Kreta is een van de grootste eilanden van de Middelandse Zee, het eiland van de contrasten! Kreta heeft dan ook een eigen dialect en karakter. Zodra je de noordkust verlaat, zijn het dorpjes waar de toeristen nauwelijks of niet komen. De bewoners zijn heel gastvrij en hartelijk. Traditie trouw, houden ze zich aan de eeuwen oude gebruiken en vieringen die ze graag met ons delen. Ze koken er nog steeds met de recepten van grootmoeder met wilde groenten en eigen producten. Het is een ruig eiland met hoge bergen, kloven en zee.
Iedere dag ontdek je een ander landsschap met spannende tochten via groene valleien met olijfbomen en sinaasappelgaarden, bergtoppen, ravijnen en prachtige kustpaden met zicht op de turquoise zee. We wandelen vier a zes uur per dag en verblijven in de dorpen, in accommodaties met een authentieke sfeer en goede Kretenzische keuken (met heerlijke olijfolie). Op Kreta staan de oudste olijfbomen ter wereld van meer dan 3000 jaar, of zoals sommigen beweren: zelfs 5000 jaar oud, uit de tijd van de Minoen.
Accommodatie
We verblijven in een sfeervol hotel in Chania aan het begin en einde van de reis, en brengen vier nachten door in een bergaccommodatie.
Culinair genieten
Dagelijks geniet je van heerlijk bereide maaltijden met traditionele gerechten, zoals grootmoeders recepten op basis van wilde planten, kruiden en de beroemde Kretenzische olijfolie. We selecteren zorgvuldig de beste adressen waar authentieke gerechten en kwaliteitsproducten centraal staan.
Kookworkshops
Het Kretenzische dieet, dat al duizenden jaren bestaat, is gebaseerd op ingrediënten en recepten die teruggaan tot de Minoïsche beschaving. Tijdens de reis staan kookworkshops op het programma waarin je de geheimen van deze keuken ontdekt. Leer werken met wilde eetbare planten en typische lokale ingrediënten.
Chania, dorpen, cultuur en geschiedenis
Kreta is niet alleen prachtig, maar ook de bakermat van onze beschaving. Samen ontdekken we het culturele en historische erfgoed van het eiland, met bezoeken aan schilderachtige dorpen, indrukwekkende monumenten, bijzondere kerken en archeologische vindplaatsen.
Wandelingen en natuur
We maken wandelingen door olijfgaarden, langs de kust en door berglandschappen om het unieke karakter van Kreta te beleven. Tijdens de tochten ontmoeten we de lokale bevolking en leren we over hun gewoonten en tradities. De wandelingen zijn toegankelijk, maar goede wandelschoenen zijn een must. Wandelstokken worden aanbevolen.
Wijn, kaas en olijfolie
Kreta staat al eeuwenlang bekend om zijn hoogwaardige olijfolie, wijnen en kazen. Een bezoek aan een olijfolieproducent en een wijnhuis, inclusief proeverij, mag dan ook niet ontbreken!
Geniet van een gevarieerd en onvergetelijk avontuur op dit bijzondere eiland, begeleid door een gids die Kreta door en door kent.
Vertrekdata
Dag 1
Transfer naar het hotel en kennismaken met Chania. Chania is een stad met een prachtig oud gedeelte, waar in de architectuur de hele geschiedenis van Kreta terug te zien is. Met meer dan 5000 jaar geschiedenis, is het een belangrijke stad. er is een mengeling van Byzantijnse, Osmaanse, Venetiaanse, Neoclassicistische en hedendaagse architectuur. Het is ooit de grootste en belangrijkste haven geweest van het Venetiaanse Rijk. We dineren dan ook‘s avonds in een heerlijk restaurantje aan de oude haven.
Verblijf: Familie hotel, 1 nacht. Transfer luchthaven – Chania: 20mn.
Dag 2
De dag begint met een bezoek aan de archeologische site Aptera, een stadstaat met een rijke geschiedenis uit de Helleense en Grieks-Romeinse tijd. Bewonder de waterreservoirs en het oude theater. Daarna proef je de beste olijfolie bij een lokale producent. Na een smakelijke lunch in een pittoresk dorpje bezoek je Maison Dourakis, een voorloper in de productie van kwaliteitswijnen van lokale druivensoorten. Hier geniet je van een uitgebreide proeverij. In de avond keren we terug naar Chania voor een heerlijk diner.
(Afstanden: Chania – Aptera: 16 km, 25 minuten / Aptera – Vamos: 17 km, 25 minuten / Vamos – Douraki: 15 minuten / Douraki – Chania: 28 km, 35 minuten).
Dag 3
We beginnen de dag met een bezoek aan de levendige markt van Chania, waar je kennismaakt met lokale producten zoals kruiden, kazen en olijven. Na een lichte lunch nemen we de bus naar Anopolis, een charmant bergdorp aan de voet van de Witte Bergen. Hier verblijven we de komende drie nachten. ’s Middags maken we een korte wandeling door een dennenbos naar Papakefala, een uitkijkpunt met prachtig uitzicht.
(Wandeltijd: 2,5 uur, hoogteverschil: +200m / -200m)
(Chania – Anopolis: 80 km, 2 uur)
Dag 4
Deze avontuurlijke dag begint met een 4×4-rit naar 2000 meter hoogte, midden in de Witte Bergen. Hier wandelen we door een indrukwekkend maanlandschap naar de top van de Pachnes (2453 meter). Bij terugkomst in het verblijf geniet je van een kookdemonstratie waarin een typische Kretenzische lekkernij wordt bereid.
(Wandeltijd: 5 uur, hoogteverschil: +500m / -500m)
(Anopolis – Roussies: 25 km, 1 uur 15 minuten heen en terug)
Dag 5
Vandaag dalen we vanuit het dorp Livaniana af naar de idyllische Marmara Baai met kristalhelder water en kleurrijke grotten om in te zwemmen. De wandeling voert ook door de ruige Aradaina-kloof, waar vaak gieren te zien zijn. Bij een taverna aan zee genieten we van een heerlijke lunch met lokaal gebakken brood en traditionele gerechten. In de namiddag bereiden we samen een gerecht voor het diner.
(Wandeltijd: 1 uur, hoogteverschil: +100m / -100m)
(Anopolis – Livaniana: 8 km, 20 minuten in 4×4 heen en terug)
Dag 6
Direct vanuit het verblijf dalen we af naar het kustplaatsje Loutro met uitzicht op de Libische Zee. Daarna wandelen we langs een schitterend kustpad naar Sfakia, waar we lunchen. Na de lunch brengt de bus ons terug naar Chania. ’s Avonds geniet je van een afscheidsdiner in de oude stad.
(Wandeltijd: 3 uur, hoogteverschil: -600m / +100m, 8 km)
(Sfakia – Chania: 70 km, 1,5 uur)
Dag 7
Afhankelijk van het vluchtschema wordt er vroeg in de ochtend gevlogen of laat in de middag. Bij een late vlucht genieten we van een vrije dag in Chania waar we nog even heerlijk op het strand kunnen genieten van deze laatste dag!
Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.
INBEGREPEN | Retourvlucht (eventueel met tussenstop) verblijf in pensions en hotels op basis van tweepersoonskamers Alle maaltijden van dag 1 (diner) t/m dag 7 (ontbijt) Nederlandstalige gids Alle kosten voor de in het programma vermelde excursies Alle transport gerelateerd aan het programma luchthaventransfers |
NIET INBEGREPEN | Toeslag kamer voor alleengebruik € 210,- Ruimbagage € 90,- per reis (max. 20 kg) Toeslag eventuele handbagage Overige maaltijden persoonlijke uitgaven Afdracht reisgarantiefonds Bijdrage Calamiteitenfonds Reis- en annuleringsverzekering Reserveringskosten |
Wij kunnen de prijs voor de vlucht van deze reis tot 2 maanden voor vertrek vastzetten. Na deze periode zullen de vliegticketprijzen snel stijgen, en zullen wij genoodzaakt zijn de prijs dienovereenkomstig aan te passen.
Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.