3 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
Inclusief ticket
Bootvervoer
2-persoonskamer
Kamerindeling
Culinaire reis, Groepsreis, voor singles
Reistype
Nederland | Smakelijk Texel

Bier, gin, whisky en wijn. Zwartmoeskervel, zeekraal, lamsoor, kraailook: unieke groenten van Texel. Waarschijnlijk is er in West-Europa geen eiland dat zoveel aparte culinaire hoogtepunten kent. En dan hebben we het nog niet gehad over de bekende culinaire hoogtepunten: oesters, mosselen en kokkels van het wad, handgepelde garnalen, gerookte rode poon, diepzeekrabben en niet te vergeten zeewier met zijn verfijnde umami-smaak. Ontdek Culinair Texel, een reis in het teken van Voelen, Proeven & Ervaren!

Wat te zeggen van het unieke zilte weidelam, of gewoonweg schapenkaasfondue? Of de unieke zilte groenige slufterhoning van de zwarte bij? Texel heeft het allemaal. Zelf oesters leren openen, kokkels opdiepen (beugelen heet dat op Texel), garnalen doppen en niet te vergeten de smaak van de schorren opdoen!

Kortom, als u ergens uit wilt waaien en culinair genieten, kom dan naar Texel. Binnen enkele uren vanaf Amsterdam, binnen 3 uur vanuit Maastricht. Een unieke smaakbeleving die u nooit meer zult vergeten! En dat gaat u allemaal proeven binnen 3 dagen met toelichting van de meest gepassioneerde producenten.

René Zanderink, bioloog, journalist en auteur van o.a. het beste Kookboek van 2015, Liever Lokaal het kookboek “over inpakken” en recent het boek “Typisch Texel” neemt u gedurende enkele dagen mee naar de meest verscholen locaties van Texel, evenals de Hoge Berg (volgens Maarten van Rossem de Hemelse Berg) en de Weezenputten, en leert u wat de terroir van dit eiland is. Bij goed weer, heeft u ondanks het intense programma alle tijd om zelf een duik aan de westkant of de oostkant van het eiland te nemen.

Deze reis wordt i.s.m. leden van Slow Food Texel georganiseerd en staat geheel in het teken van lokaal geproduceerd en bereid voedsel. Het is een compleet verzorgde reis o.b.v. VOL PENSION.

Let op! Special vroegboekkorting van € 50,- geldig tot 1 mei!

1

Dag 1

VRIJDAG:  Wij starten dit culinaire weekend omstreek 12:30 uur op Texel. Nadat we aangekomen zijn in de haven van Oudeschild op Texel worden we opgehaald en rijden we naar visrestaurant van der Star waar we worden getrakteerd op een lunch met uitleg over de bijzondere soorten die rondom Texel worden gevangen en die we hier natuurlijk ons laten smaken.  Daarna rijden we naar ons hotel, checken in en maken ons klaar om later naar een Texelse imker die met unieke zwarte bijen werkt,  deze bijen produceren een bijzonder zilte honing. Na uitleg over de bijen en natuurlijk het proeven van deze bijzondere honing rijden we naar de Bonte Belevenis waar we een proeverij hebben van goede Texelse whisky’s. Na deze proeverij genieten we van een Texelse schapenkaasfondue. Na het diner rijden we weer terug naar ons hotel waar we een boeiende lezing krijgen van René Zanderink over de culinaire geheimen van Texel.
2

Dag 2

ZATERDAG: Na het ontbijt gaan we  wandelen naar de Hoge Berg en naar de Weezenputten, deze waterputten zijn van groot belang geweest voor de vloot van de VOC schepen die hier voor de rede lagen te wachten. Hierna staat er een lekkere lunch voor ons klaar. Na de lunch gaan we onder deskundige leiding naar een eendenkooi en horen we waarom een eendenkooi ook in deze tijd belangrijk is. Daarna is het tijd om naar de waddenkust te rijden om een waddenwildvangst te doen. Hier ontdekken we al het eetbare voedsel van het wad (oesters, mosselen en kokkels), die we eventueel ter plaatse eten nuttigen! Hierna rijden we we naar een bijzondere (schapen)kaasmakerij waar we uitleg krijgen en overheerlijke kazen zullen proeven en kunnen kopen. De kaas wordt later in het restaurant van hotel Opduin weggespoeld waar we gaan genieten van een puur en eerlijk Texels Schapen-, vis- en asperge Diner olv chefkok Aart Wijker. Na het diner worden we weer naar ons hotel gebracht en zal René ons vertellen over de rijke geschiedenis van Texel.
3

Dag 3

ZONDAG: Na het ontbijt gaan we naar de kust voor een Slufterwandeling en Jutwandelin en na afloop gaan we (afhankelijk van het weer) naar de vuurtoren of naar Museum Kaap Skil waar we alle informatie vinden over de roemrijke VOC geschiedenis van Texel. Na dit bezoek genieten we van een (h)eerlijke lunch in Kaap Noord. Daarna is het tijd voor een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij voor een proeverij van een Grand Cru specialiteit die alleen op de brouwerij zelf geschonken wordt. Een heerlijke afscheidsbarbecue met eigen gerookte poon, krab, oesters, mosselen, kokkels etc. (van wat we zelf gevonden hebben op het wad) sluit dit mooie weekend af. We reizen met de laatste boot weer terug naar het vasteland.

U kunt deze reis ook verlengen en nog een aantal dagen op eigen gelegenheid genieten van mooi Texel. Wij kunnen u een aantrekkelijke aanbieding doen hiervoor. Het programma is onder voorbehoud i.v.m. de weersomstandigheden. Er zijn echter genoeg interessante en lekkere activiteiten te ondernemen, ook bij slechter weer!

INBEGREPENVerblijf in 1- of 2-persoonskamer met douche/toilet
Alle maaltijden zoals beschreven
Transfers per minibus
Lokale specialisten
NIET INBEGREPENVeerboot Den Helder – Texel v.v. voor personen
Toeslag eigenauto veerboot Den Helder – Texel
Toeslag 1-persoonskamer € 50,-
Versnaperingen onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar