweden, om daar ’s ochtends van de vogeltrek te genieten en ’s middags excursies in de omgeving van Falsterbo te doen. We verblijven in een eenvoudige maar uitstekend gelegen hostel.

Na enkele dagen gaan we de trekroute van de kraanvogels volgen en steken daarom per ferry de Oostzee over naar het eiland Rügen, vlak voor de kust van Noord Duitsland.
De Duitse Oostzeekust is een zogenaamde Boddenküste. Veel grotere en kleinere eilanden en schiereilanden met bijna ingesloten wateren: de bodden. Soms lijkt het wel of het ondergelopen land is. Langs de kust liggen prachtige, hoge krijtrotsen, die we bij aankomst vanaf de boot kunnen zien. Ten westen van Rügen ligt de grootste rustplaats voor kraanvogels van heel Europa.

Tienduizenden kraanvogels komen vanaf half september tot ver in oktober uit het noorden en gebruiken de binnenwateren van de kust als rustplaats. Overdag gaan ze de omliggende akkers in om zich vol te eten, voordat ze verder naar het zuiden trekken. Hier verblijven we in gezellige appartementen van een kleinschalige boerderij in een piepklein dorpje, heerlijk rustig gelegen op het platteland. Naast de reisleider en vogelaar gaat er ook een kok/chauffeur mee.

Accommodaties en maaltijden tijdens deze vogelreis
In Falsterbo overnachten we in een gezellig en eenvoudig pension/hostel op 2-persoons kamers. We beschikken over een keuken waar onze kok/chauffeur elke dag de heerlijkste maaltijden op tafel tovert.

Eénpersoonskamer
Afhankelijk van de samenstelling en grootte van de groep zijn er beperkt 1-persoons kamers beschikbaar. Indien je hier belangstelling voor hebt kan je dit bij boeking aangeven en mochten we aan de voorkeur kunnen voldoen dan zal er een 1-persoonskamer toeslag gelden.

Begeleiding
Deze reis wordt begeleid door een ervaren vogelgids en in gezelschap van gelijk gestemden, bezoeken we de mooie vogelgebieden. De groepjes zijn klein, meestal niet meer dan 9 personen. De vogelreizen zijn geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar. Naast de reisleider/vogelaar gaat er ook een kok/chauffeur mee.

Vertrekdata

30/09/2023
€ 1195.00
1

Dag 1

We verzamelen ´s ochtends bij het station van Groningen. Tijd wordt later bekend gemaakt. Met ons busje rijden we via Noord Duitsland, de ferry van Puttgarten en de brug over het Sont naar Zuid Zweden. Na het inchecken maken we een eerste verkennende wandeling nabij ons verblijf in Falsterbo. (Is het voor u niet haalbaar om ´s ochtends op tijd in Groningen aan te komen, neem dan contact  op. Mogelijk kan er voor u vooraf een overnachting geregeld worden u).
2

Dag 2 - 5

 • In principe beginnen we elke dag (vroeg!) bij Nabben, de punt aan het einde van het schiereiland. De zangvogeltrek is ’s ochtends het meest intensief, en laat zich het best op de punt bekijken. We zien hier vooral veel vinkachtigen, zoals de gewone Vink, Keep en Sijs, maar ook mezen en gaaien. We kijken natuurlijk ook uit naar meer bijzondere soorten als Notenkrakers en Parelduikers, en houden goed in de gaten wat er over zee vliegt.
  Aan het einde van de ochtend komt de roofvogeltrek op gang, en verhuizen wij naar de heide van Ljungen. Daar hebben we een goed uitzicht, kunnen we de rovers al van verre aan zien komen vliegen en zien opstijgen op de thermiek. Met wat geluk zien we ‘bellen’ met Buizerds, Wespendieven, en groepen Rode Wouwen. Goede kans op Zeearend, Visarend en Slechtvalk.

  De middagen gaan we naar goede plekken in de omgeving van Falsterbo. Wát we gaan doen en in welke volgorde is afhankelijk van de weersomstandigheden en actuele waarnemingen.

  We hebben een aantal mogelijkheden:

  • Fyledalen:een langgerekt en landschappelijk fraai dal, dé plek om Steenarenden te zien
  • Krankesjön: een binnenlands meer met brede rietkragen. Vanaf een uitkijktoren hebben we een fantastisch uitzicht. Veel eendensoorten en rietvogels, maar ook kans op Zeearend, Smelleken en Kraanvogels
  • Skanörs Harbour: ligt ook op het schiereiland van Falsterbö. Een plek om te bezoeken als de wind uit het westen waait, goed voor zeevogels, maar ook steltlopers, eenden en rustende zangvogels in het bos van Hovbacken
  • Foteviken en Lilla Hammars näs: een schiereiland met binnenzee, waar we een wandeling langs de kust en langs de wadden kunnen maken
  • Börringesjön en Arriesjön: twee fraaie meren in het binnenland
6

Dag 6

Na het ontbijt verlaten we Falsterbo en rijden terug naar Groningen, waar we rond 17 uur proberen aan te komen.

Ter informatie:
In sommige jaren combineren we deze reis met een bezoek aan de Bodenküste nabij Rügen in Noord Duitsland, waar duizenden kraanvogels zich verzamelen. Dan wordt het een 7-daagse reis. Dan ziet het programma er als volgt uit:

dag 5 inclusief Boddenküste nabij Rügen
´s Ochtends vroeg nemen we de ferry van Trelleborg naar Rostock. Wanneer het weer mee zit nemen we op zee ook vogeltrek waar. Kleine zangertjes gebruiken de ferry als tussenstop of varen soms de hele overtocht mee als verstekeling. Zo zagen we al winterkoninkje, goudhaantje en witte kwikstaart, midden op zee. Ook indrukwekkend om een blauwe kiekendief of een boomvalk voorbij te zien zeilen.
Na onze aankomst aan het begin van de middag, verkennen we het landschap en kunnen we op de akkers al talrijke kraanvogels zien.
Als het gaat schemeren stijgen de kraanvogels op van de akkers en vliegen in grote groepen naar hun slaaplaats, de ondiepe wateren en eilandjes van de bodden. Daar overnachten ze staand, veilig voor roofdieren.
We zorgen dat we een mooi plekje vinden met uitzicht op de één van de populaire slaapplaatsen zodat we de vele slierten kraanvogels zien aankomen. Zowel de hoeveelheid, als het geluid is spectaculair. Het karakteristieke geluid van de volwassenen vogels, met daar tussendoor de hoge fluittonen van de jongen.
Het hele tafereel duurt ongeveer een uur, totdat het donker is. Daarna vertrekken we naar onze accommodatie op het platteland.

dag 6 inclusief Boddenküste nabij Rügen
In de vroege ochtend vertrekken de kraanvogels weer naar de akkers. Zij die willen, staan vroeg op om ook dit ochtendspektakel mee te maken.
Na het ontbijt gaan we op weg naar het boddengebied, om ook andere vogels te spotten. De bodden zijn een belangrijke plek voor veel soorten vogels. We rijden over smalle landweggetjes, omzoomd met kastanjebomen, door het kleinschalige cultuurlandschap.
Het gebied bestaat uit vele, ondiepe binnenmeertjes, strand en duinen, rietkragen, uitgestrekte waterpartijen en agrarisch gebied. Keus genoeg dus om veel vogelsoorten te zien.
Op en rond de meertjes zullen we vele eendensoorten, zwanen en rietvogels zien, o.a. het baardmannetje. Op de graslanden en akkers zien we behalve kraanvogels, goudplevieren, kolganzen en kieviten. Daarboven vliegt regelmatig een rode wouw. En uiteraard is het gebied zeer populair bij zeearenden.
´s Avonds rond schemertijd zoeken we weer een mooie plek op vlakbij een kraanvogelslaapplaats, om nogmaals te kunnen genieten van de slierten van honderden kraanvogels die hun nachtplaats opzoeken.

dag 7 inclusief Boddenküste nabij Rügen
Afhankelijk van de wensen van de groep en de beschikbare tijd, kunnen we ´s ochtends nog even van de kraanvogels en de bijzondere Boddenküste genieten. Daarna aanvaarden we de terugreis. Rond 17.00 uur zijn we weer terug in Groningen.


Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Vervoer per minibus
Alle ferries conform programma
Alle excursies conform programma
Alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 tot en met ontbijt dag 6
Alle overnachtingen
Diensten gids
Diensten kok
Reispakket
NIET INBEGREPEN Maaltijden tijdens heen- en terugreis
Uitgaven van persoonlijke aard
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar